PB782 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Witam. Używam obecnie komputera: E2160 @ 3 GHz + Pentagram Karakorum Gigabyte GA-P31-DS3L Palit 8600GT Sonic+ + ZeroTherm Hurricane HC92 CU PASSIVE GoodRAM 4 GB 800 CL5 DUAL (kupiłem pod koniec roku za 160 zł) Samsung HD103SJ + Seagate ST3250410AS Sound Blaster Audigy Gold SB0090 LG GSA-H66N + Lite-On iHAS124B (LT-MAX) Be Quiet L7 430W W zasadzie to niczego mi więcej nie trzeba, jedynie ta chęć zmiany na oszczędniejszy i nowy z gwarancją zestaw gdzieś łazi za mną. Wiem, że dokładając niewiele mogę zmienić platformę na S1155. Powiedzmy, że na procesor, ram i płytę chciałbym wydać ~500 zł, czy poczuję wzrost wydajności w codziennej pracy? (jestem nieogarniętym użytkownikiem biurowym - otwieram po 50 zakładek w przeglądarce, nie zamykam programów których przestałem używać... bez komentarza :P ) Procesor Nie wiem czy G840 za 264 zł, czy G530 za 174 zł czy może jakiś inny. Bardziej skłaniałbym się do G840 i OC do równych 3 ghz RAM Na tej platformie to wszystko jedno Płyta główna: Tutaj jestem zielony, ale wymagania mam takie: - 1 slot PCI lub dobra karta dźwiękowa na płycie Obecnie używam Audigy SB0090 i sobie chwalę, ale jak by jej nie było na rzecz porównywalnej integry to tym lepiej. Ta na moim Gigabycie P31 była raczej mierna, a po roku i tak padła. - wyjście DVI O ile na wbudowanej karcie pójdą mi wszystkie filmy 1080p mkv, jak sądzicie? Wtedy karta graficzna byłaby całkowicie zbędna do momentu premiery Diablo 3 - we wszystko inne zagram na xboxie 360 Niby chciałbym w przyszłości SSD, więc SATA3? Sam nie wiem. Mam starą drukarkę na LPT, ale o tym już chyba mogę zapomnieć? W sumie jedna z ważniejszych kwestii: chciałbym żeby to działało pasywnie. Jeśli mógłbym zamontować Karakorum na S1155 to jak najbardziej to zrobię. Lub mogę sprzedać i założyć inne mniejsze, ale również pasywne. Edytowane 22 Marca 2012 przez PB782 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) 1. Procesor - jeżeli G530 kosztuje aż 174 (25zł drożej niż "normalnie") to mozesz rozważyć G840 którego cena jest OK - celeron i tak jest wydajniejszy od twojego obecnego procka. 3. Dzwiekówka w najlepszym wypadku będzie taka jak na twojej GA P31 - lepszych zintegrowanych *nie ma* :) z 1080p sam procesor da sobie rade bez problemu, z resztą twój obecny też powinien. Ogólnie straszna bieda w X-kom - praktycznie nie maja niczego, a jak maja to kilkadziesiąt zł drożej niz inni ... oni specjalizuja się w laptopach a nie częściach do blaszaków ... tylko na to trafiłem : http://www.x-kom.pl/p/76654-plyta-glowna-socket-1155-gigabyte-ga-h61m-d2h-h61-pci-e-ddr3.html ale i tak wygląda na wirtualny asortyment ;) Kupując np w morele zapłacisz za wszystko ~100pln mniej Edytowane 22 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 OK, to zmieniam zdanie odnośnie sklepu. Jak zamówię wszystko paczką z jednego internetowego sklepu to może być :) Zatrzymałem się na etapie kiedy w x-komie wszystko było opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) http://www.morele.net/procesor-intel-celeron-g-530-2-40ghz-2mb-lga1155-32nm-box-bx80623g530-415108/ http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-s2pv-451519/ albo coś z USB3 i sata3 http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h61m-u3s3-381465/ pamięć jakaś najtańsza 4GB w 1 kości na asrocka niby pasują też coolery z s775 ... Edytowane 22 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Kwestia OC na S1155 - w przypadku płyt na chipsetach H61/H67 i procesorów Celeron/Pentium Dual Core Gxx / I3 jest dosyć ograniczone . magistralę da się ruszyć o jakieś 5-6 mhz z bazowych 100 mhz co w w przypadku G840 da zegar wynikowy 2 968 mhz , to raczej OC tak dla sportu niż dla realnego wzrostu osiągów . Jak dasz wyżej magistralę to możesz co nie co uszkodzić - takie ograniczenia architektury Sandy Bridge . Co do płyt - dosyć dobrą pozycją jest Asrock H61M/U3S3 - w morele.net kosztuje 225 zł . Ram wystarczy Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL9 za ~ 69 zł . Do tego Celek G530 lub PDC G840 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) ale na w.w. płytach i tak nie ruszy BCLK więc nie ma tematu :) BTW: Był jakikolwiek przypadek uszkodzenia czegokolwiek przez zmiane częstotliwości magistrali ? czy opieramy się na czystej teorii ? (daje w sumie ten sam efekt co przetaktowywanie PEG i PCI na poprzednich platformach ) Edytowane 22 Marca 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Na ASRocku powinien natomiast zapiąć Karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 A może mi ktoś wytłumaczyć czy jest możliwość podłączenia drukarki LPT? Bo niby podają, że jest port wewnętrzny LPT, ale co to oznacza w praktyce? Na ściance z portami takowego nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Potrzebujesz takie coś: GNIAZDO LPT (DB25) NA ŚLEDZIU (2220516251) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Chociaż bardziej funkcjonalne jest coś takiego: ADAPTER PRZEJSCIOWKA USB NA LPT FV GW (2197553813) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Podejrzewam też, że kupisz nową drukarkę taniej niż tusz do tego zabytku :) Edytowane 22 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PB782 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 humanoidal, adapter USB-LPT posiadam do laptopa, ale działa to tak, że przez 75% czasu nie działa :) A w stacjonarnym na zwykłym porcie LPT działa jak szalona. Drukarkę posiadam jedną na USB, a drugą starszą na LPT. Zabytek może i tak, ale niezniszczalny i niezawodny HP robi 3000 stron na tonerze za 20 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Chyba że to igłówka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Przecież lga1155 wcale nie wyklucza LPT. Jest wiele płyt z tym portem, wyprowadzonym na tylnym panelu lub jeżem pod wspomniane w poscie #9 gniazdo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliveyra Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 Zdecydowanie warto zmienić platformę. (jestem nieogarniętym użytkownikiem biurowym - otwieram po 50 zakładek w przeglądarce, nie zamykam programów których przestałem używać... bez komentarza :P ) Jezeli nie zamierzasz zmieniać procka to G840, celek bez ht przy takim użytkowaniu lubi złapać zadyszkę. Mam tak u siebie i jest to odczuwalne czasami (równocześnie składałem całego kompa znajomego z G840 i tam taki efekt nie występuje). G840 buja się na tym gigabyte jednak potrzebuje gpu. Jest tam fajna dżwiękowa, lpt, usb 3.0 i sata III. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 22 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2012 jak już taka droga mobo to mozna cos nowszego :) http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75-d3v-458746/ http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4149#ov jednak sądze że jakaś tańsza h61 wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...