Skocz do zawartości
michalelo

gorąco w brutusie 310

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno zmieniłem tacens aquilo na brutus 310. W brutusie mam wentyl oryginalny z tyłu wyciagający powietrze i scythe slip stream 800rpm z przodu wciagający, patrzyłem w internecie i mają mniej więcej taki sam przepływ powietrza. W brutusie w idlu na procku mam około 5 stopni wyższą temperaturę i ~1700rpm, na płycie głównej temp też około 5 stopni wyższa. W tacensie procek był chłodniejszy a wentyl się kręcił ~1300rpm. Tacens miał tunel powietrzny na ściance. Przeczytałem, że chłodzenia boxowe lubią dostęp powietrza z boku. Kasy nie chce w to ładować. Czy warto zrobić dziurę w bocznej ściance obudowy i zamontować tunel powietrzny??

Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie konkretnie masz temperatury i sprzęt? Zamiast szpecić obudowę nie lepiej zakupić budżetowe chłodzenie, które odpowiednio schłodzi procesor? Sam mam brutusa tylko 410 i na standardowym chłodzeniu procesor też miał za duże temperatury.

Edytowane przez Maks88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie konkretnie masz temperatury i sprzęt? Zamiast szpecić obudowę nie lepiej zakupić budżetowe chłodzenie, które odpowiednio schłodzi procesor? Sam mam brutusa tylko 410 i na standardowym chłodzeniu procesor też miał za duże temperatury.

Sprzęt jest niżej podany. Tempy po prostu są wyższe, cpu 44 a w tacensie było 38-40 maks.płyta główna 35 w tacensie około 30. To że wywierce kilka dziurek to nie koniecznie oszpecę obudowę. Kasy tak jak napisałem nie chce w to ładować, chłodzenie które by pomogło kosztuje około 70zł. Cały sęk w tym czy jak założę tunel powietrzny tempy się obniżą? Osobiście wydaje mi się że tak, ale chciałem zasięgnąć opinii Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiścei, że horyzontalne coolery CPU są bardziej wrażliwe na otwory w bocznym panelu obudowy. Z tego też względu możesz poprawić wentylację w obudowie np. dając jeszcze wentylator na górę obudowy (żeby wytworzyć lekkie podciśnienie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiścei, że horyzontalne coolery CPU są bardziej wrażliwe na otwory w bocznym panelu obudowy. Z tego też względu możesz poprawić wentylację w obudowie np. dając jeszcze wentylator na górę obudowy (żeby wytworzyć lekkie podciśnienie).

Ale jak dam wentylator to będe musiał wydać przynajmniej 20zł + hałas. Więc chyba spróbuje z bocznym otworem Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi