ONy Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Witam Was Panowie serdecznie! Zmarł mi niedawno GF9800GTX+ karta może nie topowa ale dawała rade :) Z racji tego że gonił mnie czas, pobieżnie tylko przejrzałem opinie i zdecydowałem się na HD6770 od Asusa. Jestem totalnie rozczarowany! Fakt że grafika jest wydajna, ale grzeje się niemiłosiernie! Hałas który generuje też jest nie do porównania z poprzedniczką! Jestem w kropce - sklep nie przyjmie mi zwrotu, a nie mogę niestety trzymać tak głośnego potworka. Nie bardzo wiem co robić - tracić gwarancje i instalować tam jakieś insze chłodzenie, czy sprzedać ze stratą i zmienić na coś innego? Może pasywnego? Uprzejmie Was proszę - doradźcie! zamieszczam zrzut ekranu z GPU-Z. Temp w trakcie grania w Trine2 Uwaga, można się przestraszyć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 napisz coś o kompie - jak wygląda chłodzenie, jaka obudowa, itp. Podejrzewam niewłaściwe zamontowanie fabryczngo chłodzenia. Zdemontuj je i załóż ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Fan speed 50% = 4800rpm? Na 100% 9000-10000rpm urywające paluchy? Coś nie teges IMO. Edytowane 21 Marca 2012 przez pc_max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ONy Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) napisz coś o kompie - jak wygląda chłodzenie, jaka obudowa, itp. Podejrzewam niewłaściwe zamontowanie fabryczngo chłodzenia. Zdemontuj je i załóż ponownie. Obudowa centurion z przodu na dole cooler pcha powietrze nad HDD i dalej w głąb budy. Grafika nie bezpośrednio przy procku, zresztą to i tak nie przeszkadza bo na procku mam prawie kilowe chłodzenie i skierowany wylot powietrza na kratkę z tyłu obudowy. Reszte cieplego powietrza wyciga zasilacz umieszczony na górze i dodatkowy cooler zamontowany na zdejmowalnej czesci obudowy. pc_max ---> masz rację, odczyt ten jest błędny. Nie wiem z czego wynika, przy większym obciążeniu zaczyna tak wariować :( Edytowane 21 Marca 2012 przez ONy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 chłodzenie przyzwoite więc. Cóż - polecałbym jednak zanieść na gwarancję kartę. Napisać wszystko uczciwie i dokładnie i nie powinno być problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ONy Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 chłodzenie przyzwoite więc. Cóż - polecałbym jednak zanieść na gwarancję kartę. Napisać wszystko uczciwie i dokładnie i nie powinno być problemów. Ok tylko nie bardzo mam podstawy oddać na gwarancję :( Grzeje się - tak, ale nie ma nigdzie napisane do jakiej temperatury może sie to rozgrzewać :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Nie wiem, czy to problem z odczytem czy z wentylatorem. Wentylator kręci się cały czas? Fan Speed (%) wynosi stałe 50% jakby skakał od 0-4800RPM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ONy Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Porównując odczyt z GPU-Z z odczytem z Catalyst Control Center, to temperatury w tym drugim są ~10 stopni niższe (ale imho 84* to i tak o wiele za dużo). Jak spada obciązenie, spadająteż obroty - zarówno w GPU-Z jak i CCC są wtedy porównywalne odczyty. Oczywiście słychać różnicę. Przykład: teraz w spoczynku GPU-Z: 37% fan speed (1700 rpm) 50*C CCC: 37% fan speed 49*C Edytowane 21 Marca 2012 przez ONy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Może chłodzenie coś źle siedzi ? Jak paluchem dotkniesz pcb czy chłodzenia (tylko nie ten zapierd... wentyl) to jak to wygląda ? Parzy jak 4870 przy podobnych temperaturach (no na rdzeniu mam z 10C mniej pod obciążeniem - gry i rpm'y też z 2x niższe) czy jest stosunkowo chłodno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Przecież nawet pasywna wersja asusa ma w stresie max 65 stopni więc coś musi być z nią skopane. Oddaj na gwarancję, takie temperatury nie są normalne w takiej karcie. Dotknij grzbiet karty i powiedz czy parzy Edytowane 22 Marca 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ONy Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Niestety karciocha faktycznie gorący towar ;p Ktoś wspomniał o pasywnym... Cholerka, nie mogę oddać na gwarę bo zostanę bez karty == bez kompa. Myślicie że warto pozbyć się tego egzemplarza i pójść w coś pasywnego? Typu Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 6770 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl Faktycznie zależy mi na cieszy, innych wentyli praktycznie nie słychać - najgłośniej do tej pory to pracował mi dysk :P Teraz w hałaśliwości wygrywa z nim grafika (co prawda w spoczynku siedzi w miarę cicho, ale odpalenie jakiejkolwiek gry kończy się dźwiękami doprowadzającymi mnie do szewskiej pasji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Obudowa centurion z przodu na dole cooler pcha powietrze nad HDD i dalej w głąb budy. Grafika nie bezpośrednio przy procku, zresztą to i tak nie przeszkadza bo na procku mam prawie kilowe chłodzenie i skierowany wylot powietrza na kratkę z tyłu obudowy. Reszte cieplego powietrza wyciga zasilacz umieszczony na górze i dodatkowy cooler zamontowany na zdejmowalnej czesci obudowyWnioskuje że nie masz najważniejszego elementu obudowy - wentylatora wyciągającego z tyłu. Zasilacze to chłodzą siebie samego a udział w wentylowaniu obudowy mają bardzo mały. Wydajny i cichy wentylator na tyle budy to podstawa - ten z przodu też ma niewielki wpływ na ogół temperatur. Szczególnie jeśli myślisz o pójściu w pasywnie chłodzoną kartę. Edytowane 22 Marca 2012 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Jak już kupować coś pasywnego to tak czy siak założyłbym duże "śmigło" @7V lub kupił po prostu coś z cichym aktywnym chłodzeniem. Nie chcesz oddawać na gware bo zostaniesz bez karty ale sprzedać i zostać bez karty możesz? Nie wiadomo też czy ktoś kupi kartę, która w stresie ma prawie 100 stopni. Będzie niezadowolony i narobisz sobie więcej problemów. Brak wyciągającego wentylatora z tyłu nie sprawi, że temp karty wzrośnie o 40 stopni Edytowane 22 Marca 2012 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...