KOKS_IK Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Witam, Chciałbym z komputera stacjonarnego poprzez router TP LINK WR 1043 ND (ma USB) - wyprowadzić dźwięk do wzmacniacza. Nie mam możliwości puszczenia kabla między routerem i kompem kabla - stąd też moje pytania. Pytanie czy jest jakiś sposób aby w/w problem rozwiązać ? Czy może inny model routera trzeba kupić i jakieś "ustrojstwo" do dekodowania dźwięku .... - hmmm NIE WIEM i nie bardzo się znam na tym. BAAAARDZO PROSZĘ O PORADĘ :-) Z góry dziękuję. Pozdrawiam Robert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Jak niby chcesz wypchać dźwięk przez router? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOKS_IK Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Może inaczej opiszę: Komp stoi w jednym pokoju. W innym router. Komunikują się bezprzewodowo. W pokoju z routerem chcę mieć dźwięk z mojego PC. Warunek - nie ma możliwości ciągnięcia żadnych kabli między tymi pokojami. Router ma USB - stąd pomysł może jakąś kartę muzyczną do niego ? Ale czy to zadziała ? Czy jakąś konkretną kartę ? Czy oryginalny soft w routerze muszę zmienić ? Jeżeli tak to na jaki (jestem laikiem) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Router to jest urządzenie do obsługi ruchu sieciowego, a nie komputer. USB w nim służy do podłączenia dysku. Nie ma softu do routerów obsługującego karty dźwiękowe, bo de facto musiałbyś tam postawić zwykły system operacyjny. Jak chcesz mieć dźwięk za routerem, to najprościej będzie podłączyć za nim jakiegoś klienta DLNA (muzyka, filmy) albo rozejrzeć się za głośnikami bezprzewodowymi (gry). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Zawsze można sobie skompilować OpenWRT z usb_snd, OSS i jakimś serwerem UPnP... tylko po co. Jak napisał costi, najlepiej kup jakiś odtwarzacz pracujący jako renderer UPnP/DLNA i tyle. Creative ma chyba w ofercie coś do przesyłania dźwięku bezprzewodowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOKS_IK Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Głośniki już są (zabudowane w ścianie z wyprowadzonymi kablami koło routera. Stąd pomysł z routerem i kartą dźwiękową. Ale zainteresowała mnie sprawa klienta DLNA - chwilkę spędziłem na czytaniu o tym. Trochę to jakbym czytał książkę po azerbejdżańsku nie znając języka - masakra. Jakbyś miał chwilkę - to wytłumacz mi w kilku słowach -tak poglądowo - o co biega z tym klientem. Serwer to mogę na win 7 postawić, a klient to urządzenie (jak mniemam). ?!? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 DLNA to standard strumieniowego przesyłania multimediów po sieci, obejmujący też takie rzeczy jak auto-wykrywanie podłączonych do sieci urządzeń i zdalne sterowanie. Możesz też spotkać się z określeniem UPnP Media Streaming. Serwer DLNA masz wbudowany w Win7 - Windows Media Player (trzeba włączyć przesyłanie strumieniowe multimediów) ;) Oczywiście nie przeszkadza to użyć czegoś innego, np. XBMC. Oczywiście, nie jesteś ograniczony tylko do Windowsa - serwer DLNA da się uruchomić nawet na telefonie z Androidem. Klientami mogą być różne urządzenia - komputer z odpowiednim softem (np. owe WMP czy XBMC), dedykowany odtwarzacz w stylu WD TV Live, Xtreamer czy recenzowany tu niedawno Arctic Audio Relay, czy nawet wspomniany telefon z Androidem. Generalnie konfiguracja jest prosta - dodajesz pliki do biblioteki, odpalasz serwer i on ogłasza w sieci lokalnej swoją obecność. Każdy klient w tej samej sieci powinien go zobaczyć. Jak zobaczy, to z poziomu klienta możesz przeglądać zawartość udostępnionej biblioteki i sterować odtwarzaniem. I to w sumie tyle. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Kup najprostszy transmiter samochodwy np FT-0201( sa wersje z zasilaniem gniazda USB tylko nie wiem czy "zajara" z 5V z USB kompa--oryginalny adapter jest 12V) ale jest na 2 x AA więc zasilanie z akumulatorków tez pozostaje. W 2 pokoju podpinasz zwykłe radio 88-108 i masz przekaz audio... Ale jesli chcesz wydac sporo kup radio internetowe.... ma WI-FI LAN itd... Maja niektore tzw Media Serwer Czyli tylko udostepniasz plikni na kompie i moża je odtworzyć na urzadzeniu..Ale raczej shoutcast musiał byś uzyć /inne bajery i uruchomić normalne radio internetowe... Tylko że jak czytam to te radia mają wbitą na stałe pule adresów IP serwerów radiowych i moze być lipa z w[isaniem własnego IP.. Edytowane 22 Marca 2012 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...