Mirkov Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Witam! Posiadam obecnie płytę ASUS P5K, procesor Q6600 (G0) oraz 3GB ramu DDR2. Chciałbym zakupić płytę główną z obsługą DDR3, która również pozwalała mi na podkręcenie procesora do około 3GHz. Za porady typu sprzedaj wszystko i kup coś z i... Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Ciężko będzie - z sensownych płyt jest DFI LANPARTY DK P45-T3RSB PLUS za 399 zł Poza tym różne wynalazki w stylu płyt na chipsetach Gxx o fikuśnych nazwach albo płyty combo z DDR2 i DDR3 głównie produkcji Asrocka . Jak z OC na tych wynalazkach to nie wiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirkov Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Poza tym różne wynalazki w stylu płyt na chipsetach Gxx o fikuśnych nazwach albo płyty combo z DDR2 i DDR3 głównie produkcji Asrocka . Jak z OC na tych wynalazkach to nie wiem . Wie ktoś coś właśnie o tych płytach z Gxx ? Bo one są w sumie łatwo dostępne, a jeśli chodzi o OC to nie musi być ono nie wiadomo jakie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Ja wiem co nieco, od siebie mogę polecić tego gigusia . Płyta mimo, ze jest lowendowa jest naprawdę dobrze wykonana i super działa. Umożliwia zmianę vcore proca co ważne w gorę oraz w dół, daje sterować mnożnikiem proca, ma w biosie wszystkie podstawowe funkcje oc(o zmianie timingów etc nie wspominam), nie trzeba resetować biosa po nieudanym oc, sekcja jest co prawda trójfazowa ale skoro umie sobie poradzić z netburstem(sprawdziłem) to q6600@3ghz powinna pociągnąc bez problemu(jednak v drop jest dosyć spory). Z wad fsb kończy sie na 343 i nie ma bata aby odpalić cokolwiek więcej, żeby pamięć działała @1333 musisz zapodać szynę 333 i to chyba tyle moja obecnie pracuje z e5300@3900 i nie jest to dla niej żadne wyzwanie sekcja jest letnia nawet pod obciążeniem. Jakbyś miał co do niej jeszcze jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć, za tą cenę płyta jest po prostu idealna i wg mnie najlepsza z obecnie dostępnych na chipsetach Gxx B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Przejdźmy do meritum, na co Ci ddr3 przy lga775? To nie da Ci żadnej różnicy wydajności i nie będzie miało to sensu(ddr3 1333 osiąga wydajność ddr2 1066). Jedynie jeżeli pracujesz i potrzebujesz na gwałt dużej ilości ramu(8gb?) bo ddr3 jest bardzo tani to wtedy można rozważyć kupno lowednowego mobo... z tym że takie 3 gołe "fazy" raczej nie nadają się zbytnio do quada(giguś wyżej), na niektórych płytach nie ma problemów z oc a na innych nie będziesz miał stabilnej platformy co raczej do pracy się nie nada, no i jak kolega wyżej napisał konieczność podciągnięcia fsb do 333. P45TURBOTWINS2000 DDR3 DDR2 45nm FSB1600 FV (2195983340) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ten asrock zapewnia wsparcie dla procesorów c2q nawet z fsb 400(qpi1600) i większym, obsłuży 8gb pamieci ram(ddr2 lub ddr3), chipset P45+ICH10 czyli powinien spełnić twoje oczekiwania. Edytowane 22 Marca 2012 przez master4life Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 DDR3 z LGA775 na chipie G4x to jak pakowanie masy spoilerów do Golfa 4 1.6... Oh, wait. Jak P5K z ( nie wiadomo jakiej konfiguracji ) 3GB nie pozwala Ci na podkręcenie Q6600 na 3GHz to widzę dwa problemy: - zerowe pojęcie o konfiguracji systemu - sprzęt ( pamięci i cep ) który nie wykrzesa 1MHz ponad standard W drugi szczerze wątpię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirkov Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Pamięci DDR2 są obecnie drogie, a potrzebuje jednak ponad 4 GB. Nie jestem entuzjastą OC, ale zerowej wiedzy jednak nie posiadam. Nie pisałem, że P5K nie pozwala mi na OC tylko, że szukam płyty która spełni moje oczekiwania (DDR3 + ew. OC do ok. 3GHz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 No to nie widzę sensu tego tematu (...) Za porady typu sprzedaj wszystko i kup coś z i... Dziękuję. Bo bezsensowne jest cofanie się z wydajnej płyty na szrota dla DDR3. No i dochodzi ukryta niechęć w stosunku do AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirkov Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 Mam taką płytę na oku GA-EP45T-UD3R. Z tego co poczytałem to jest to czego szukałem. Jeśli macie jakieś uwagi z chęcią je przeczytam. A co do mojej obecnej płyty, jest to Asus P5K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 Ten giguś to już sensowna płyta ale pewnie będzie droga, więc ty decydujesz miom zdaniem nie warto jak płyta będzie 300+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 P5Q PRO duo quad sata raid 1600MHZ 16 gb ram OC (2218421310) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. bo: 1. Jest dostępna na lolegro. 2. ASUS na P35 czyli raczej połapiesz się o co chodzi w BIOSIe 3. Jest tańsza niż Płyta Główna GIGABYTE GA-EP45 DQ6 - jak nowa (2227190420) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , lepsza niż Płyta główna EVGA nForce 790 Ultra SLI (2215756971) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i cała reszta na P41/G41 4. Możesz licytować Asus P5KC SUPER PŁYTA 775 DDR2 DDR3 GRATISY!!! (2205663758) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ale wątpię że cena utrzyma się poniżej 240PLN i nie ufam konstrukcjom z DDR2 & DDR3* *nie nie można łączyć różnych pamięci. Gdyby jednak 4 pkt. by przeszedł jest jeden argument - na razie nie musisz rozglądać się za pamięcią. edit: Cholera myślałem że to to jest P5KC Pro... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...