Skocz do zawartości
krasper

Włączenie niebsługiwanej rozdzielczości - problem z monitorem.

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam monitor Samsung SyncMaster FX2490HD. Zmieniłem omyłkowo rozdzielczość na nieobsługiwaną przez ten monitor. Próbowałem już uruchomić od nowa pod trybem awaryjnym (po włączeniu każdej z czterech dostępnych w trybie awaryjnym rozdzielczości i ponownym uruchomieniu pojawia się komunikat, że rozdzielczość ta jest nieobsługiwana ). Próbowałem też wyłączyć kartę graficzną w trybie awaryjnym. Wtedy mogę uruchomić w trybie normalnym, ale tylko przy niskiej rozdzielczości ekranu. Po włączeniu karty graficznej i ponownym uruchomieniu dalej ten sam komunikat o "nieobsługiwanej rozdzielczości". Co mogę zrobić żeby ustawić z powrotem normalną rozdzielczość skoro przy wyłączonej karcie jest to niemożliwe, a zmiany rozdzielczości w trybie awaryjnym nie przynoszą rezultatu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wybraniu F8 (przed uruchomieniem systemu) masz do wyboru:

Tryb awaryjny

Tryb awaryjny z obsługą sięci

[...]

Włącz tryb VGA <- ten tryb uruchom

Po uruchomieniu tego trybu ustaw sobie jaką chcesz rozdzielczość i odświeżanie (takie które obsługuje twój monitor) po czym uruchom ponownie. Problem powinien zniknąć.

Ewentualnie w trybie awaryjnym spróbuj odinstalować sterownik ekranu, restart, w tryb normalny i na nowo zainstalować stery.

Edytowane przez Leon166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi