Skocz do zawartości
Havoc

Podział internetu z mostkiem sieciowym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

męczymy się z chłopakami w firmie żeby jakoś odpalić internet na pozostałych kompach serwisowych. Głupota, bo powinno niby chodzić i o dziwo czasem działa, ale w większości wypadków jak padnie to na całego.

Po 3 dniach walki odpuściłem, powypinałem wszystko i chciałbym zacząć od zera z waszą pomocą.

Pierwszy komputer (serwer powiedzmy).

1.Internet doprowadzony jest po wifi do karty sieciowej na pci.

2.Od sieciówki uderza RJtką do routera (Linksys WRT54GC v.2.0)

3.Z routera po ludzku Wi-Fi lub LANem do 3 pozostałych maszyn.

Co muszę zrobić poza:

- stworzeniem mostka na 1-szym kompie z sieci Wi-Fi i LAN?

- ustawieniem routera z trybu 'router' na 'gateway'?

Edit: OS - Windows XP Pro.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli klikam PPM na utworzony mostek i we właściwościach wbijam IP prawda? Ciekawe jest to co następuje. Mostek się konfiguruje na nowo rozłączając i łącząc ponownie wszystkie karty. Mój komp traci połączenie z siecią Wi-Fi i nie jest w stanie ponownie się połączyć. Mostek sieciowy nie ma czego udostępniać. I tak źle i tak nie dobrze. Aby sobie przywrócić połączenie chociaż na pierwszym komputerze, muszę usunąć całkowicie mostek.

System jest świeży, postawiony 5dni temu i jedyne co ma dodatkowo to komunikator, thunderbird, flashe i javy +subiekt. Więc łyso wręcz. Konflikty programowe można chyba wykluczyć.

P.S. Lepiej, okazuje się że po zwykłym podpięciu (bez konfiguracji IP jak napisałeś) nei działa LAN ale działa Wi-Fi.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... po Wi-Fi przydzielany jest jakiś adres IP? Trzeba by go przekierować dalej na przewód i spowodować, aby router udostępniał to połączenie innym komputerom.

Podpiąć do routera przez port WAN i odpowiednio ustawić? Strzelam :).

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co mostek?

Włączasz udostępniania połączenia na karcie WIFI

Kablem łączy do portu lan w routerze.

Na routerze wyłączasz tylko DHCP, IP nie kolidujące z IP karty LAN komputera, konfigurujesz zabezpieczenia WIFI.

Wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za poradę, rzeczywiście można i w tę stronę.

Tylko się trochę gubię. Udostępnienie odpalone. Na routerze wyłączam przydzielanie innym komp. adresu po DHCP. Czyli co? Ustawić na innych kompach statyczne ttak aby nie kolidowało z kartą Lan w pierwszym PC, tak?

W takim wypadku wywala mi "brak łączności/ograniczona łączność", no bo karta LAN wpięta do portu Lan1 na routerze chce pobrać adres którego ten nie przydziela. Jezeli zaś ustawię na karcie statycznie...to znowu rozłącza neta po wi-fi i nie mam czego rozdzielać w ogóle. Co ja wciąż robię źle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innego naszego punktu. Mamy jeden internet podzielony. Można to rozważyć jak "dostawca bezprzewodowy", bo bieganie tam i konfiguracja nie wchodzi w grę. Wszystko gra i buczy gdzie trzeba i wolelibyśmy nie zmieniać tam niczego. Sprzęt chodzi non stop, adres jest przydzielany dynamicznie ale stale taki bo nic więcej się nie wpina po wi-fi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi