hoko Opublikowano 11 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Witam serdecznie. Zabieram sie pomalu za zlozenie nowego komputera. Wyczekuje premiery Ivy Bridge jak i Keplerow wiec z plyta glowna, cpu jak i gpu musze zaczekac. Poki co poszukuje cichej i wydajnej obudowy z b.dobrym przeplywem powietrza w cenia tak do 600zl jak i zasilacza z certyfikatem Platinum tak do 1tys.zl. Jak narazie na oku mam to: HAF 932 Seasonic 860 Platinum Pzdr Edytowane 12 Marca 2012 przez hoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Jakies pomysly? Ktokolwiek?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Kwestia zasilacza - po co tak drogi zasilacz z certyfiktatem Platinum ? Spokojnie wystarczy dobrej klasy Bronze , ostatecznie Silver/Gold . Kolejne pytanie to do czego ci moc 800+ W - planujesz ostre OC + TriSli ? Do normalnego kompa złożonego z 1 CPU i max.2 topowych kart wystarczy dobrej klasy PSU 650W np. TT ToughtPower Grand 650W 80+ Gold za cenę trochę więcej jak połowa tego co kosztuje podany SS albo trochę droższe SS X-660/X-760 . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Do 600 PLN to już chyba można coś ładniejszego dostać? a nie ten koszmar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Kwestia zasilacza - po co tak drogi zasilacz z certyfiktatem Platinum ? Spokojnie wystarczy dobrej klasy Bronze , ostatecznie Silver/Gold . Kolejne pytanie to do czego ci moc 800+ W - planujesz ostre OC + TriSli ? Do normalnego kompa złożonego z 1 CPU i max.2 topowych kart wystarczy dobrej klasy PSU 650W np. TT ToughtPower Grand 650W 80+ Gold za cenę trochę więcej jak połowa tego co kosztuje podany SS albo trochę droższe SS X-660/X-760 . Dzieki za odzew reyden. I juz odpowiadam. Bedzie oc choc narazie tylko powietrzem dlatego planuje takze zakup chlodzenia z wyzszej polki. Co do kwesti zasilacza typu Platinum, mam bzika na punkcie oszczedzania energi a jednoczesnie komputer ma mi posluzyc na kilka lat wiec planuje takze kupno karty graficznej pokroju niewydanych jeszcze 7990 lub GEFORCE GTX690. Wiem ze takie 2 rdzeniowe potwory maja zapotrzebowanie na energie nie z tej ziemi ale tak jak wspomnialem wczesniej-nie planuje zmiany cfg na kilka lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Chyba nie zwróciłeś uwagi na config kolegi: w tej chwili ma już Corsair HX750W, do tego i7-2600k i GTX 570 i przymierza się do zmiany sprzętu. Tutaj koszty nie grają roli ;) Nawiasem mówiąc wolałbym zainwestować zbędną kasę w chłodzenie wodne cpu+gpu. A co do sprzętu który wybrałeś to raczej nie powinieneś narzekać. Jest jeszcze taki enermax: http://www.morele.net/zasilacz-enermax-platimax-epm850-ewt-429686 Raczej niewiele osób narzeka na obudowy corsair: http://www.morele.net/obudowa-corsair-carbide-500r-422008/ http://www.morele.net/obudowa-corsair-cc600tm-451035/ Mały odetek osób kupuje tego typu high-end, więc cięzko o opinie z pierwszej ręki. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Do 600 PLN to już chyba można coś ładniejszego dostać? a nie ten koszmar. Masz racje kolego. Wyglada ta buda troszke oblesnie. Tak nawiasem mowiac zalezy mi najbardziej na b.dobrym przeplywie powietrza i z tego co wyczytalem Silverstone Raven 02 lub 03 zbieraja pochlebne recenzje humanoidal widze ze dobrze kombinujesz :wink: Rozwazalem tego Enermaxa ale zalezy mi na jednej 12v lini a takze wydaje mi sie ze Seasonic to klasa sama dla siebie. Acha, masz racje. Nowy komp. musi byc mocniejszy od tego podanego w sygniaturce i takie jest moje zalozenie kupujac dual gpu. Nie zmieniam sprzetu, poprostu komp z sygn. podarowalem bratu i teraz przez jego sesje w bf3, swotr i wow-a sam nie mam na czym grac :mur: Edytowane 13 Marca 2012 przez hoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 GTX 680 ma kosztować około 2500zł, serio chcesz wkładać takie 2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 Myslalem raczej o jednej karcie pokroju 7990 lub GTX690 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) No to będzie potwór :) Do 6990 starcza 750w, do 7990 na pewno mniej. Myślę, że ten zasilacz dałby już radę: http://www.morele.net/zasilacz-xfx-black-edition-750w-silver-psu-p1-750b-nlg9-316648/ Tutaj jest recenzja: XFX 750 W Black Edition Power Supply Review | Hardware Secrets Edytowane 13 Marca 2012 przez humanoidal 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2012 (edytowane) Dzieki za linka do recenzji. Zaraz ogarne. Te xfx to chyba dobre jakosciowo zasilacze. Nie wiem ile w tym prawdy ale slyszalem ze zasilacze swoja najwieksza sprawnosc uzyskuja przy 50% obciazeniu dlatego sam juz nie wiem o jakiej mocy zasilacza mialbym szukac, zwlaszcza gdy cisza ma takze priorytetowa wartosc przy skladaniu nowego zestawu. Zdaje sobie sprawe ze w tym momencie ciezko dobrac moc zasilacza do nieistniejacych na rynku podzespolow ale chcialbym choc w malym stopniu ukierunkowac sie za czym sie rozgladac- zasilacze 1kW czy mniejsze biorac pod uwage ze nie ma on przekracza zuzycia ponad 50% np. grajac w takiego bf3 na podkreconym cpu Edytowane 13 Marca 2012 przez hoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 Po kilkudniowych poszukiwaniach, czytaniu setki recenzji obodow i zasilaczy moj wybor padl na: 1.Silverstone Raven02 Ze wzgledu na bardzo dobra wydajnosc chlodzenia wnetrza, mozliwosc umieszczenia kart graficznych do 12,2" (najdluzsza w tej chwili na rynku 5970 ma taki rozmiar) jak i malo kosmiczny wyglad (porownujac np.do HAF) i stosunkowa cisze ( wiatraki na low, bo przy ustawieniach high robi sie glosniej). Nawet przy najnizszych ustawieniach czuc ogrom powietrza wydmuchiwanego z obudowy 2.Seasonic SS-1000XP Tak wiec na chwile obecna w wyczekiwaniu na Ivy Bridge cfg wyglada tak: 1.MSI Z68A-G43 2.i5 2500k na stockowym coolerze 3.Corsair 8GB 1333 I teraz male pytanie Panowie. Mozna podkrecic cpu uzywajac intelowskiego chlodzenia? Jak zwiekszyc wydajnosc (oc?) zintegrowanej grafiki? Intel HD Graphics 3000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Jak zwiekszyc wydajnosc (oc?) zintegrowanej grafiki? Intel HD Graphics 3000 po co chcesz ją zwiększać, ona ma wyświetlać pulpit a nie gry :) jak? przesuwasz pasek w biosie ;p Edytowane 18 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 Mozna podkrecic cpu uzywajac intelowskiego chlodzenia? O 300-400MHz można, ale jeśli myślisz o większym OC, nie obejdzie się bez dodatkowego chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) W temacie obudowy to ja Corsaira CARBIDE 500R zobaczyłem w necie, oglądałem kilka video reviews, zakochałem się w tej obudowie. Jutro odbieram właśnie wersję Białą... Pozostałe się wrażeniami na żywo jutro. Edytowane 16 Listopada 2012 przez SpiderMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...