bratek007 Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Witam, Czy podpięcie słabszego zasilacza do ASUS Maximus IV Gene-Z/GEN3 będzie skutkowało niższymi temperaturami płyty głównej ? Przy zasilaczu BQ L8 430W temperatura płyty wynosiła 41 stopni, teraz jest zasilacz no-name 350W i temperatura wynosi 30stopni, czy to normalne ? Oba pomiary bez obciążenia ( odpalony monitoring temperatur w biosie przez godzinę w obu przypadkach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2012 Witam, Czy podpięcie słabszego zasilacza do ASUS Maximus IV Gene-Z/GEN3 będzie skutkowało niższymi temperaturami płyty głównej ? Przy zasilaczu BQ L8 430W temperatura płyty wynosiła 41 stopni, teraz jest zasilacz no-name 350W i temperatura wynosi 30stopni, czy to normalne ? Oba pomiary bez obciążenia ( odpalony monitoring temperatur w biosie przez godzinę w obu przypadkach) nie, ba nawet potencjalnie może zwiększyć temperatury, a w extremelnym przypadku moze dojść do spalenia płyty, zasilacza i innych podzespołow, to odpal stres i zobacz czy stabilnie i czy czasem sprzet nie zdechnie jak zasilacz zrobi kabum!!! najlepiej occt w trybie testu zasilacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Może mierzyłeś przy otwartej budzie? Albo BQ, z racji tego że należy do "cichych" zasilaczy ma wolniej obracający się wentylator? To mogłoby mieć jakiś wpływ na temperaturę, ale raczej nie aż taki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hechter Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Podłączę się pod temat. Przedwczoraj zmontowałem na tej płycie i5 2500k, plus dwa wiatraczki, jeden z przodu wpycha zimne powietrze, drugi wycha z tyłu ciepłe. Zastanawia mnie gorący chipset, często nie da rady doknąć go ręką na łużej niż kilka sekund. Ten typ tak ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 To go nie dotykaj dłużej niż kilka sekund ;) A tak serio to wystarczy przejrzeć artykuły w sieci i porównać ich odczyty temperatur z testów z własnymi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hechter Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2012 Poczytałem, rzeczywiście Z68 potrafią być ciepłe... Aż z ciekawości sprawdziłem OCCT podczas stresu smieszne choinki wyskakują na 128 stopni (vide obrazek). Co może być przyczyną błędu? Zbyt małe vcore? Jako, że mam chłodzenie stockowe, ustawiłem wyłączanie testów na 65 stopniach. I dopóki nie kupie Scythe Grand Kama Cross, ustawiłem sobie vcore na 1V, 3200MHz bez turbo - chodzi stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...