Skocz do zawartości
effect

Chodzi o obudowę, ale nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dysponuje kilkoma dyskami z różnymi systemami gotowymi do testowania i pracy z aplikacjami graficznymi. Niestety nie da się u mnie upakować wszystkiego na 1 dysku, m. in. z powodów licencji (ale to inna bajka), dlatego po prostu w Biosie wybieram co ma startować, ale wtedy pozostałe dyski "pracują". Zastanawiam się na rozwiązaniem, które pozwoliłoby mi pozostawić na stałe w budzie 1 dysk, z którym najczęściej pracuje, zaś reszta w obudowie ale z możliwością ich fizycznego wyłączenia z pracy bez konieczności otwierania obudowy.

Najlepsze rozwiązanie byłoby takie, które pozwoliłoby mi umieszczać dyski poprzez front, nie wiem tylko czy istnieją takie rozwiązania, które przykł. za pomocą kluczyka lub przycisku włączają dysk do pracy przed startem kompa. Nie zależy mi na tym, aby tych dysków jednocześnie dużo umieszczać, spokojnie mógłbym zdjąć z półki odpowiednio oznaczony dysk, wsunąć i power + zmiana w Biosie. Niebo byłoby wtedy gdybym jeszcze mógł na gorąco podłączać dysk z kopiami zapasowymi i bazami.

Po prostu obudowa przyjazna rotacji + maty wygłuszające - zainstalowane fabrycznie - to drugi ważny element - cisza - w sumie ważniejszy od tej rotacji :)

Byłbym wdzięczny za podsunięcie rozwiązań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj obudowy serwerowej z kieszeniami hotswap (od frontu). Ale ostrzegam, takie obudowy najczęściej są drogie a druga rzecz, że Twoje wymagania równocześnie nie są chyba do spełnienia, obudowy serwerowe sa przewiewne i mat tam nie uświadczysz.

ps. http://sklep.komputerswiat.pl/produkt/37147-obudowa-serwerowa-intel-p4304xxshcn.html tylko pewnie będziesz zdziwiony, że 'co taka droga' ;)

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki system?

Ja mam 2 dyski

Na jednym tylko download...gdy nie ssam, nie używam itd dysk zostaje wyłączony przez system.

Gdy chcę go użyć następuje chwilowe czekanie (0,5sek) słychać jak dysk rusza i tyle.

Dlatego też teraz poluję na SSD w tym momencie windows+ przeglądarka na ram dysku= 2x hdd wyłączone i błoga cisza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie serwerowe odpadają.

Taka kieszeń to dobra opcja. Dla 100% pewności, rozumiem że podczas pracy systemu mogę podłączyć dysk i wykrywa mi go podobnie jak inne urządzenia?

@ HeatheN

Głównie XP i 7, i o wiele więcej dysków :) Win7, co chwile mi uruchamia i usypia jakiś dysk co, nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka kieszeń to dobra opcja. Dla 100% pewności, rozumiem że podczas pracy systemu mogę podłączyć dysk i wykrywa mi go podobnie jak inne urządzenia?

Jeżeli płyta obsługuje "HOT PLUG" (czy jakoś tak) urządzeń SATA to tak, z tego co widzę nowe budżetówki nie mają takiej zdolności :)

zawsze możesz to sprawdzić podłączając dysk na włączonym systemie ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówiłem - sprawdź. Części przecież masz, kieszeń sata to tylko szyna do wsumięcia dysku ;p

W instrukcji płyty zero wzmianek nt. hot swap. Ale doczytałem, że jest on właściwy dla SATA 2. Poza tym do kieszeni ponoć są dodawane softy, które umożliwiają softwarowy hot swap. Także ta kwestia jest już do zrobienia/sprawdzenia.

Pozostaje jeszcze cicha obudowa. Jakieś 2 typy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się upierasz z matami to może Fractal Design Define R3? Ale wg. testów i opinii to, żeby komputer był cichy najpierw musisz mieć ciche chłodzenie + zasiłkę + wyciszony HDD, ew. SSD a dopiero na sam koniec maty. Głośny zestaw będzie głośny mimo zastosowanych mat - tak samo pomoże jak nieżywemu kadzidło :lol2:

Bez mat Fractal Design Arc Midi?

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się upierasz z matami to może Fractal Design Define R3? Ale wg. testów i opinii to, żeby komputer był cichy najpierw musisz mieć ciche chłodzenie + zasiłkę + wyciszony HDD, ew. SSD a dopiero na sam koniec maty. Głośny zestaw będzie głośny mimo zastosowanych mat - tak samo pomoże jak nieżywemu kadzidło :lol2:

Bez mat Fractal Design Arc Midi?

Kompa mam niesłyszalnego już teraz, chciałbym po prostu zachować ten stan rzeczy :) Ale chyba znalazłem to czego potrzebuje: Zalman MS1000-HS1; niby maty, niby kieszenie zew. ...; zasugerowałem się

. Cena też nie wygórowana. Powinno być ok. Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam. Edytowane przez effect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi