Skocz do zawartości
bratek007

ASUS Maximus IV Gene-Z/GEN3 - temperatury

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy podpięcie słabszego zasilacza do ASUS Maximus IV Gene-Z/GEN3 będzie skutkowało niższymi temperaturami płyty głównej ? Przy zasilaczu BQ L8 430W temperatura płyty wynosiła 41 stopni, teraz jest zasilacz no-name 350W i temperatura wynosi 30stopni, czy to normalne ? Oba pomiary bez obciążenia ( odpalony monitoring temperatur w biosie przez godzinę w obu przypadkach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy podpięcie słabszego zasilacza do ASUS Maximus IV Gene-Z/GEN3 będzie skutkowało niższymi temperaturami płyty głównej ? Przy zasilaczu BQ L8 430W temperatura płyty wynosiła 41 stopni, teraz jest zasilacz no-name 350W i temperatura wynosi 30stopni, czy to normalne ? Oba pomiary bez obciążenia ( odpalony monitoring temperatur w biosie przez godzinę w obu przypadkach)

nie, ba nawet potencjalnie może zwiększyć temperatury, a w extremelnym przypadku moze dojść do spalenia płyty, zasilacza i innych podzespołow, to odpal stres i zobacz czy stabilnie i czy czasem sprzet nie zdechnie jak zasilacz zrobi kabum!!! najlepiej occt w trybie testu zasilacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod temat.

Przedwczoraj zmontowałem na tej płycie i5 2500k, plus dwa wiatraczki, jeden z przodu wpycha zimne powietrze, drugi wycha z tyłu ciepłe.

Zastanawia mnie gorący chipset, często nie da rady doknąć go ręką na łużej niż kilka sekund. Ten typ tak ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem, rzeczywiście Z68 potrafią być ciepłe...

Aż z ciekawości sprawdziłem OCCT podczas stresu smieszne choinki wyskakują na 128 stopni (vide obrazek).

Co może być przyczyną błędu? Zbyt małe vcore?

Jako, że mam chłodzenie stockowe, ustawiłem wyłączanie testów na 65 stopniach.

I dopóki nie kupie Scythe Grand Kama Cross, ustawiłem sobie vcore na 1V, 3200MHz bez turbo - chodzi stabilnie.

post-192126-0-11591600-1336322316_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi