kusiewicz Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Witam. Proszę o pomoc przy kupnie zasilacza do takiego kompa: Athlon XP 2000+ MSI KT3 Ultra2-C GeForce FX 5200 512 MB RAM (jedna kość) 2 dyski 2 napędy DVD Karta sieciowa na PCI Sound Blaster Live! na PCI Zasilacz może być używany; maksymalnie mogę wydać 150 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Ja też się nie dawno z tym bawiłem. Za 150zł. możesz dostać fortrona(tylko musi być nowy, częste są podróby). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Proszę : 1 2 3 Edytowane 21 Marca 2012 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Nie lepiej coś mocniejszego jakby kolega chciał modernizować sprzęt??? Ja polecę to http://www.agito.pl/zasilacz-thermaltake-smart-530w-80-221-534715.html Trochę nadszarpuję budżet, ale warto dopłacić, chyba że naprawdę nie możesz. Zasilacze z góry są tanie, ale są to leżaki magazynowe (nie wiadomo czy nie są powysychane kondy). Moja propozycja pociągnie dużo więcej. Edytowane 21 Marca 2012 przez Oskar2905 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Obciążenie linii +3.3V/+5V - 120WNie lepiej. Masz ochotę dołożyć różnicę? Najlepszy z ww będzie FSP350-60MDM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Nie lepiej. Masz ochotę dołożyć różnicę? Najlepszy z ww będzie FSP350-60MDM Nie, ale to są leżaki magazynowe. Mogą mieć powysychane kondy. Przecież to są stare jak świat zasilki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Tutaj nie ma czego modernizować, a te zasilacze co podałem dały by sobie spokojnie radę dużo silniejszymi zestawami. Nie ma sensu do takiego pc kupować zasilacza z jakąś abstrakcyjną mocą 500w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar2905 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Tak ale ten zasilacz mógłby być do następnego pc. Moc nie jest abstrakcyjna (jest mniej więcej prawidziwa, on ma 38a na +12). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Co z tego, że mógłby być do następnego PC, jeśli może nie podołać obecnemu? Obecny komp ciągnie może z 2A na lini 12V, całą resztę pobiera z 5V&3,3V. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiewicz Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli chodzi o rozbudowe tego zestawu, to będzie co najwyżej dokupiona druga kość RAMu. Skłaniam się więc do używanego zasilacza z mocniejszymi liniami 3.3V i 5V. Mam jednak takie pytanie: Jak wygląda awaryjność takich zasilacz jak Delta? Jeśli ktoś miał z nimi stycznośc proszę o opinie. Jeden miesiąc gwarancji trochę odstrasza, a chciałbym poużywać tego komputera co najmniej przez rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Delty to jedne z najmniej awaryjnych zasilaczy. Wystarczy przeszukać temat o spalonych zasilaczach. Niestety jak zasilacz ma 8lat to już nie jest najnowszy. Z drugiej strony, nie masz wyjścia. Nie kupisz nowego zasilacza za 150zł, który będzie miał wystarczającą moc na linii 5V&3,3V. Pozostają ci tylko przeleżakowane Delty, Fortrony i podobne konstrukcje sprzed lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) http://www.morele.net/zasilacz-fortron-fsp350-60apn-80-oem-289121/ kupi ;p z tym że nie warto tyle wydawać na taki zestaw :) dołoży jeszcze z 250pln i ma nową platformę kilka(naście) razy wydajniejszą :) Edytowane 22 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Do takiego zestawu nie ma sensu kupować zasilacza za 150-200zł. Sam zasilacz byłby 10x droższy niż ten sprzęt a kupowanie czegoś "na zapas", "bo kiedyś się przyda" to głupota. Sam używałem delty i świetnie się sprawowała przez 3 lata i została sprzedana. W czasach świetności tego kompa nikt nie myślał o chieftecach i innych "markowych" zasilaczach (chyba, że zapaleni maniacy dla których wydanie 400zł+ za zasilacz nie było niczym nadzwyczajnym) i większość jechała na dziadowskich codegenach i innych wynalazkach, które na owe czasy najtańsze nie były ale - działały. Oczywiście były przypadki, że zasilacz padł - dzisiaj i markowe zasilacze padają. Kup fortrona lub deltę a będziesz zadowolony. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 http://www.morele.net/zasilacz-fortron-fsp350-60apn-80-oem-289121/ kupi ;p Tia... Wierz w opisy na stronach sklepów a zajdziesz daleko. FSP >> PC Power Supply >> ATX 12V ver.2.3 >> APN,(85) 3,3V x 21A = 69,3W 5V x 15A = 75W Razem daje 144,3W więc nie ma najmniejszych szans na te 220W na stronie sklepu. Może miało być 120W. Bliżej pewnie mu będzie jednak do 103W. Na fotce co prawda tabliczka wersji bez 80+ ale może to właśnie o taki zasilacz chodzi, na stronie FSP jest mowa o wersji 85+. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 jest jeszcze fortorn fsp350-hln który daje 150W na linie 3,3V i 5V. Polecam ten model używam w obecnym konfigu, używałem też w starszym (socket A) i nigdy nie sprawiał problemów. Oczywiście nie o jednej sztuce piszę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiewicz Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Do takiego zestawu nie ma sensu kupować zasilacza za 150-200zł. Sam zasilacz byłby 10x droższy niż ten sprzęt a kupowanie czegoś "na zapas", "bo kiedyś się przyda" to głupota. Sam używałem delty i świetnie się sprawowała przez 3 lata i została sprzedana. W czasach świetności tego kompa nikt nie myślał o chieftecach i innych "markowych" zasilaczach (chyba, że zapaleni maniacy dla których wydanie 400zł+ za zasilacz nie było niczym nadzwyczajnym) i większość jechała na dziadowskich codegenach i innych wynalazkach, które na owe czasy najtańsze nie były ale - działały. Oczywiście były przypadki, że zasilacz padł - dzisiaj i markowe zasilacze padają. Kup fortrona lub deltę a będziesz zadowolony. Racja. Nie sprawdziłem jak stoją takie wynalazki na aukcjach i to 150 zł dałem od czapy. Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Kupię Fortrona/Delte. Temat uważam za zamknięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...