Skocz do zawartości
thurd

montaz wc i optymalizacjs

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli w bloki na CPU i GPU zaopatrujesz się w PL

to zdecydowanie najlepszy dostęp i największy wybór z tych dostępnych od ręki w sklepach masz od EK.

Dalej... Koolance,Aquacomputer,Watercool.

Zasilacz nie wieje u Ciebie na grafę.

Wieje na zewnątrz kompa na tył więc nie podgrzewa GPU.

Kable wystarczy pochować za mobotray,poukładać i od razu będzie lepiej.

Myślę że jedną podróż z kompem mógłbyś wykonać do któregoś z userów w pobliżu

który długo działa w LC i ma pojęcie...temat został by rozwiązany.

Razem zamontujecie bloki i uruchomicie LC,potem wprowadzi i zapisze się w Biosie profile OC.

Wracasz z kompem do domu i masz spokój.

Za rok jak trzeba będzie układ serwisować,czyścić i zmienić płyn na nowy powtórzysz wyjazd

lub ktoś do Ciebie się pofatyguje.

Tak było z moim pierwszym LC.

Przywiozłem Plastka i pomógł mi ogarnąć pierwsze LC w kompie

a dalej już poszło no problemo.

Edytowane przez Elder

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty nie słuchasz tego co Ci piszemy.

Wpierw porób porządki w budzie!

Masz dobra obudowę, dobre wentyle. Porządek+odpowiednia konfiguracja (push-pull) i to musi na AC chodzić nawet przy OC!!!

I co to dla Ciebie oznacza ZADOWALAJĄCA WYDAJNOŚĆ? Ten sprzęt to ja bym nawet na stocku zostawił, no chyba że grasz w rozdzielczości 3xFHD :)

Nadal nie pokazałeś jakiś screenów z TEMPERATURAMI, pomiary w czasie gry itd. Bo się okaże że zwiechy/arty to nie kwestia przegrzewania

Gdy to wykluczymy, i się okaże że na AC jest dla Ciebie za głośno (ale stabilnie i bez zwiechów!) , można myśleć o WC (które stanowi problem, bo sam tego nie złożysz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Right.

To jeszcze nic...ostatnio u kumpla zmieniałem pastę pod i7 2500K bo się przegrzewał pod obciążeniem.

Magicy w firmie która mu nowego kompa poskładała nie odkleili folii zabezpieczającej z coolera

i zamontowali go tak na CPU.

Debili nie brakuje w sklepach komputerowych.

Edytowane przez Elder
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magicy w firmie która mu nowego kompa poskładała nie odkleili folii zabezpieczającej z coolera

i zamontowali go tak na CPU.

Debili nie brakuje w sklepach komputerowych.

Często kompy składają praktykanci, a po nich można się wszystkiego spodziewać :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że to jest super pomysł na taki biznes, ale jest jedno ale....ceny.

Skoro przeciętny Polak kupije kompa w przedziale 2-4k z monitorem, a taki blok 300zł + podstawowe elementy chłodzenia zamykają się pod 1000zł to co zrobi? kupi nowszy sprzęt, zamiast zadbać o to co jest. Firmy na zachodzie kasują za to kosmiczne pieniądze np. digitalstorm.

A kto składa kompy w firmach? amatorka, to jest tak jak w serwisie ASO. Młodzi kolesie po szkole którym każe się odkręcać śrubki i wymieniać cały podzespół zamiast badać przyczynę i nauczyć myśleć i diagnozować problem.

Widzicie niby wszystko w kompie ma swoje miejsce, a tak naprawdę wszystko ma znaczenie, ja zrobię zmianę okablowania i pokażę wam efekty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas to nie przejdzie, każdy kombinuje samemu. Żeby ktoś zamówił highendowy config, i do tego jeszcze dopłacił np 500 euro za poskładanie (doliczając do ceny samych części), to jakoś w PL tego nie widzę. Jak poziom zarobków u nas zrówna się z Niemcami, to taka firma zacznie mieć rację bytu. Zresztą nawet wtedy, trzeba się opierać na większym zasięgu, cała EU, bo nawet w jednym bogatym kraju może być zbyt mało chętnych na taki sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak uporzadkujesz kabelki i zaprowadzisz porządek w obudowie

to w pierwszej kolejności wyślij foty do sklepu który składał Twojego kompa.

Napisz kilka słów na temat kipiszu jaki zrobili i pokaż cymbałom że można postarać się by komp

nie tylko po prostu pracował ale i wyglądał estetycznie.

Chociaż z tego co widzę to piszesz że oprócz wyglądu stabilna praca kompa także kuleje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi