Skocz do zawartości
Serekzolty

Ati Radeon 9600 NP VMod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Chciałem tę archaiczną już kartę jak na dzisiejsze czasy troche odświeżyć, żeby Age 3 mi ruszył na choć ciut większych detalach.Niestety 405MHZ na rdzeniu to Max jaki mogę wycisnąć i więcej nie chce.Nigdzie nie znalazłem Vmoda na GPU a to by pomogło i to bardzo.Czy ktoś wie jak go wykonać ? Karta to Radeon 9600 Non Pro na czerwonym PCB,prawdopodobnie od MSI.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i niesprawną kartę.

S3 VIrge + flashrom/atiflash (z parametrami-p -f 0) + org bios i po sprawie, ale co by nie mówić lepiej jest edytować własny bios w RaBiT-2.2.0 (tu jeszcze parę procent można wyciągnąć zabawą timingami pamięci). Btw z tego co wiem to biosem nie da się zmienić napięcia w takim radku, takie rzeczy stały się możliwe parę lat później(choćby 4870 i 1.1V w idle :wink:).

Co do tematu to ciężko coś znaleźć, same 404... Mam gdzieś fote vgpu, ale na radka 9550 od gigabyte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbowałeś załadować bios od Pro lub XT? Powinieneś mieć wtedy wyższe napięcie na rdzeniu.

Zacznijmy od tego, że cała seria Radeonów 9xxx nie miała możliwości programowej zmiany napięcia zasilającego, więc żadne przeróbki programowe / w BIOSie nic nie dadzą.

Serekzolty > jaka reszta sprzętu? Bo może ona też nie wyrabia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reszta to P3 Tualatin 1.4 i 512 Ramu.Wiem, że słabo i proc może ogranczać ale niedługo zagości tu 939 i wtedy będzie problem z kartą.Poza tym chciałbym też to zrobić dla sportu :D.Bios już jest od 9600 PRO,poprzedni właściciel go wgrał.Czyli raczej nic się nie ugra ? Myślałem o tym by zastosować vmoda od 9550 bo podobno to ta sama konstrukcja co 9600 ale też nic nie ma w necie.Same 404 i martwe linki :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi