Skocz do zawartości
tw_psycho

uszkodzony explorer.exe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj po restarcie pojawił się taki problem: Przy uruchomieniu pojawia się kawałek paska start z godziną, potem długo nic, a następnie wyświetla się informacja o tym, ze explorer nie odpowiada i ze mozna go zamknąć albo czekać. Po zamknięciu znika kawałek paska, ktory sie pojawił i jest goły pulpit. Nie można również uruchomić explorer.exe ręcznie - nic się nie dzieje.

Probowalem przywracac system, ale wyświetlił błąd. Sprawdzałem dysk chkdsk'iem, ale nic nie znalazł. Co z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam,

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jeszcze extras.txt!

Java do aktualizacji -> www.java.com

Wykonaj skrypt w OTL:

:OTL

O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\run: AdobePS = C:\Users\Paluch\AppData\Roaming\crss32.exe

Czy problem nadal wystepuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj jeszcze extras.txt!

To był extras.txt :-)

Wykonaj skrypt w OTL:

:OTL

O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\run: AdobePS = C:\Users\Paluch\AppData\Roaming\crss32.exe

Czy problem nadal wystepuje?

Występuje...

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem - po uruchomieniu dowolnego procesu przez menadzer zadan zawiesza się menadzer zadan - trzeba uruchamiac kolejny i zamykać poprzedni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko te dwa... Do odczytu SMART muszę rozpiąć dyski. Ale chyba i bez tego widać, że przynajmniej jeden dysk jest uszkodzony.

EDIT:

Po zapuszczeniu hdtune system wyświetlił info, że udało się naprawić uszkodzony plik systemowy i że trzeba uruchomić komputer ponownie. Uruchomiłem i juz wszystko działa. Przynajmniej na razie...

Dziękuję za pomoc. A co z tymi dyskami? Do wymiany?

post-12856-0-60769400-1332190611_thumb.png

post-12856-0-93622700-1332190617_thumb.png

Edytowane przez -Paluch-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bady w początkowych sektorach dysku są zabójcze dla sysa- tam właśnie są jego pliki- naprawiałem komuś taki dysk- założyłem pierwszą partycję poza obszarem z badami teoretycznie wyłączając tą część dysku z pracy- robiłem tak kilkukrotnie zwiększając "odległość" partycji od badów- problem zawsze powracał.

Może gdyby "wyłączyć" pół dysku było by OK- ale pewnie też "do czasu"- jeśli na dysku są już bady to tak-czy-inaczej zaczną się mnożyć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi