ffs Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Witam, Ponownie proszę o zweryfikowanie zestawu. Służył będzie głównie do CADa, Photoshopa, Java... czyli obciążanie w dużej mierze procesora. Z tego względu moja propozycja zestawu jest taka: 1) Czy jest sens czekania na Ivy? Generalnie nie spieszy mi się z zakupem ale też czekać jeszcze parę miesięcy... 2) Proszę o propozycje chłodzenia mniejszego od Noctua ale porównywalnie wydajnego. 3) Karta graficzna aktualnie mi nie potrzebna. Możliwe, że rozważę zakup po premierze nowych GF. Z góry dziękuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 1. Moim zdaniem nie. Ivy to 10% więcej wydajności i niższe temperatury. 2. Chyba nie ma :P Tzn HR-02 też jest bardzo dobry, ale nie jest wiele mniejszy. 3. 4. Możnaby zaoszczędzić 400 na samej płycie głównej i ramie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Na Ivy nie warto czekać - z tego co wiem wzrost wydajności w okolicach 10% w stosunku do SB . Będziesz robił w przyszłości OC ? Jak nie to można sporo zaoszczędzić na płytce - taki Asrock H61M/U3S3 w połączeniu z trochę tańszym I7 2600 będzie lepszy i sporo tańszy - płytka kosztuje mniej więcej 1/3 ceny tego Asusa albo trochę droższy i dosyć dobry Asrock H61 iCafe . A jak będziesz planował OC i nie kupujesz na razie innej karty graficznej to proponuję Asrock Z68 Extreme3 Gen za ~ 500 zł . Zaoszczędzoną kasę można dołożyć do większego SSD np. Crucial M4 128GB czy Samsung 830 128GB . Kolejna pozycja do zmiany to ram - dawanie 300 zł za ten ram co chcesz to wyrzucanie kasy w błoto - SB nawet nie reaguje na wyższe takty ramu , równie dobrze sprawdzi się Goodram 2x4GB DDR3 1 333 mhz CL9 za połowę ceny tych GS-ów . Zasilacz - brał bym ponad 100 zł tańszego XFX Core 650W albo dołożył do Thermaltake Toughpower Grand 650W 80+Gold . Oba mocniejsze i lepiej okablowane niż ten SS , do tego Grand ma certyfikat 80+Gold i jest modularny . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffs Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Postanowiłem zmienić na tańszą płytę oraz ram. Zasilacz dałem GOLD, ale możliwe, że zostanę przy wcześniejszym. Jakieś inne sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Do Z68 E3 G3 nie podłączysz usb3.0 na front obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffs Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 Czyli lepszym wyborem Extreme 4 czy powrót do Asusa P8Z68? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chreasy Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Czyli lepszym wyborem Extreme 4 czy powrót do Asusa P8Z68? spokojnie extreme 4 ( ma wejście na front usb 3.0) pomyśl jeszcze o solidniejszych płytach od MSI Z68A-GD55 albo G65 (G3).Świetnie nadają się do OC. Military Class II robi swoje. http://pl.msi.com/product/mb/Z68A-GD55--G3-.html http://pl.msi.com/product/mb/Z68A-GD65--G3-.html Edytowane 18 Marca 2012 przez chreasy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2012 (edytowane) Extreme4 styknie. Dobra płyta za w miarę rozsądną cenę. Duża ilość USB + USB 3.0 z przodu. Świetna do OC. Niezła sekcja zasilania. Sam mam i zero problemów ze stabilnością. Komp od początku (nawet po wymianie na B3 rev.) działa bardzo dobrze i stabilnie. OC ograniczone jedynie przez sam procesor. Na IVY nie warto czekać gdyż da Ci niewielki wzrost wydajności. Ew. niższe temperatury ze względu na niższy proces technologiczny. Edytowane 18 Marca 2012 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ffs Opublikowano 2 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2012 Nastąpiło parę zmian dot. zestawu, ponieważ jednak poczekałem na Ivy. U2412M Intel i5-3570K lub i7-3770K Noctua NH-D14 Gigabyte GA-Z77X-UD5H F3-12800CL9D-8GBSR2 Crucial M4 CT128M4SSD2 SeaSonic M12II-620 Fractal Design FD-CA-ARC-BL Póki co nie chce graficznej. Wystarczy mi HD4000. Coś zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Tak jak ci napisałem na PW - do wymiany płyta , ram i zasilacz . spokojnie wystarczy MSI Z77A-G43 za ~ 360 zł ew. droższy G45 . Ram na Goodram 2x4GB DDR3 1 333 mhz CL9 - sporo tańszy i dobry jakościowo . Za zaoszczędzoną kasę możesz kupić Thermaltake Toughpower Grand 650W . Zmienił bym też chłodzenie - spokojnie wystarczy Thermalright HR-02 - Macho Rev. 2 o zbliżonej wydajności co ta Noctua a o połowę tańszy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piiwko Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 (edytowane) 1. Moim zdaniem nie. Ivy to 10% więcej wydajności i niższe temperatury. Chyba wyższe temperatury? Intel Core i7-3770K 3.5GHz Ivy Bridge Processor Review - Intel Core i7-3770K CPU Water Temp Testing & Overclocking - Legit Reviews Za to IB po OC bierze dużo mniej prądu co dla niektórych może być ważne i ma lepsze karty gaficzne (z tego co rozumiem tutaj będzie używana zintegrowana). Edytowane 3 Maja 2012 przez piiwko 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Nastąpiło parę zmian dot. zestawu, ponieważ jednak poczekałem na Ivy. Intel i5-3570K lub i7-3770K Coś zmieniać? Procesor na SB. A pozatym piiwko ma racje z tymi temperaturami-chyba ze nie planujesz bawic sie w oc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piiwko Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Moim zdaniem SB warto brać jeśli ktoś jara się maksymalnym podkręcaniem. Bez podkręcania lepiej IB (wtedy bez "K"). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Co z tego, że ivy bridge podkręcają się 5% gorzej, skoro są 10% wydajniejsze przy tych samych taktach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piiwko Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Co z tego, że ivy bridge podkręcają się 5% gorzej, skoro są 10% wydajniejsze przy tych samych taktach? To, że IB przy takim OC aby dogonił maksymalnie podkręcone SB będzie się bardzo grzał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Widziałem takie testy, gdzie i5-3570K podkręcony na 4,5Ghz trzymał temperaturę 60C na powietrzu. Możliwe, że ten procek jest chłodzeniejszy niż i5-3770K, albo zależy to od sztuki. W każdym razie i tak IB pobierają mniej prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piiwko Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Widziałem takie testy, gdzie i5-3570K podkręcony na 4,5Ghz trzymał temperaturę 60C na powietrzu. Możliwe, że ten procek jest chłodzeniejszy niż i5-3770K, albo zależy to od sztuki. W każdym razie i tak IB pobierają mniej prądu. Fajnie, chciałbym żeby tak było z i5. Pisząc o ludziach którzy się jarają podkręcaniem mam na myśli osoby, które ciesza się z każdego dodatkowego MHz, który mogą wpisać w sygnaturce :wink: Większe taktowanie zrobią na SB. Ja nie lubię jak mi się procesor za bardzo grzeje, wolę ograniczyć temperaturę nawet kosztem wydajności (jeśli nie jest mi niezbędna). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Warto jeszcze wspomnieć, że wysokie temperatury niekorzystnie wpływają na żywotność procesora, taki i7-3770K / i5-3570K nie pożyje długo, jeśli po OC w stresie jego temperatury będą dochodzić do 90* na najlepszych chłodzeniach powietrznych :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...