Skocz do zawartości
Ganjax

GPU-Z zamiast PCIE 2.0 pokazuje 1.1, pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zauważyłem dziś w GPU-Z, że magistrala PCIE zamiast 2.0, pokazuje mi 1.1, wcześniej było wszystko ok, pamiętam jak kiedyś koledze coś tłumaczyłem to sprawdzałem u siebie, i było 2.0, moja karta graficzna:

Gigabyte Nvidia GeForce GTS450 1GB GDDR5 v.OC2

płyta główna: Gigabyte M68M-S2P

wiecie może co na to poradzić? czytałem gdzieś że w BIOSie trzeba zmienić PCIE Freq ze 100, na 103 MHz, niestety nic mi to nie pomogło, przy obciążeniu karty również nic się nie zmienia, proszę o pomoc

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumiem, w takim razie ok, ale mam jeszcze jedno pytanie, gdy robię GPU Burn-in test w MSI Kombustor, to przy fabrycznych ustawieniach(nie robiłem OC, gdyż jest fabrycznie podkręcona) wyskakują artefakty, i to dużo, czy to wina karty? popsuła się, czy może to jakiś test nie przystosowany do niej? z góry dziękuję za odp, i dziękuję za poprzednią, naprawdę ulżyło mi, już myślałem że coś się popsuło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UP Po prostu w spoczynku karta obniża pobór prądu i przechodzi w tryb 1.1 w celu oszczędzania energii. Pod obciążeniem przełącza się na 2.0. Autor tematu ma PCIE 1.1

@Ganjax

Masz 1.1 i nic z tym nie zrobisz. Przy tej karcie i tak ogromnej różnicy by nie było. podaj marke i model zasilacza oraz pozostałe podzespoły komp. Sprawdź temp w programie speedfan lub w panelu nvidia.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje podespoły:

Zasilacz Silverstone Strider ST 60F 600W

Mobo Gigabyte M68M-S2P rev.1.0

Procesor AMD Athlon II x2 240 (2x2,8GHz)

RAM 2x2 GB Kingston DDR2 PC2-6400

temperatura w spoczynku grafy 37-40 stopni, w stresie 74 do max 80 stopni, wyżej nie wchodzi, i zastanawiam się co z tymi artefaktami w teście Burn-in

temperatura procka, w spoczynku 24 stopnie, w stresie 59

Dodam, że jest biorę zwykły Stress Test lub Render Test to nic nie wyskakuje, żadnych artów, tylko przy tym Burn-in w programie MSI Kombustor

Edytowane przez Ganjax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta w 100% wyczyszczona z kurzu, tak, sama reguluje sobie obroty, w msi afterburner mogę je troche ręcznie podnieść

przyczyną temperatur może być słaba pasta, za 30 zł jakąś w reactorze kupiłem, koleś ją polecał, ale sami wiecie jak to jest z tym polecaniem przez sprzedawcę, jaką pastę proponujecie na gpu?

Edytowane przez Ganjax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc mam rozumieć, że GPU już było ram smarowane pasta? pasta AS5/ceramique, STG2, NT-H1

do ilu % karta sama podbija prędkośc wentyla? Spróbuj ręcznie ustawić 10% więcej i zobacz jak się zachowują temp.

PS. Karta podkręcana? Bez OC powinna mieć temp 60/70oC

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkręcana fabrycznie, ja jej nie kręciłem dalej, zależy od temperatury ile podbija wentylki, w spoczynku pracują na 40%, a w stresie przyśpieszają do 72%. Tak, było smarowane, ale nie najlepszą chyba,

Edytowane przez Ganjax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość past zmywa się bez problemu chusteczkami nawilżanymi dla dzieci.

Co to za pasta, którą smarowałeś? Chyba nie kupowałeś jej na wagę luzem ;)

Bardziej stawiam na niewłaściwy montaż chłodzenia po smarowaniu niż wadliwą pastę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bezpieczne, aceton wyparowuje i nie zostawia śladu. Idealnie nadaje się do zmywania pasty. Stosuje ten sposób od lat i nigdy nie było problemu. Równie dobrze możesz na sucho zetrzeć.

Co do pasty to przy revotlecu za 10zł temp były 10 stopni wyższe niż na stg2 więc pasta również ma znaczenie. Jeśli wcisnęli Ci silikonowe dziadostwo za 30zł to różnica jest jeszcze większa. Tak samo sposób nakładania pasty ma znaczenie i pare stopni da się urwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasta była szara, w takiej strzykawce, pomarańczowe opakowanie, no nie pamiętam jak się nazywało, a chłodzenie założyłem napewno dobrze, inaczej by nie weszło, na tej karcie jest Windforce, więc śrubki mogą tylko w jednej pozycji pasować, to samo z wentylatorami, można je tylko do jednego miejsca przykręcić, mi się wydaje że jakąś lipną pastę mi wcisneli, napewno fabryczna pasta była dużo lepsza, temperatury były niższe, w spoczynku nie podnosiło się wyżej niż 34 stopnie, a w stresie było max 70, przy teście w programie Video Card Stability Test

edit:

już wiem co mi wcisnęli, pasta Spire Bluefrost, tak się nazywa, na allegro widzę, że zostałem zdrowo nabity w butelkę...

Edytowane przez Ganjax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi