Skocz do zawartości
R4ptorr

Przenośny dysk nie wykrywalny przez komputery

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, dysk twardy lg xd5 500 gb pewnego razu przy podłączeniu do komputera z pozoru normalnie zaczął pracować, dioda się zaświeciła czuć było wibracje ale windows nie odnotował jego obecności. W zakładce zarządzanie dyskami także go nie ma, podczas podłączania nie ma żadnego dźwięku ani jakiejkolwiek innej reakcji.

Dzieje się tak niezależnie od tego czy podłączam dysk do laptopa, stacjonarki, z przodu obudowy lub do USB z tyłu. Dodatkowo mam wrażenie że stało się to po nieumyślnym odłączeniu go bez wybrania opcji bezpiecznego usuwania sprzętu, ponieważ nie widziałem dokładnie który kabel dokładnie wyciągam a potrzebowałem szybko dostać się do usb.

System to win 7 x64 laptop toshiba satelite l300, stacjonarny: ASUS M4A785TD-V EVO i phenom x4 925

Czy da się coś zrobić aby dysk znów zaczął pracować i zgrać nagromadzone na nim dane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo mam wrażenie że stało się to po nieumyślnym odłączeniu go bez wybrania opcji bezpiecznego usuwania sprzętu - bez związku. Nie musisz tego w ogóle używać.

Jeśli nie jest już na gwarancji to go rozkręć i wyjmij dysk ze środka. Podłącz bezpośrednio do komputera jak kazdy inny i sprawdź czy wszystko działa normalnie.

Jeśli działa to padła obudowa, z dysku możesz korzystać normalnie aż do czasu wymiany na inną. Jeśli dysk nie zadziała znaczy że padł i masz nikłe szanse na odzyskanie danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi