Skirli Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Witam Ponownie, Przepraszam, że zawracam Wam głowę, ale proszę o jedno. Potrzebuje przyszłościowy komputer do gier, bez dysku. http://www.morele.net/inventory/info/R2EMHi/ Tak wiem, wszystko Ok. Tylko zastanawiam się, czy wydajniej bedzie i3 2120 + GTX560Ti niż i5 + HD6870 Co byście zrobili na moim miejscu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Zależy w czym - I3 ma tylko 2 rdzenie co może nie wystarczyć aby w pełni wykorzystać GTX560Ti . I5 pozwoli wsadzić lepsze karty jak np. HD78xx czy HD79xx albo nadchodząca konkurencja od NV . Brał bym I5 2300/2400 + Asrock H61M-U3S3 . Albo zrobić inaczej - I3 + Asrock P67 Pro3 + HD68xx , procek w sam raz do HD68xx a płyta pozwoli po wymianie na I5 na OC tego procka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skirli Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 i3 2120 na pewno nie ograniczy GTX560Ti. Na dwóch forach mi tak powiedzieli ;) i3 ma 2 rdzenie, ale bardzo mocne rdzenie. Słucham dalszych wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) bierz i3 i do tego hd7850 :) płytę wybrałeś lipną, bo nie ma ani sata 3 ani usb 3.0, wystarczy dopłacić 30 do modelu u3s3 Edytowane 9 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Ja z kolei jestem za i5 + HD6870, jakoś nie jestem zwolennikiem łączenia dwurdzeniowych procesorów z topowymi kartami. Ewentualnie tak jak zostało wspomniane i3 + AsRock P67 PRO3 B3 + HD6870 i późniejsza wymiana CPU na i5 / i7 (najpewniej już Ivy Bridge, Sandy Bridge może się już nie opłacać, gdy przyjdzie czas wymiany tego procesora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 9 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2012 Ale po co w takim razie zmieniać tego i3, skoro nie poprawi to wydajności w grach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Dlaczego sądzisz, że nie poprawi? Coraz więcej gier zadowala się dopiero jak jest więcej niż 2 rdzenie. Więc wymiana i3 na coś 4-rdzeniowego jest jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Dlaczego sądzisz, że nie poprawi? Coraz więcej gier zadowala się dopiero jak jest więcej niż 2 rdzenie. Więc wymiana i3 na coś 4-rdzeniowego jest jak najbardziej na miejscu. Pozdrawiam Możesz poprzeć to jakimiś danymi? Sam mam podkręconego hd 6870 i podczas gdy niektóre gry obciążają go w 100% obciążenie procesora i3-2120 nie przekracza 65%. Różnice w wydajności grach pomiędzy i3 a i5 można zaobserwować dopiero przy high endowych kartach. Mogę się założyć, że i3-2120 w połączeniu z hd 7850 da duże lepsze reultaty w grach niż i5-2500k z hd6850 (ta sama cena), i to na poziomie 20% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Ale po co w takim razie zmieniać tego i3, skoro nie poprawi to wydajności w grach? Możesz poprzeć to jakimiś danymi? Jak na razie to wysuwasz tylko tezy ale nie popierasz ich żadnymi danymi. Oczekujesz ich natomiast od innych. Jak widać no tu w jednym tytułach różnica midzy i3 a i5 jest symboliczna, w innych wyraźna. Edytowane 10 Marca 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) http://www.anandtech.com/show/4083/the-sandy-bridge-review-intel-core-i7-2600k-i5-2500k-core-i3-2100-tested/20 Tu też widać różnice, z tym, że są to zwykle różnice na poziomie 70 vs 80 fps,. których zupełnie nie widać podczas rozgrywki, a do tego detale i rozdzielczość są ustawione tak, żeby nie obciążać gpu. W sytuacji,gdy jakaś gra nie działa płynnie zawsze będzie to wina za słabego gpu, a nie braku 4 fizycznych rdzeni. Nawet celeron g530 radzi sobie z battlefieldem 3 w full HD na HIGH http://www.youtube.com/watch?v=A9UK_Z1hx5s Edytowane 10 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 Nie pomyliłeś linka? W Metro 2033 różnica jest już 29 do 38 fps. Tu już będzie widać różnicę. Inna sprawa, detale zawsze można sobie obciąć jak gpu nie nadąża. W trybach multiplayer natomiast jak cpu zacznie niedomagać to nic nie zrobisz. Dla powtarzalności warunków testów natomiast nie przeprowadza się w trybach multiplayer. W moim przekonaniu (uprzedzając, to moje domysły, nie mam na to danych ;) )gry które będą grywalne na HD7850 będą też grywalne na HD6870, pojawią się natomiast tytuły, na których pomiędzy i3 a i5 będzie granica płynności. Będziemy o nich pisać, że mają zwalona optymalizację, jednak to grywalności nie podniesie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoczu Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Ten procek jest naprawdę zaskakujący , ale ciekawy jestem jak spisuje sie w multi bo singiel i multi w bf3 to czasami różne obciążenia kompa Sądze że link podał aby pokazać że nawet słabszy od i3 celeron dobrze sobie radzi z wysoką grafą w wymagających grach Edytowane 10 Marca 2012 przez smoczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 10 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) gry które będą grywalne na HD7850 będą też grywalne na HD6870 Nie zgodze się, między tymi kartami jest różnica 20% w 3dMarku11. Pewnie będą grywalne, ale kosztem detali, AA itp Z tym metro wydaje mi się to dziwne, bo ja mam w full HD minimum 40fps, pewnie kluczowy tutaj jest physX. Tak czy inaczej mając budżet 1350zł na procesor i grafikę na pewno nie brałbym i5. No ale jeśli autor już się zdecyduje to myślę, że błędem byłoby nie dopłacić 20zł do i5-2400, który ma wyższe takty. Ale wtedy już bym zaczynał zbierać na grafikę pokroju conajmniej hd 7870, bo procek będzie sie nudził ;) Edytowane 10 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...