Skocz do zawartości
PB782

Czy warto zmieniać E2160 @ 3 ghz na tanie S1155?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Używam obecnie komputera:

E2160 @ 3 GHz + Pentagram Karakorum

Gigabyte GA-P31-DS3L

Palit 8600GT Sonic+ + ZeroTherm Hurricane HC92 CU PASSIVE

GoodRAM 4 GB 800 CL5 DUAL (kupiłem pod koniec roku za 160 zł)

Samsung HD103SJ + Seagate ST3250410AS

Sound Blaster Audigy Gold SB0090

LG GSA-H66N + Lite-On iHAS124B (LT-MAX)

Be Quiet L7 430W

W zasadzie to niczego mi więcej nie trzeba, jedynie ta chęć zmiany na oszczędniejszy i nowy z gwarancją zestaw gdzieś łazi za mną. Wiem, że dokładając niewiele mogę zmienić platformę na S1155.

Powiedzmy, że na procesor, ram i płytę chciałbym wydać ~500 zł, czy poczuję wzrost wydajności w codziennej pracy?

(jestem nieogarniętym użytkownikiem biurowym - otwieram po 50 zakładek w przeglądarce, nie zamykam programów których przestałem używać... bez komentarza :P )

Procesor

Nie wiem czy G840 za 264 zł, czy G530 za 174 zł czy może jakiś inny. Bardziej skłaniałbym się do G840 i OC do równych 3 ghz

RAM

Na tej platformie to wszystko jedno

Płyta główna:

Tutaj jestem zielony, ale wymagania mam takie:

- 1 slot PCI lub dobra karta dźwiękowa na płycie

Obecnie używam Audigy SB0090 i sobie chwalę, ale jak by jej nie było na rzecz porównywalnej integry to tym lepiej. Ta na moim Gigabycie P31 była raczej mierna, a po roku i tak padła.

- wyjście DVI

O ile na wbudowanej karcie pójdą mi wszystkie filmy 1080p mkv, jak sądzicie?

Wtedy karta graficzna byłaby całkowicie zbędna do momentu premiery Diablo 3 - we wszystko inne zagram na xboxie 360

Niby chciałbym w przyszłości SSD, więc SATA3? Sam nie wiem.

Mam starą drukarkę na LPT, ale o tym już chyba mogę zapomnieć?

W sumie jedna z ważniejszych kwestii: chciałbym żeby to działało pasywnie. Jeśli mógłbym zamontować Karakorum na S1155 to jak najbardziej to zrobię. Lub mogę sprzedać i założyć inne mniejsze, ale również pasywne.

Edytowane przez PB782

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Procesor - jeżeli G530 kosztuje aż 174 (25zł drożej niż "normalnie") to mozesz rozważyć G840 którego cena jest OK - celeron i tak jest wydajniejszy od twojego obecnego procka.

3. Dzwiekówka w najlepszym wypadku będzie taka jak na twojej GA P31 - lepszych zintegrowanych *nie ma* :)

z 1080p sam procesor da sobie rade bez problemu, z resztą twój obecny też powinien.

Ogólnie straszna bieda w X-kom - praktycznie nie maja niczego, a jak maja to kilkadziesiąt zł drożej niz inni ... oni specjalizuja się w laptopach a nie częściach do blaszaków ...

tylko na to trafiłem :

http://www.x-kom.pl/p/76654-plyta-glowna-socket-1155-gigabyte-ga-h61m-d2h-h61-pci-e-ddr3.html ale i tak wygląda na wirtualny asortyment ;)

Kupując np w morele zapłacisz za wszystko ~100pln mniej

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/procesor-intel-celeron-g-530-2-40ghz-2mb-lga1155-32nm-box-bx80623g530-415108/

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h61m-s2pv-451519/ albo coś z USB3 i sata3

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h61m-u3s3-381465/

pamięć jakaś najtańsza 4GB w 1 kości

na asrocka niby pasują też coolery z s775 ...

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwestia OC na S1155 - w przypadku płyt na chipsetach H61/H67 i procesorów Celeron/Pentium Dual Core Gxx / I3 jest dosyć ograniczone .

magistralę da się ruszyć o jakieś 5-6 mhz z bazowych 100 mhz co w w przypadku G840 da zegar wynikowy 2 968 mhz , to raczej OC tak dla sportu niż dla realnego wzrostu osiągów .

Jak dasz wyżej magistralę to możesz co nie co uszkodzić - takie ograniczenia architektury Sandy Bridge .

Co do płyt - dosyć dobrą pozycją jest Asrock H61M/U3S3 - w morele.net kosztuje 225 zł .

Ram wystarczy Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL9 za ~ 69 zł .

Do tego Celek G530 lub PDC G840 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale na w.w. płytach i tak nie ruszy BCLK więc nie ma tematu :)

BTW: Był jakikolwiek przypadek uszkodzenia czegokolwiek przez zmiane częstotliwości magistrali ? czy opieramy się na czystej teorii ? (daje w sumie ten sam efekt co przetaktowywanie PEG i PCI na poprzednich platformach )

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może mi ktoś wytłumaczyć czy jest możliwość podłączenia drukarki LPT? Bo niby podają, że jest port wewnętrzny LPT, ale co to oznacza w praktyce? Na ściance z portami takowego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebujesz takie coś: GNIAZDO LPT (DB25) NA ŚLEDZIU (2220516251) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Chociaż bardziej funkcjonalne jest coś takiego: ADAPTER PRZEJSCIOWKA USB NA LPT FV GW (2197553813) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Podejrzewam też, że kupisz nową drukarkę taniej niż tusz do tego zabytku :)

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

humanoidal, adapter USB-LPT posiadam do laptopa, ale działa to tak, że przez 75% czasu nie działa :) A w stacjonarnym na zwykłym porcie LPT działa jak szalona.

Drukarkę posiadam jedną na USB, a drugą starszą na LPT. Zabytek może i tak, ale niezniszczalny i niezawodny HP robi 3000 stron na tonerze za 20 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie warto zmienić platformę.

(jestem nieogarniętym użytkownikiem biurowym - otwieram po 50 zakładek w przeglądarce, nie zamykam programów których przestałem używać... bez komentarza :P )

Jezeli nie zamierzasz zmieniać procka to G840, celek bez ht przy takim użytkowaniu lubi złapać zadyszkę. Mam tak u siebie i jest to odczuwalne czasami (równocześnie składałem całego kompa znajomego z G840 i tam taki efekt nie występuje). G840 buja się na tym gigabyte jednak potrzebuje gpu. Jest tam fajna dżwiękowa, lpt, usb 3.0 i sata III.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi