Kwazor Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Mamy na ryknu troche oprogramowania alternatywnego na rynku i warto mieć rozeznanie jak soft najlepszy / jakie ma wady itd. DD-WRT/ Tomato/ Open WRT i pewnie coś tam jeszcze... Wpisujmy w tym temacie własne uwagi co do zastosowanego oprogramowania alternatywnego . Zacznijmy : Router : Tp-link WR841N wer. 7.2 ( to samo co ND tyle ze z stałymi antenami) Oprogramowanie DD-wrt . Instalacja oprogramowania bez problemów. Mnogość funkcji AP WDS Brigde Klient ( to nie działa) samych ustawien radiowki mnogośc w tym witrualne porty.. Niestety nie ma rózy bez kolców: Wpisany mac WAN po zaniku zasilania nie ustawia się sam choć urządzenie je pamieta ale trzeba wcisnąć save i juz jest ok... Zawiesza się Wi-fi pomaga jedynie powtorne uruchomienie routera i ofc, WAN tez trzeba ustawić. Wiesza się srednio co 3-5 godzin i siec jest niewidoczna. Kontrola obciażenia CPU działa jak chce czyli pokazuje po restarcie np30% cpu a pozniej spada spada i pozostaje na 0% nieważne ile kompów jest podpięte i co się robi ( w sumie niezbyt to przydatne) Nie testowałem watch doga ale i tak pewnie WAN by się wyłozył. Pracuje jedynie w N150Mbit... a powinien 300Mbit ( proba ustawiania anten RX 1i2 Rx1 TX 2 itd nie pomagała wręcz pogarszała bo mp 65Mbit tylko pokazywał.) Dziwny wskażnik sygnału odbieranych stacji ... z 5m np laps był odbierany z poziomem -85dB a laps router widział z poziomem -55bD :D Stacjonarke jeszcze gorzej.. Widzi znacznie wiecej sieci w trybie WDS ( ale co mi po sieciach z sygnałem -95dB ? ) Niestety szybko wrociłem do Org oprogramowania pobranego ze forum dd-wrt ( tylko nie wgrywac org softu z Tp-linka ! ) i wszelkie problemy ustąpiły. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2012 Klasyka, czyli Linksys WRT54GL-EU v1.1 @ Tomato 1.28 Wady? Nie zauważyłem. Zalety: static DHCP (konkretne IP dla danego adresu MAC), możliwość zwiększenia mocy nadajnika, zaawansowane logi, QoS... Zarówno soft jak i sprzęt bardzo znany, polecany od wielu lat. Warto spróbować, z firmware Linksysa rozstałem się w połowie 2009 roku. TP-LINK TL-WR1043ND @ Gargoyle (nie jestem w stanie przytoczyć wersji) - możliwość wykorzystania sprzętu jako router dla modemów 3G/HSDPA, obsługa wielu urządzeń na USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...