Skocz do zawartości
ONy

Asus 6770 - porażka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was Panowie serdecznie!

Zmarł mi niedawno GF9800GTX+ karta może nie topowa ale dawała rade :)

Z racji tego że gonił mnie czas, pobieżnie tylko przejrzałem opinie i zdecydowałem się na HD6770 od Asusa. Jestem totalnie rozczarowany! Fakt że grafika jest wydajna, ale grzeje się niemiłosiernie! Hałas który generuje też jest nie do porównania z poprzedniczką! Jestem w kropce - sklep nie przyjmie mi zwrotu, a nie mogę niestety trzymać tak głośnego potworka. Nie bardzo wiem co robić - tracić gwarancje i instalować tam jakieś insze chłodzenie, czy sprzedać ze stratą i zmienić na coś innego? Może pasywnego?

Uprzejmie Was proszę - doradźcie!

zamieszczam zrzut ekranu z GPU-Z. Temp w trakcie grania w Trine2 Uwaga, można się przestraszyć!post-163510-0-83188900-1332365673_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz coś o kompie - jak wygląda chłodzenie, jaka obudowa, itp.

Podejrzewam niewłaściwe zamontowanie fabryczngo chłodzenia. Zdemontuj je i załóż ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz coś o kompie - jak wygląda chłodzenie, jaka obudowa, itp.

Podejrzewam niewłaściwe zamontowanie fabryczngo chłodzenia. Zdemontuj je i załóż ponownie.

Obudowa centurion z przodu na dole cooler pcha powietrze nad HDD i dalej w głąb budy. Grafika nie bezpośrednio przy procku, zresztą to i tak nie przeszkadza bo na procku mam prawie kilowe chłodzenie i skierowany wylot powietrza na kratkę z tyłu obudowy. Reszte cieplego powietrza wyciga zasilacz umieszczony na górze i dodatkowy cooler zamontowany na zdejmowalnej czesci obudowy.

pc_max ---> masz rację, odczyt ten jest błędny. Nie wiem z czego wynika, przy większym obciążeniu zaczyna tak wariować :(

Dołączona grafika

Edytowane przez ONy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie przyzwoite więc. Cóż - polecałbym jednak zanieść na gwarancję kartę. Napisać wszystko uczciwie i dokładnie i nie powinno być problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie przyzwoite więc. Cóż - polecałbym jednak zanieść na gwarancję kartę. Napisać wszystko uczciwie i dokładnie i nie powinno być problemów.

Ok tylko nie bardzo mam podstawy oddać na gwarancję :( Grzeje się - tak, ale nie ma nigdzie napisane do jakiej temperatury może sie to rozgrzewać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównując odczyt z GPU-Z z odczytem z Catalyst Control Center, to temperatury w tym drugim są ~10 stopni niższe (ale imho 84* to i tak o wiele za dużo). Jak spada obciązenie, spadająteż obroty - zarówno w GPU-Z jak i CCC są wtedy porównywalne odczyty. Oczywiście słychać różnicę. Przykład: teraz w spoczynku

GPU-Z: 37% fan speed (1700 rpm) 50*C

CCC:  37% fan speed 49*C  

Edytowane przez ONy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może chłodzenie coś źle siedzi ? Jak paluchem dotkniesz pcb czy chłodzenia (tylko nie ten zapierd... wentyl) to jak to wygląda ?

Parzy jak 4870 przy podobnych temperaturach (no na rdzeniu mam z 10C mniej pod obciążeniem - gry i rpm'y też z 2x niższe) czy jest stosunkowo chłodno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież nawet pasywna wersja asusa ma w stresie max 65 stopni więc coś musi być z nią skopane. Oddaj na gwarancję, takie temperatury nie są normalne w takiej karcie. Dotknij grzbiet karty i powiedz czy parzy 

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety karciocha faktycznie gorący towar ;p

Ktoś wspomniał o pasywnym... Cholerka, nie mogę oddać na gwarę bo zostanę bez karty == bez kompa. Myślicie że warto pozbyć się tego egzemplarza i pójść w coś pasywnego? Typu Karta graficzna Gigabyte Radeon HD 6770 1GB DDR5 PCI-E BOX - Karty graficzne - Sklep internetowy Agito.pl

Faktycznie zależy mi na cieszy, innych wentyli praktycznie nie słychać - najgłośniej do tej pory to pracował mi dysk :P Teraz w hałaśliwości wygrywa z nim grafika (co prawda w spoczynku siedzi w miarę cicho, ale odpalenie jakiejkolwiek gry kończy się dźwiękami doprowadzającymi mnie do szewskiej pasji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa centurion z przodu na dole cooler pcha powietrze nad HDD i dalej w głąb budy. Grafika nie bezpośrednio przy procku, zresztą to i tak nie przeszkadza bo na procku mam prawie kilowe chłodzenie i skierowany wylot powietrza na kratkę z tyłu obudowy. Reszte cieplego powietrza wyciga zasilacz umieszczony na górze i dodatkowy cooler zamontowany na zdejmowalnej czesci obudowy

Wnioskuje że nie masz najważniejszego elementu obudowy - wentylatora wyciągającego z tyłu. Zasilacze to chłodzą siebie samego a udział w wentylowaniu obudowy mają bardzo mały.

Wydajny i cichy wentylator na tyle budy to podstawa - ten z przodu też ma niewielki wpływ na ogół temperatur. Szczególnie jeśli myślisz o pójściu w pasywnie chłodzoną kartę.

Edytowane przez rafa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już kupować coś pasywnego to tak czy siak założyłbym duże "śmigło" @7V lub kupił po prostu coś z cichym aktywnym chłodzeniem. Nie chcesz oddawać na gware bo zostaniesz bez karty ale sprzedać i zostać bez karty możesz? Nie wiadomo też czy ktoś kupi kartę, która w stresie ma prawie 100 stopni. Będzie niezadowolony i narobisz sobie więcej problemów.

Brak wyciągającego wentylatora z tyłu nie sprawi, że temp karty wzrośnie o 40 stopni

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi