Skocz do zawartości
jamniol

Trzeba zmianiać płytę?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie mam x4 955. Zamieniam go na fx 8120. Obecnie mam płytę asusa M4A890GDT z której jestem bardzo zadowlony. Czy warto zmieniać ją na Gigabyte GA-990XA-UD3? Czy na asusie jakieś nowe funkcje tego prcesora nie będą działały?

Pozdrawiam.

Edytowane przez jamniol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odradzam pakowanie się w tego FX-a , to drogi i mało wydajny grzejnik .

Zostań na AM3 z obecnym procekiem albo przesiądź się na S1155 - nie wiele drożej niż ten FX masz dużo lepszego I5 2500K , za za cenę płyty GB masz Asrocka P67 Pro3 .

Asrock + I5 2500K zjada FX-a na śniadanie jeżeli chodzi o wydajność , do tego się mniej grzeje i ma super OC .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, no właśnie bo trochę czytałem o tym wszystkim. dletego chcialem zmienić na tego fx, bo stanialy. Kosztuje terz 650zł. Procek uzywany od czasu do czasu do renderingu. Intel wychodzi nieco drożej. Czy niedługo mają być jakieś premiery intela lub AMD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do renderingu lepiej kupić Phenoma II X6 lub X4 960T i próbować w tym drugim odblokować pozostałe 2 rdzenie .

Za ~ 670 zł można mieć I5 2300 z Agito.pl , do tego płytka za ~ 200 zł i mamy niezłego kompa , I5 jest szybszy niż X6 .

Premiera Ivy Bridge ma być na początku kwietnia , a w połowie roku ma być premiera Pile Driver czyli drugiej generacji FX-ów , choć bardziej opłaca się czekać na IB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej zrobisz jak podkręcisz procka.

Nie, no to mam juz zrobione. Nie po to kupowałem dobrą płytę. W testach które czytałm ten X8 wypada lepiej od i5. Minusem jest duża prądożerność i ogólne niedopracowanie. Bo wygodnie się renderuje z 8 rdzeniami. Wyłaczam jeden, render idzie na 7 i można kozystac normalnie z kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procek uzywany od czasu do czasu do renderingu.

Więc w tym wypadku zmiana na x4 960T jest bez sensu, procek się nie odblokuje i wydając 500zł będzie miał taką samą wydajność. Jak już zmieniać to na minimum i5 2300/2400. Sam musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy aktualna konfiguracja Ci nie wystarcza i jakie masz priorytety. Jak rendering to pakuj tam i5, jak gry to wymien tego 5770 na coś wydajniejszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko, że do i5 2400 wystarczy tania płyta na h61 za 200zł, do 2500k potrzeba czegoś co zapewni dobre o/c, najczęsciej polecana p67pro3 340zł+ dodatkowe chłodzenie 100zł

Koszt i5 2300/2400+h61+box to w przyblizeniu 900zł

i5 2500k+p67pro3+minimum fortis to 1300zł

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie gra za bardzo to można rozważyć inną opcję - I7 2600 + płyta na H61 .

Cenowo wychodzi podobnie jak I5 2500K + Asrock P67 + Fortis .

Asrock H61M/U3S3 - 226 zł + I7 2600 - 1 094 zł , a wydajność w renderingu sporo lepsza niż I5 czy FX .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, do podkręcania konieczna jest płyta z chipsetem P67 lub Z68. Procki bez K kręcą się mnożnikiem bodaj tylko o 500MHz.

Procek uzywany od czasu do czasu do renderingu.

Co to znaczy? Raz w miesiącu przez 15 minut, czy kilka razy w tygodniu po kilka godzin?

Może udzieliła ci się tylko niedzielna nuda ;) którą trzeba przeczekać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi