Skocz do zawartości
oliveyra

Tanie 1155

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Padła mi płyta w starym kompie (775, E4400) więc postanowiłem zrobić przesiadkę na nową platformę. Na początek tanim kosztem z myślą o rozbudowie i modernizacji na przyszłą zimę. Przez okres letni komputer będzie używany do netu, prac biurowych, czasem jakiś film i nostale. Po rozeznaniu aktualnej sytuacji panującej na rynku wybór padł na 1155 (oczywiście wszystkie sugestie mile widziane). Ze starego sprzętu zostawiam bude (atx więc bez ograniczeń), hd WD 250GB sata, napęd LG sata, Amacrox Warrior 400W (ATX12V 4P czy istnieje możliwość podpięcie płyt 8P czy muszę się ograniczyć do 4P).

Początkowo myślałem o G620 ale znalazłem tańszego celka G530 więc chyba nie ma co przepłacać jak i tak go zmienię na jakiegoś i. Proszę o opinie i sugestie pod tym względem.

Pamiątki (4GB) uzależniam od pozostawienia wolnego slotu na mobo.

Zostaje płyta. USB 3.0, D-Sub (stary monitor, ewentualnie dvi z możliwością przejścia, hdmi dojdzie z grafiką w przyszłości), nie będzie OC (od dawna już się w to nie bawię), jeden PCI niezbędny. Cena czym niższa tym lepsza ale nie kosztem jakości. Fajne płytki są zasilane z P8 natomiast z P4 znalazłem takiego asusa jak to widzicie?

Znalazłem jeszcze takiego Gigabyte wyglada ciekawiej od asusa.

Edytowane przez oliveyra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

asus będzie jak najbardziej OK, chyba ze nie potrzeba ci USB3 - to kupisz wersje LE za 175pln.

co do procka - G620 jest nieopłacalny, jak już to ~30zl droższy G840, jak nie to od biedy G530 może być. Wyższy zegar sporo daje, ~10% wydajności co każde 200Mhz ;p

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął tą: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-d2-b3-377644 chyba, że naprawde chcesz dopłacić tyle to usb 3.0

Ta płyta ma 3x PCI Express x1 a ja naprawdę potrzebuję jednego PCI więc odpada.

@Chemik16 rozważyłem tego G840 ale dołożenie 100 zeta jest mało ekonomiczne. Najpóźniej w listopadzie będzie optymalnie i5 (w zależności od funduszy 3 lub 7) i na celince mniej stracę a spadku wydajności nie powinienem odczuć (tendencja będzie raczej wzrostowa czytając recenzje i testy). Aktualnie na USB 3.0 bardzo mi nie zależy ale to nieunikniona ewolucja, obecneie marnuje się zewnętrzne hd w szufladzie (prezent córki). Trzeba pamiętać, że płyta posłuży pewnie ze 3 lata.

Zaczynam przeglądać info o wymienionych w pierwszym poście płytach i GA-H61M-D2H-USB3 prezentuje się moim zdaniem lepiej od asusa. Proszę o wasze opinie oraz inne opcje bo sam jakoś nie mogę znaleźć nic więcej sensownego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat wtyczką się nie przejmuj - wetkniesz tam 4pin i też będzie działać.

Co do płyty - nie wiem czy taka lepsza - jak wstawisz tam grafe to stracisz conajmniej 1 slot PCI ;) jak nie obydwa ;)

na 4 sloty ramu nie ma co patrzyć - jednostronne ddry byś musiał montować - wyniesie cie to tyle co 2x 8GB :)

Z płytami Gigabyte na h61 bym uważał - zależy na jakie rewizje trafisz z jakimi biosami - zwykle są problemy z regulacją napięcia na CPU (=duży pobór prądu), gubieniem ustawień/brakiem reakcji na nie, kompatybilnością z niektórymi pamięciami etc.

co do procka - jak zamierzasz wymieniać to ok. W grach wielkiej różnicy nie bedzie.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi pamiątkami to trafna uwaga faktycznie 2xDS. Dzięki.

Co do 4 pin na psu to sam doczytałem jednak mam sporo wątpliwości i lepiej gdyby było 4=4 (tanie płyty 8P i tak niewiele wnoszą).

Zawsze używałem asusa więc opinia o problemach gigabyte na H61 daje do myślenie (trzeba będzie zagłębić temat).

Dodam, że komputer docelowo będzie sporadycznie używany do gier a hdmi bardziej potrzebne do podpięcia TV przyszłej zimy (może też zmiana monitora jak finanse pozwolą).

Coraz bardziej skłaniam się do odejścia od USB 3.0 kosztem czegoś sprawdzonego w użytkowaniu. Jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli często będziesz korzystał z pamięci przenośnych (obsługujących ten standard) i nie chcesz poczekać paru min dłużej podczas kopiowania plików to bierz z USB3 ;p

Sprawdzona płyta to na pewno http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8h61-m-le-r3-0-383540/ - jest już dość długo na rynku, często polecana i jak na razie nie słyszałem o żadnych problemach (mam ją dopiero od 2dni ;p )

Starsze modele Gigabyte byly jeszcze bardziej popularne - ale w nowych modelach i rewizjach jest strasznie ubogo i problematycznie z tego co zdołałem wyczytać - mozliwe że nowe biosy to poprawią.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do procka - G620 jest nieopłacalny, jak już to ~30zl droższy G840

Czemu nieopłacalny? Po przeliczeniu taktowanie CPU/cena wychodzi że G620 jest nieco bardziej opłacalny (oba mają tyle samo cache, ogólnie chyba ten sam fizycznie CPU, cena G620 to 213zł a G840 255zł) Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu nieopłacalny? Po przeliczeniu taktowanie CPU/cena wychodzi że G620 jest nieco bardziej opłacalny (oba mają tyle samo cache, ogólnie chyba ten sam fizycznie CPU, cena G620 to 213zł a G840 255zł)

zalezy w jakiej cenie jest akurat g620 - jak kupowałem to był po ~230zł.

G840 można ładnie podbić na 3Ghz ;p

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi