SuChyY Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Sprawa ma sie tak, że kilka razy targalem juz kompa do kolegow a oni do mnie i gralismy sobie na 2 kompach w sieci. Jak jednak wszyscy wiedza apetyt rosnie w miare jedzenia 8) i na te wakacje planujemy: u nich: 4 kompy, u mnie: 6 kompow. Problem zaczyna sie przy wyjezdzie do nich. Goscie zalozyli sobie siec z kolegą - siec ta ma 100M kabla. Oczywiscie kabel jest z przeplotem, tak ? A zeby to podlaczyc do switcha nalezy kable ulozyz z obu stron tak samo ? 1. Pytanie. mam racje ? 2. 100M to nie za duzo dla switcha ? (czytajcie do konca bo wlasnie na cos wpadlem :D) Dalej, potrzebujemy do tego oczywiscie switcha, najtanszego bo to tylko wydatek na wakacje. Znalazlem to: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13888452 Jakies uwagi co do tego sprzetu ? No i teraz tak, wlasnie looknolem na inny switch planeta i widze: "obsługuje Auto-MDI (automatycznie wykrywa kabel z przeplotem T258A lub bez przeplotu T568A) " Czy to znaczy ze nie trzeba jednak zmieniac kolejnosci kabli ? (sprawa o tyle istotna, ze nie wiem czy uda mi sie zalatwic zaciskarke, a kosztuje 60zl 8O ) No i jeszcze dwa ogolne pytania: 1. Sa jakies problemy z konfiguracja takiej sieci ? Mam zerowe doswiadczenie. 2. Przewidujecie jakies problemy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 1 z tego co wiem do switcha trzab podpinac kabel bez przeplotu 2 sprawa po co wam do celow gierkowania switch ?? - strata kasy to juz lepiej kupic huba za 50-60 zl na allegro 3.100 m to niezaduzo na switcha - 100 m chodzi na 100 Mbit/s czasami switche ciagna i 240 m i dziala bez problemu wiec 100 m na loozach 4. Wtyczke rj 45 mozna zacisnac za pomoca mloteczka srubokreta i zebow ;) zadna filozofia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 wiekszosc switchy (hub tu starczy) ma jedno z wejsc w 2 wersjach - z przeplotem i bez. nic nie trzeba robic. hmm 100m, jest tego troche, ale na 10Mbit powinien pociagnac, moze nawet na 100. nie trzeba nic konfigurowac, albo ufac ip z windy :P na 90% bedzie dzialac, a jak nie to wpisac ip/maske i juz. tak, przewiduje duze problemy - za malo browca i nieprzespane nocki :twisted: pozdraiwam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gloam Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Ten kabel z przeplotem wepnij do switcha, do wejscia, na ktorym jest napisane zazwyczaj "UPLINK". Czasami jest przelacznik aby to uruchomic. Reszta kabli do switcha bez przeplotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Czyli mowicie ze takie cos bedzie wystarczajace : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13965313 Troche maly wybor Hubow na allegro, switchy duzo wiecej. Mowicie, ze na uplink zadziala z przelotem... spox, jeden problem z glowy. Za zaciskanie zebami dziekuje :P Tylko oco tu kurde chodzi: Dziala tylko w topologi 100 Fast Ethernet. (brak komunikacji z 10/100mb/s) ? Karty sa 10/100 wiec sie dostosuja ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Karty sa 10/100 wiec sie dostosuja ? po to sa 10/100 zeby sie dostosowac :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Karty sa 10/100 wiec sie dostosuja ? po to sa 10/100 zeby sie dostosowac :) genialna odpowiedz krotka i zwiezla ;) co do zaciskania zebami palcami mlotkiem i srubokretem to to serio nieboli ani niepowoduje szkod na zdrowiu ;) ten hub co podales starczy karty jak wyzej napisane sie dostosuja podpinasz resetujesz najlepiej wszystkie kompy i powinno byc miodzio nic tylko jechane w csa ? :) :D :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 Ja bym go nie bral bo: Dziala tylko w topologi 100 Fast Ethernet. (brak komunikacji z 10/100mb/s)co to ma znaczyc, ze nie bedzie dziala jako 10/.100 :?: chyba jest walniety :( jezeli chcecie miedzy soba pliki kopiowac to bierzcie switcha :!: jak to mowi moj wykladowca z Cisco..... "Nadrozszy hub to szmelc, przy najtanszym switchu"...... bierzcie switcha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 noose ale to ma byc tylko sprzet na lan party na pogierkowanie i wszyscy wio do domu ;) - po co tracic kase ? :) przy kopiowaniu plikow to sie zgodze ale zeby pograc nawet z 20-30 godzin z 3 razy w przeciagu wakacji to wole huba; P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 ja mam huba i z qmplami sie czasem zabawiamy w takie nocki (sesja 16-20h :D). ogolem to spox, ale jak dochodzi, ze mamy sobie jakies filmy/gre przekopiowac to masakra :( przyklad z kompa 1 do kompa 3 - film (2CD) z kompa 2 do kompa 4 - gra z kompa 5 do komoa 6 - iso ile to leci ? lacznie ok 40-50min :!: jak pozyczylismy switcha to o niebo lepiej :D po za tym, nie kazdy chce grac przez caly czas..... dwoch np. chce miedzy soba pliki wymienic...... i co :?: oni wolny przesyl, a reszta lagi :( za niewielka roznice w cenie wole switcha (btw: na dniach sobie bede musial kupic, bo moj LAN 5kompowy na hubie to poracha :P) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 15 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2003 no wsumie to amsz troszke racji :))) , ja sobei zalatwilem planeta 8 portowego za 80 zl wiec sie bardzo cieszylem :) z allegro :D oczywiscie switch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 jak to mowi moj wykladowca z Cisco..... "Nadrozszy hub to szmelc, przy najtanszym switchu"...... bierzcie switchaten twoj wykladowca cos dziwny jest ;] albo wyjete z kontekstu ma inen znaczenie zalezy do ilu kompow...do <=4 zdecydowanie hub wypadnie szybciej ...>=4 - of kors - switch > hub pozatym u mnie w domu na 4 kompach w sieci i na hubie 3coma 700mb leci w jakies 2 - 2.5 minuty podczas gdy inne kompy przegrywaja tez 700mb miedzy soba , wiec nie jest tak zle jak to przedstawiacie ;] inna sprawa ze roznica cenowa hub/switch jest na tyle mala , a okazja do rozbudowy sieci moze sie zdarzyc lada moment , wiec jedynym rozsadnym zakupem w tej chwili jest switch ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 jak to mowi moj wykladowca z Cisco..... "Nadrozszy hub to szmelc, przy najtanszym switchu"...... bierzcie switchaten twoj wykladowca cos dziwny jest ;] albo wyjete z kontekstu ma inen znaczenie powtarzasz to nie 1-szy nie ostatni raz ;) ja tez tak uwazam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Hmmm wiecie, wygoda tez ma jakies znaczenie - nie warto robic "kopii bezpieczenstwa" gry, lepiej puscic obrazy po sieci, w takim razie chyba jednak warto doplacic do jakiegos switcha. Poszukam cos uzywanego. Panther: Zaciskanie odpada jezeli do uplinka mozna podlaczyc kabel z przeplotem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Hmmm wiecie, wygoda tez ma jakies znaczenie - nie warto robic "kopii bezpieczenstwa" gry, lepiej puscic obrazy po sieci, w takim razie chyba jednak warto doplacic do jakiegos switcha. Poszukam cos uzywanego. Panther: Zaciskanie odpada jezeli do uplinka mozna podlaczyc kabel z przeplotem. to taka rada na przyszlosc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Okej, teraz powiedzcie mi ktory switch bedzie najlepszy do zastosowan takich jak wyzej. Oto 3 mozliwosci: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=13921787 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14186023 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14044350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 tonze , kobian ? formy z du.py jakies to juz doloz pare zlotych i kup cos co ci sie nie popsuje po 3 miesiacach ...bedziecie mieli na nastepna okazje np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14177793 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14002447 ew. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4608 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 tonze , kobian ? formy z du.py jakies to juz doloz pare zlotych i kup cos co ci sie nie popsuje po 3 miesiacach ...bedziecie mieli na nastepna okazje np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14177793 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14002447 ew.http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4608 Mysle ze przesadzasz. Do kilku gierek i troche pokopiowania powinien wystarczyc kazdy switch... a nie chce po prostu kupic byle czego. Tzn chce najlepsze z tych 3 :D Bo wiecej nie widze aukcji ktore sie niedlugo koncza i sa tanie. Mnie np nawet nie stac na te 20zl akurat ktore sie musze zlozyc na tego switcha za 80zl po spaleniu procka, a reszta kumpli tez nie jest chetna do wydawania kasy. Tak wiec prosilbym o branie pod uwage tylko najtanszych propozycji... jak sie zepsuje to powiadomie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 PS. Ten pierwszy nie ma Up Linka a ja go potrzebuje do podlaczenia kabla z przeplotem, jak wywnioskowalem z postow wyzej trzeba wlasnie uplink. Tak wiec nr. odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 No więc tak do utrzymania 100Mb odległość nie może być większa między węzłami niż 100m. Co do tego przeplotu to rozumie że nie chcesz robić sobie nie potrzebnej roboty ale przecież i tak nie masz wystarczjącej ilości kabli z przeplotem ta że będziesz musiał bo jednak zagnieśc kilka końcówek więc jedna Cię chyba nie uratuje ? A do domu to ja bym brał najtańszy swich z tych co masz na oku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 No więc tak do utrzymania 100Mb odległość nie może być większa między węzłami niż 100m. Co do tego przeplotu to rozumie że nie chcesz robić sobie nie potrzebnej roboty ale przecież i tak nie masz wystarczjącej ilości kabli z przeplotem ta że będziesz musiał bo jednak zagnieśc kilka końcówek więc jedna Cię chyba nie uratuje ? A do domu to ja bym brał najtańszy swich z tych co masz na oku. Wazne zeby dzialalo ze switchem, predkosc nie wazna - pomiedzy dwoma kompami smiga ladnie. Sprawa jest inna niz zrozumiales. Jak chce kabel bez przeplotu czy z przeplotem (ja chce bez) np - 5m taki jak potrzebuje to ide do sklepu i mi zaciskaja... a tamten kabel juz jest na miejscu (30 km odemnie) a ja nie mam zaciskarki... wiec dlatego ciesze sie ze w miejsce uplinka mozna wsadzic kabel z przeplotem. Huh ale sie zgadalem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 No więc tak do utrzymania 100Mb odległość nie może być większa między węzłami niż 100m. Co do tego przeplotu to rozumie że nie chcesz robić sobie nie potrzebnej roboty ale przecież i tak nie masz wystarczjącej ilości kabli z przeplotem ta że będziesz musiał bo jednak zagnieśc kilka końcówek więc jedna Cię chyba nie uratuje ? A do domu to ja bym brał najtańszy swich z tych co masz na oku. ciagle o tym pisze to 100 m to jest wiedza ksiazkowa z duzym marginesem - ludzie robia po 200 m i dziala na 100mbit/s a na BNC jest norma 180 - kumpel polozyl 414 i dziala i co ? niebierzcie tych norm tak sztywno ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti 666 Opublikowano 22 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2003 Oczywiście 100m to jest gwarantowane i to chyba jedyna norma komputerowa które jest na wyrost. Pozatym od chwili powstanie pierwszej karty na skrętke upłynęly lata i teraz przesłanie 1gbit nie jest wiekszym problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 23 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2003 z tych 3 powiadasz :?: to bym bral tego ;) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=14044350 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...