Skocz do zawartości
thurd

montaz wc i optymalizacjs

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem nowym uzytkownikiem waszego forum, jestem z Warszawy i mam problem gdyz moj zestaw troche sie przegrzewa. Chcialbym zalozyc porzadne wc na caly zestaw ale potrzebuje waszej pomocy w montazu. Czy jest ktos kto oczywiscie za odplata moglby zbudowac wc mojego kompa?

Prosze o pomoc jesli ktos chcialby sie podjac takiego,montazu. Na kilku forach duzo pisza ale o pomoc ciezko jesli trzeba juz cos zmontowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cału urok budowy LC to własnoręczna praca i inwencja.

Rozumiem Twoje ewentualne obawy jeśli chodzi o montaż bloku na karcie graficznej

który w przypadku błędu może skończyć się uwaleniem grafy.

Natomiast rez,pompa,chłodnica i blok cpu to mniej wymagające aplikacje

i często userzy wodują w pierwszej kolejności CPU.

Jak wszystko już działa za jakiś czas mozna zwodować GPU.

Tak było z moim pierwszym LC.

Edytowane przez Elder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałbyś napisać dokładnie jak wygląda układ, wtedy można coś poradzić.

Nie liczyłbym, że komuś będzie się chciało specjalnie jechać i robić coś na miejscu, szczególnie że użytkownicy są rozsiani po całej Polsce.

Generalnie u nas nie ma za bardzo rynku na takie usługi, w stylu składania za kasę zestawów na highendowym LC, z wszystkimi bajerami (projekt, mody, oploty itp. wszystkie detale). Z prostej przyczyny, kosztu.

Na zachodzie trochę takich firm istnieje, np.:

Click for Custom Built Gaming Computers, Customize Now. Get a Geekbox!

Tzn. wiem że nie chodzi autorowi i coś takiego, potraktuj to raczej jako dygresję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należałoby też wspomnieć, że obecnie systemy chłodzenia powietrznego są tak rozbudowane i wydajne, że praktycznie każdą konfigurację z jedną kartą graficzną można schłodzić, zachowując przy tym ciszę. Koszty też będą nieporównywalnie niższe niż przy WC.

Jeśli zdecydowałbyś się na AC, podaj konfigurację sprzętową, doradzi się klocki a montaż tego zrobią ci w wielu sklepach komputerowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem gdzieś układ, 2x gtx580, na każdej to największe accelero extreme, skręcone na minimalne obroty, karty w oddalonych od siebie slotach. Do tego cpu na jakimś noctua d14 albo innym topowym chłodzeniu, całość zamknięta bodaj w haf x (nawiew 200mm na karty z boku). Przypominam, grafy i cpu puszczone na stałe minimalne obroty, niezależnie od obciążenia. Do tego normalny poziom oc, bez kompromisów. Taki setup jest równie cichy jak tradycyjne lc, i w praktyce porównywalnie wydajny. Na grafikach może nie będzie 40 stopni, ale to nie ma znaczenia. oc/24/7 w zupełności wystarcza, podobnie na cpu (przy zachowaniu ciszy). Temperatura nieco większa niż z blokiem, ale taktowanie będzie bardzo porównywalne po oc. Koszt? 5x niższy niż lc :)

Rynek coolerów na gpu też nadrabia, jeżeli mamy miejsce na płycie, można nawet poradzić sobie z sli (mając odpowiednią obudowę). Wyciszyć całość do poziomu bardzo cichego lc.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli byś chciał czyjąś pomc to napewno by sięprzydało wiedzieć w jakim mieście mieszkasz bo skąd my to możemy wiedzieć ? :)

Także by się przydało info jaki to dokładnie komptuer i ile byś chciał bydać na to WC.

p.s. sorry nie zauważyłem a czytalem ... dziwne ;p

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

X3960X 3.3@4.25 default z

plyty pampage 4 extreme

4x2 GB tranced 2400mhz chlodzone wiatrakami na ram corsair x2

3x 7970 asus, pomiedzy crossfire creative titanium hd oraz w drugim revodrive3 x2 240 GB ( nie moge zainstalowac na nim nic, nawet nie wiem czy dziala, jak nit to gwarancja jest

Platimax 1500W

Buda interceptor pro xilence

Blu ray hp 314i

Cooler H100 + 4 coolery 2 noctua

4 coolery z gory noctua, 2 z tylu,2 przod,2bok

Razem liczac z coolerem na plycie to 23! Coolery

Niewiem czy to przez te karty sie grzeje. Bo w grach wyrzuca artefakty po 40min grania, psuja sie tekstury...stery catalyst 12.2 byly 11.xx i to samo.

Sadze ze zainwestowalem ok 1000 w chlodzenie ktore gowno sie sprawuje.

Sprzet zycia, a tu taki problem. Chcialbym postawic wode na plycie,procku,ram i 3x gpu

Kasa jest tutaj kwestia pomyslu. Chcialbym cos wartego swej ceny,zeby zrobic oc wszystkiego,ale dzis mam rozne zwiechy wiec w gre wchodzi porzadne bloki: ek lub koolance lub aqua.....niemiecka firma sorki nie pamietam

Mozemy ugadac co i za ile kupic i wtedy zrobic montaz i optymalizacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buda kolos,ze schłodzeniem graf nie powinno być problemu a artefakty wyswietlają?

Daj foty konfigu bo może z obiegiem powietrza w budzie popełniłes błąd

i po 40 minutach ciepło się kumuluje i sauna wewnątrz się robi?

Albo grafy na ścisk poskładane i jedna podgrzewa drugą lub gotują się z braku dostępu powietrza zamontowane na triple kanapkę.

Plus info z HWMonitor oraz CPU-Tweaker + GPU Caps Viewer tego rodzaju jak na fotce poniżej i zaraz będzie jasne co się tam dzieje.

Inaczej dalej będziemy zgadywać (PS mam do Wawy blisko)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej budy, faktycznie kolos, ale średnio rozumiem layout chłodnic jaki tam zaplanowali:

XILENCE CASES

360 i 480 na topie, ale jak, w "kanapce"? Jest ta nadbudówka, na jej top wchodzi 480tka, a pod nią na topie samej budy siedzi 360, jak rozwiązać airflow? Chyba najlepiej, górna chłodnica ciągnie powietrze z góry spoza obudowy, a mniejsza w środku, wyciąga z dołu z budy. Powietrze z tej komory na chłodnice wylatuje otworami z przodu budy i z tyłu.

Bo kombinacja w stylu, że przepływ powietrza w jednym kierunku (w górę np.) nie ma sensu, dolna chłodnica, grzałaby górną, zmniejszając wydajność, takie kanapki działają słabo.

Przy tym configu szedłbym właśnie w dwie takie maksymalne chłodnice.

Reszta jeżeli ma być prosto i wygodnie, jakiś rezerwuar w zatoki 5,25'' z pompą (koolance np.), jeden loop, i do tego bloki, klasycznie cpu i grafy full covery, jeżeli chcesz dać na płytę też można. Wydaje mi się że autorowi nie zależy aż tak na wyglądzie, jako że buda nie ma okna, więc możnaby odpuścić mniej potrzebne bloki (płyta, ram). Przy tandemie 480+360 "mocy chłodzącej" powinno spokojnie starczyć, liczba wentylatorów w obudowie zredukowałaby się dość znacząco (7 na chłodnicach w sumie), i ewentualnie jakiś wyciąg z budy więc +1, powinno być ciszej. Chłodząc wodą, odprowadzasz większość ciepła przez chłodnicę, więc nie potrzeba dużego nawiewu w samej obudowie.

Budując LC z taką ilością elementów, zakładając firmowe klocki typu koolance, musisz się liczyć ze sporym wydatkiem. (chłodzenie będzie kosztowało wielokrotnie więcej niż to co masz teraz).

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xilence było blisko koncepcji umieszczenia w nadbudowie dwu chłodnic 4x120mm (może nawet 4x140) i spartolili temat.

Co im szkodziło dać mesh grille na bokach w niejscu gdzie jest wielki napis Xilence

i umożliwić zasysanie z zewnątrz zimnego powietrza bokami budy a wyrzucanie ciepłego do góry.

Mam tak zrobione w moim tandemie SR1 560 i działa to doskonale.

Zanim chłodnice wymeldowałem na półkę obok kompa stały na topie Obsidiana.

Wewnątrz była jeszcze jedna chłodnica XSPC 4x120 ale zrezygnowałem z niej bo to overkill.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak oto wygląda sprzęt w defaultcie bez grania

Wyciągnąłem RevoDrive3 X2, bo dałem do sprawdzenia czy wogóle działa, bo nie mam innego PCI Express żeby sprawdzić, więc w przeciągu 2 dni będzie wszystko jasne.

Tak wygląda rozmieszczenie PCI Express

Radeon 7970

RevoDrive

Radeon 7970

Titanium HD

Radeon 7970

Platimax 1500W

post-191792-0-69466200-1331659028_thumb.jpg

post-191792-0-62916100-1331659042_thumb.jpg

post-191792-0-34539600-1331659059_thumb.jpg

post-191792-0-91844900-1331659073_thumb.jpg

post-191792-0-38530100-1331659091_thumb.jpg

Edytowane przez thurd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po sprzęcie widzę że kolega przy kasie.

Najprostszym rozwiązaniem jest znaleźć jakiś układ co koledze się podoba i kupić te same części.

Sam wybór wszystkich elementów trwa dłużej niż ich montaż, bloki są sprzedawane w komplecie z śrubami, zapinkom, złączkami, jedyne co trzeba zrobić to przyciąć na odpowiednią długość węży i połączyć wszystko. A największym dylematem jest problem przykręcenia rezerwuaru tak by dobrze się prezentował ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto pomoc jednego z użytkowników forum KamilWlodar :)

Moja wizyta to pikus w porównaniu z wydatkami na LC:

bloki:

MB: http://www.aquatunin...N--Nickel-.html

CPU: http://www.aquatunin...-939-XEON-.html

3xGPU: http://www.aquatunin...N--Nickel-.html

RAM: http://www.aquatunin...N--Nickel-.html o oczywiście zmiana na RAM firmy Corsair Dominator GT

Pompa Moja proponuje albo Turbo DUAL Lainga mojej produkcji: http://archiwumalleg...1935100738.html ten z dual TOPEM ok 500zł

REZ: http://www.aquatunin...0-Advanced.html

Wąż: http://www.aquatunin...rzejrzysty.html

chłodnica, proponuje aby była na zewnątrz obudowy: http://www.aquatunin...0-Radiator.html

radiator stand: http://www.aquatunin...h-Edition-.html

złączki sztuk 12: http://www.aquatunin...-bielony--.html

pasta termoprzewodząca nanoxia ciekły metal

Sterowanie tym całym bałaganem, rekomenduje ale może się obejść bez:http://www.aquatuning.pl/product_info.php/info/p1389_wentylatorController-T-Balancer-bigNG.html

Łącznie : Ok 4000 zł

Napiszcie czy to jest warte tyle i czy jest naprawdę wydajne , człowiek się chwali że moduje pompki do WC. http://forum.purepc....t-t341525.html.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku piszesz w sprawie pomocy przy montażu, czyli założyłem że kolega już coś wie i się na LC zdecydował.

Tak jak napisał Elder

Cału urok budowy LC to własnoręczna praca i inwencja.

Linki nie działają. Nie wiem co kolega wybrał ale za cenę jednego Radeona 7970 już złożysz dobre LC.

Bloki na MB, SB, NB, RAM, sekcje zasilania są zbędne bo się tak nie grzeją te elementy i wystarczy tylko dobra wentylacja obudowy.

Jeśli nie chcesz kasy na to wydawać, nie "bawi cię" LC i nie podkręcasz kompa to daruj sobie chłodzenie wodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chce zrobić porządny OC, stąd też tyle wiatraków, ale źle przemyślana konstrukcja, sądziłem że się wszystko ładnie wychłodzi, a to już nie te czasy kiedy 3 wiatraki to "Cały wicher" komputera.

Ale prawda jest taka, że naprawdę potrzebuję postawienia wody i to naprawdę porządnej

Co do samo ręcznej modyfikacji to:

a) nie mam czasu, bo jade na 9-21 a po nocach się tłuc też nie mam zamiaru

b) nie mam wiedzy i doświadczenia w wodzie, nie chciałbym popalić sprzętu

Wolę dlatego zwrócić się do elity Polskiego Wodowania :) Wy to znacie, kochacie i dlatego macie najlepszą obiektywną wiedzę na te tematy.

Więc darujmy sobie aspekty typu daruj sobie, bo ja chcę mieć stabilną chłodną budę, podkręconą żeby wszystkie gierki się nie oparły pokusie, pozatym OC procka aż się prosi, za dużo kosztował żeby go tak marnować :D

Edytowane przez thurd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jakie tempy ma na re4, ale skoro chce to niech ma. Ja się osobiście zdecydowałem się na blok na re3 bo tempy bez oc na NB I SB. Dochodziły do 70 st podczas gry. A sekcji zasilania nie dało się dotknąc. Miałem 6 smigieł w obudowie i nic to nie dało. Teraz mam 35-37 st. I mogę śmiało kręcić bez obaw że mi wywali płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że sekcji zasilania nie da się dotknąć to jest w normie. Sekcja zasilania nie służy do dotykania :wink:

Na początek możesz spokojnie odpuścić sobie inne bloki niż cpu i grafiki.

Wystarczy spokojnie jedna pompa do pociągnięcia całości, tzn 2 chłodnice na topie i cpu + bloki na grafie.

Budowanie zestawu z zewnętrzną chłodnicą, mając taką wielką budę jest porażką, albo jedno albo drugie. Masz budę z taką ilością miejsca pod chłodnice, wręcz dedykowaną pod to, to szkoda marnować ten potencjał i iść w układ zewnętrzny.

Do układu zewnętrznego, mógłbyś zmienić tą budę na małego midi towerka, i spokojnie całośc puścić, 3 karty w cf nie robią najmniejszego problemu. Robiąc to z wielką i pustą obudową, to rozwiązanie dalekie od optymalnego.

Części nie trzeba też brać najdroższych, bloki od ek, jakiś rezerwuar w umiarkowanej cenie, nawet xspc, do tego jedna pompa, chłodnice też któreś ze środka stawki (cenowej). Złączki, jeżeli nie masz okna, i nie zależy ci na tym, to możesz użyć firmowych NK, są znacznie tańsze niż skręcane, warto też przemyśleć połączenia, tak żeby nie wpakować się w karton obrotowych kolanek, bo zapłacisz 2k za same złączki. Jak się wszystko przemyśli, wydajny układ będzie dość tani. Największy koszt, w zasadzie nie do przeskoczenia, to full covery na grafikę, są nowe, są drogie. Na wszystkim innym można zejść z ceny odpowiednio dobierając części.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budowanie zestawu z zewnętrzną chłodnicą, mając taką wielką budę jest porażką, albo jedno albo drugie. Masz budę z taką ilością miejsca pod chłodnice, wręcz dedykowaną pod to, to szkoda marnować ten potencjał i iść w układ zewnętrzny.

Dokładnie to samo miałem napisać. Także nie wiem co KamilWlodar podał, bo linki nie działają ale zdania typu "Pompa Moja proponuje albo Turbo DUAL Lainga mojej produkcji" już trochę skłaniają do zastanowienia. ;) 4000zł to bardzo dużo i jak aerial wspomniał, da się zejść dużo niżej.

Może zechcesz wpaść do Gdańska ? Ja i (chyba) aerial pewnie chętnie byśmy Ci taki zestaw poskładali, nie aerial ? ;) Przy pomocy Jego kota miałbyś komputerek jak złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, ja właśnie do tego zmierzam, jak kupowałem sprzęt cel był jeden AC wystarczy, tutaj się trochę podkręci i git, a tutaj ZONK :)

Stąd moje przemyślenia, że skoro już porwałem się na taki zestaw to chciałem mieć coś porządnego, przyznam że na częściach specjalnie nie żydziłem, mówie sobie RAZ SIĘ ZYJE i kupiłem REVO za 2800 które k..... nie działa? nie mogę na tym postawić SEVEN-a bo nie wykrywa wogóle sprzętu, więc zanim oddam na serwis, teraz oddałem do sprawdzenia.

Skoro już zacisnąłem zęby i chcę kupić WC, to chcę to zrobić raz na 5 lat, więc chcę zwodować większość sprzętu, żeby obniżyć temp. gdzie się da. NAWET JEŚLI DA SIĘ ZWODOWAĆ ZASILACZ :D Bo potem oszczędzę na 1000 wiatraków, sprzęcik będzie chłodny, ładnie się podkręci i będzie akurat na 5 lat. Budę brałem jak najwyższą, bo sugerowałem się iż kiedyś może będzie WC, ale jednak wolę to zrobić wcześniej niż później.

Dla mnie liczy się OC i temp. Więc wydając tyle kasy, nie będzie różnicy myślę 1000 zł w częściach, tylko właśnie. Proszę was koledzy o jakieś wskazówki co zakupić.

Myślałem że do GPU najwydajniejsze bloki robi Aquakomputer, ale nie wiem czy nie Koolance lub EK, jeśli już blok to z jakiego wykończenia itd. Wiecie do 7970 już można znaleźć z 10 modeli bloków, tylko ciężko wiedzieć który jest ok. To samo z blokiem na CPU.

Na różnych forach widziałem np. wiele zestawów Koolance, wygląda efektownie, ale też wydajność niezła.

Chcę postawić wodę na MB, bo chcę aby ogólnie komp był chłodniutki

RAM też, bo można z niego wycisnąć siódme poty

CPU, mam dziś H100 + 4 coolery i co? Rewelacji nie ma, a to ponoć sprzęt klasy D14 i H100 osiągają podobne temp. tylko że to za mało, bo czasem płyta wyrzuca komunikat OC failed press F1 to setup.... a podkręciłem default z 3.33@4.25 z ustawień ASUS-a, to sami przyznacie że coś jest nie tak. Ludzie na AC osiągają najmarniej 4.5 - 5.0 bez problemów a tu ledwo wszystko dyszy.

Stąd również potrzebna optymalizacja ustawień na płycie, żeby dopasować parametry do stabilnego i maksymalnego taktowania sprzętu.

Proponuję oczywiście zrobić w zamian za pomoc jakąś fajną reckę, przed i po. Jak zmieniły się temp. Jak wzrosła wydajność oraz trochę fotek. Zawsze to dodatkowo kiedyś mam nadzieję będzie przestroga dla innych.

PS. Zanim kupisz, popytaj ludzi którzy to przerabiali przed Toba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu kolega na początku nie napisał że chce podkręcać kompa. Nikt nie mówił że LC jest tanie.

Obecnie najwydajniejszym blokiem na CPU jest EK-Supreme HF, ogólnie ich bloki są bardzo wydajne.

Masz ich stronę Home | EkWaterBlocks i majom bloki na wszystko, kup co chcesz zwodować to na pewno będziesz miał niskie temperatury. Do każdego bloku jest instrukcja montażu i nawet jakieś filmiki więc poskładanie wszystkiego to żaden problem.

Co do sprzętu na 5 lat to bloki fullcver na GPU pasują tylko do jednej karty graficznej i przy zmianie grafy będziesz musiał kupić nowe bloki, a stare ciężko później sprzedać. Bloki na sekcje zasilania też mogą w innej płycie nie pasować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

REVO nie potrzebuje sterowników? OCZ Technology ?

Mam nadzieję, że uda ci się znaleźć do WC kogoś, kto włoży w to więcej serca, niż osoba która doprowadziła kompa do obecnego stanu. W obecnej chwili w ogóle nie są wykorzystane możliwości obudowy do prowadzenia kabli, przewodów. Zasilacz wentylatorem do góry, ciągnie ciepłe powietrze z obudowy :damage_wall:

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samych bloków, szczególnie na gpu. Nie kieruj się który jest wydajniejszy, to nie ma żadnego znaczenia, różnice są minimalne, grafika jest i tak schłodzona przez LC do takiego poziomu, że masz gigantyczny zapas. Przy wyborze bloku na grafikę, kierowałbym się ceną, i ewentualnie jakością wykonania oraz wyglądem (jeżeli to istotne), może jeszcze restrykcją. Wydajność akurat w tym wypadku schodzi na drugi plan, zbyt małe różnice żeby się tym przejmować.

Tłumaczymy też, że bloki na płytę i ram to kosmetyka. Nie będziesz wiedział nawet ile tam jest stopni, nie będzie żadnych zwisów i blue screenów, jedyne co te elementy potrzebują, to minimum przewiewu w obudowie (jakiś 1 wentylator wyciągający i tyle). Dodawanie bloków na te elementy, znacząco zwiększa koszt, oraz komplikację układu (masz więcej złączek, więcej połączeń). Lepiej skup się na prostym przejrzystym układzie, który rozwiązuje problem. Dlatego sugerowałbym chłodzenie wyłącznie grafik i procesora. Układ zawsze można później rozbudować, chociaż jeżeli nie zależy ci na moddingu wizualnym, i system będzie działał zgodnie z oczekiwaniami, wątpię że będzie ci się chciało wywalić tysiaka na dodatkowe bloczki które nic nie zmienią poza wyglądem.

I dla jasności, nie żebym był przeciwny układom z takimi blokami, sam bym coś takiego złożył, ale mnie w LC bardziej interesuje innowacyjność, i wygląd, niż czysta wydajność, walka o każdy stopień, więc mam zupełnie inne priorytety.

Podsumowując, co kupić:

- blok na cpu, np. XSPC raystorm (280) (bardzo wydajny, w miarę tani) albo np. ek supreme hf, coś w okolicach 250zł drożej się nie opłaca jeżeli nie zależy ci na jakimś konkretnym wyglądzie

- gpu full covery, możliwie najtańsze, np. EK (chociaż i tak nie są tanie), ~350zł za sztukę

- rezerwuar 5,25'' XSPC (260zł), albo koolance (~600) pod lainga D5 (~400), pompa potężna z regulacją obrotów wbudowaną, nie potrzeba żadnych dadatkowych regulatorów

- chłodnice np. od EK seria XT, 3x120 (270), i 4x120 (360)

- wąż tygon ~100zł

- złączki nk, + kilka ewentualnie kilka kolanek, enzotech albo bp, można taniej, dałoby się zamknąć w 300zł

- wentylatory - masz

po cenach z angeli i cooling, zakladając najdroższy wariant wychodzi około 3300zł

Zejść z ceną można na bloku cpu, biorąc jakiś np za 150zł (różnica w wydajności będzie na poziomie max kilku stopni)

rezerwuar XSPC z pompą w stylu laing ddc obniża koszt o jakieś 500zł (vs koolance+d5)

na gpu nie da się zejść, jakby alphacool wypuścił bloczki to by były wyraźnie tańsze, ale na te karty jeszcze nie ma

ze złączek nie warto raczej schodzić niżej, chyba że ghetto style i zwykłe NK, ale proporcjonalny zysk w takim układzie jest zbyt mały żeby rezygnować z firmowych

Edytowane przez aerial
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

thurd zlecenie zwodowania komukolwiek zestawu z trzema topowymi GPU + hi-end mobo i CPU

jest trudnym tematem.

Nikt nie chce brać na siebie ryzyka że jak coś zostanie uwalone przy montażu bloków to będzie płacił.

Zapytaj kogokolwiek czy jak fail mu się trafi to zapłaci za uwalone podzespoły które mu dałeś do zwodowania.

Czeka Ciebie własnoręczne montowanie komponentów i tyle.

Wymaga to cierpliwości i precyzji.

Filmy instruktażowe do montażu bloków masz na Youtube.

Tak robiłem jak wodowałem moją Classified bo nikt nie miał ze znanych mi osób bloku Bitspower BF na tej mobo.

aerial podał listę komponentów i słusznie zauważył że można albo zrobić to dobrze albo tanio.

Drugiej opcji nie polecam...

Jedyną osobą jaką znam która na zamówienie buduje userom superpower konfigi jest Darmacz

Tyle że jest tak zawalony pracą nad oplataniem i custom projektami kilku osób

że na obecną chwilę nie sposób dołożyć mu coś jeszcze do zrobienia.

Napisać do niego zapytanie zawsze możesz.

Projektem Atomela i innymi aplikacjami udowodnił że jest profesjonalistą.

W Wawie jest Paweł (Screamer) ale jak wiem ma taką samą sytuację (praca)

i nawet nad swoim ostatnim projektem w Lian Li ślimaku nie ma za wiele czasu by działać.

Ale masz go na miejscu,więc jest szansa że coś zdziałacie.

Edytowane przez Elder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stery zrzuciłem, pod win7 64bit, pod 32bit był wgrany wcześniej, taki na szybko też nie wykrywało. Raz przy odpalaniu wyskoczyło infor RevoDrive (zaraz po biosie) ale to już nigdy się nie powtórzyło

Mam nadzieję, że uda ci się znaleźć do WC kogoś, kto włoży w to więcej serca, niż osoba która doprowadziła kompa do obecnego stanu. W obecnej chwili w ogóle nie są wykorzystane możliwości obudowy do prowadzenia kabli, przewodów. Zasilacz wentylatorem do góry, ciągnie ciepłe powietrze z obudowy :damage_wall:

Zasilacz mogę dać na samej górze, tylko to będzie wymagało sprawdzenia czy kable się nadają. Może będzie potrzebna zmiana ustawień w obudowie. Zasilacz na górze, chłodzenie też musi tam być

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego bym zaczął.

Dobry przemyślany przepływ powietrza+ porządek w kablach.

Na pewno parę stopni można zaoszczędzić.

NIE MA BATA na takim chłodzeniu to musi działać, ewentualnie może być dość słyszalne, ale nie widzę by autor coś psioczył na głośność.

ZASILACZ ma być na dole, ale wentylem do dołu!:P tak by nie ciągnął powietrza z obudowy!

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty kombinujesz?

Zasilacz ma pozostać na dole tylko odwróć go by z pod budy chłodne powietrze pobierał.

W ten sposób jak na fotce poniżej Corsair jest zamontowany.

Dołączona grafika

Kwestię ogarnięcia i estetycznego ulożenia okablowania załatwia się albo kupując przedłużki

albo zamawiając dedykowane kable do zasilacza.

Jest kilka osób które taki full custom recabling zasilacza robią.

Swoją drogą Platimax ma festyn kolorów w okablowaniu...kto to wymyślił?

Nie pasuje do żadnej kompozycji kolorystycznej podzespołów umieszczonych w budzie.

Edytowane przez Elder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jasne że macie racje, tylko ja sugerowałem się bezkompromisową wydajnościa, nie wyglądem.

Sądziłem, że jak mi poskładają kompa, to wszytko będzie super, ale jak widzicie nawet zasilacz źle wmontowali.

Nie kupowałem obudowy z oknem, bo komp stoi w kącie i tak nikt do niego nie zajrzy bez gimnastyki (zobaczcie foto)

Skoro już okazało się że to wszystko jest źle porobione postanowiłem zrobić głownie porządek z urządzeniami, chłodzeniem oraz OC.

Wiecie ja tematykę sledzę od 15 lat, ale nigdy aż tak nie wgłębiałem się np. w napięcia, ustawienia mobo pod optymalne ustawienia. Stąd też potrzebna pomoc. Sami wiecie, że gdyby to było takie proste, to nie istniałoby takie poważne forum. Dlaczego poważne bo siłą jego jest wasza wiedza. Ja przyznaję jestem w tej kwestii laik, wiem co sobie dobrać, ale gorzej z konf.

Skoro już mam zainwestować w WC to chcę zrobić to raz a porządnie. Ale też poradzić się co kupić żeby potem nie żałować. Już informacje o np. odwróceniu zasilacza dają mi pewien przegląd, bo skoro zasilacz wieje ciepłem na grafę to ta szybciej się grzeje i systematycznie się nagrzewa do poziomu artefaktów. Ułożenie kabli będzie przy okazji montażu WC, tylko odrazu pytanie, czy kable które dają w standardzie czymś się różnią od kupionych (dłuższych) w sklepie?

Poza tym jak widzicie na fotkach, sprzęt na pierwszy rzut oka, wygląda pięknie, dużo chłodzenia, wiatraki na czym się da, 4 coolery na RAM, 4 na H100, mobo x 1, grafa x 3, 2 z przodu, 2 z tyłu, 4 u góry, 1 na zasilaczu. tutaj wszystko tak naprawdę ma wiatrak, tylko efekt jest taki, że albo w sklepie coś zjechali...techplanet.pl albo muszę radzić sobie sam. Skrzynia waży ze 40kg, nie mogę z nią jeździć ot tak sobie i szukać szczęścia w poprawce. Skoro mam już zajawkę na porządny sprzęt to trzeba to dopiąć.

Prawie nikt w Polsce nie robi tego zawodowo. W sensie regularnym, tylko pozostali pasjonaci, którzy wiedzą o co chodzi.

Ludzie na zachodzie mają wielkie domy, warsztaty i się bawią. My w Polsce raczej w 99% mieszkamy w klitkach i nie ma możliwości montażu własnoręcznie. Bo nawet porządnego blatu wielu brakuje...

Stąd pomysł taki:

Dajcie jakieś specyfikacie do sprzętu za 2k, 3k, 4k, 5k co można by za to zrobić.

Widziałem ładne plecionki na kablach zasilających itd. Tylko pytanie jest jedno, kto to doceni? Żona, Mama, Kolega? Nie pasjonat, który wie ile kosztuje to pracy, to jest przecież sztuka.

Ja chciałbym po prostu wydać parę złoty, na ŚWIĘTY SPOKÓJ oraz ZADOWALAJĄCĄ WYDAJNOŚĆ, bez obaw że przyjdzie lato, w pokoju podskoczy temp +15 a ja będę płakał nad kompem, że ciągłe zwiechy.

Porządek w kablach ok, zacznę od tego napewno.

Może polecilibyście szczególnie jakiegoś producenta, bo zdecydowałem jednak założyć bloki na CPU, 3xGPU, MOBO, RAM. żeby to było i wydajne i ładne. A najlepiej jednego producenta. CO POLECACIE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi