Skocz do zawartości
partyboy666

Upgrade kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym delikatnie upgradeować kompa z opisu.

Chodzi mi o zmianę platformy na i5, i7?

Komp służy sporadycznie do gier..

Wymienić chcę:

-procka - myślałem o i7 2600K - ~1150zl

-mobo - ?? kompletnie nie wiem jaka do tego pasuje

-chłodzenie na procka (będzie kręcony na max. 4ghz)

-ram

-dysk twardy

reszta czyli zasilacz, grafa zostają bez zmian

kwota ~2000

dzięki i pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bawisz się w programach CAD/CAM , tworzenie grafiki 2D/3D itp. czy tylko gry + filmy/internet itp. ?

Jak nie robisz nic ww. programach to I7 jest nie opłacalny , za drogi w stosunku do tego co oferuje .

Spokojnie wystarczy I5 2500K za 832 zł .

Chłodzenie na CPU - Najtaniej to SilentiumPC Spartan HE923 za 75 zł , drożej Zalman CNPS10X Performa za 135 zł albo jeszcze drożej Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2 za 169 zł z techplanet.pl

Płyta- jako że do OC wymagana jest płytka na chipsecie P67 lub Z68 to najtańsza sensowna opcja to Asrock P67 Pro 3 za 349 zł albo Asrock Z68 Extreme3 Gen3 za 502 zł .

Ram wystarczy Goodram 4GB 1 333 mhz CL9 za 69 zł , ew. zestaw 2x4 GB za 155 zł .

Dysk - Western Digital Caviar Blue 500GB ( AAKX ) - 295 zł , Seagate Barracuda 1TB - 372 zł .

Ceny z morele.net , Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2 z techplanet.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właściwie dysk może zostać...

przez ostatnie 2 lata nie interesowałem się prockami/plytami glownymi takze nie wiem ile moze kosztowac jakaś odpowiedna płyta... może być najtańsza która uniesie tego procka lub podobnego do ~4ghz

edit: do CAD/CAM też będzie używany ale do tego mam innego kompa w pracy, w domu tylko czasami jak mi się bedzie nudzilo :)

Edytowane przez partyboy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi