Skocz do zawartości
Hanu

1800+ DLT3C 0308MPMW wstępne wyniki.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zaznaczałem kilka topiców temu , wpadł mi w ręce taki egzemplarz, więc skuszony zatrzymałem go w celu "sprawdzenia". Otóż do końca nie zachwyca. Zresztą looknijcie:

2083 - 1,5 V (12,5x166) - 2600+

2100 - 1,525 ( 10,5x200)

2200 - 1,55 (11x200)

2280 - 1,575 (12x190)

2400 - 1,675 (12x200) temp. 58C na AC

Dalej nie wstaje, nawet po podbiciu napięcia na 1,75 ( max na mojej płycie). Szkoda, że nie mogę sprawdzić go na WC i jeszcze próbować wyżej napięcia. Ale chyba doszedłby do 2500. Komentarz pozostawiam forumowiczom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to są za wyniki?? max boot w biosie?? czy co? 3dmarka przechodzi? Super Pi liczy?? a moze ci sie takie tylko screeny udalo zrobic?? ,a moze Prime na tyle liczy?? napisz ze dokladnie! a nie takie pieprzenie trzy po trzy... Moj na 2.8Ghz sie budzi a max stable mam 2.5 przy 1.87V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co to są za wyniki?? max boot w biosie?? czy co? 3dmarka przechodzi? Super Pi liczy?? a moze ci sie takie tylko screeny udalo zrobic?? ,a moze Prime na tyle liczy?? napisz ze dokladnie! a nie takie pieprzenie trzy po trzy... Moj na 2.8Ghz sie budzi a max stable mam 2.5 przy 1.87V

ale my tu o 1800xp a nie o 1700 xp hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale my tu o 1800xp a nie o 1700 xp hehe
co nie zmienia faktu, niedokladne dane sa nic niewarte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda, nieco niedokładne,ale już prostuję. Wszystkie wyniki dotyczą stabilnego działania systemu WXP tzn. 1h testu 3d Mark 2001, dalej 3 h Prime 95 i znów 1h 3d Mark 2003. Taką mam po prosu zasadę testowania. Nie wiem, może po 12 h Prime by się wyłożył. Chyba rozumiecie,że przetestowanie kolejnych stabilnych ustawień przy tej procedurze zajmuje trochę czasu. Wyniki które podałem służą zobrazowaniu ciekawszych ustawień skrajnych i pośrednich. Jak zaznaczyłem powyżej 2,4 Ghz kończy się wspaniałomoślność tego procesora. Ostatnie ustawienie przy jakim w ogóle boot'uje to 2412 ( 12,5x193) przy 1,75 i dalej restart. Powyżej 200 na mojej płycie maksymalne stabilne to 205 ( przez pamięci i rev. 1.04) więc nie mogę za bardzo sprawdzić jego podatności na max. FSB. Czekam na refleksje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JELEN, a swoję drogą zauważ,że sam masz WC i 1700+ i możliwość podbicia napięcia wyższą niż ja, więc nie mieszaj potencjalnym czytelnikom w głowach, którzy byc może nie spojrzeli na twój config.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dorwałem AXDA1800DLT3C 9875506271478 JIUHB0310MPMW. Narazie nie mam go na czym sprawdzić ale myśle że jutro go porzadnie wytestuje noi oczywiscie zapodam wyniki. Batch troszeczke wysoki ale według mnie najwazniejsze jest szczescie. Jak chcecie mozecie strzelać ile pójdzie. Jutro mam nadzieje podam wyniki i zobaczymy czy ktoś zgadł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JELEN, a swoję drogą zauważ,że sam masz WC i 1700+ i możliwość podbicia napięcia wyższą niż ja, więc nie mieszaj potencjalnym czytelnikom w głowach, którzy byc może nie spojrzeli na twój config.

ja tylko dalem przykladowo! jakie moga byc roznice przy niedokladnych informacjach czyli max boot a max stable... ,co do wyscigów to jak chcesz mozemy sie poscigac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe jest zle powiedzialbym ze nawet dobrze. Ja dzisiaj kupuje 2000+ i zobaczymy czy sie nie natne.

moze lepiej kup xp1700+, wyjdzie cie taniej i sie zapewne lepiej pokreci
Różnica w cenie między 1700 i 2000 nie jest duża i zapewne te nowe 2000+ lepiej sie będą kręcić niż słynne 1700DLT3C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dorwałem AXDA1800DLT3C 9875506271478 JIUHB0310MPMW. Narazie nie mam go na czym sprawdzić ale myśle że jutro go porzadnie wytestuje noi oczywiscie zapodam wyniki. Batch troszeczke wysoki ale według mnie najwazniejsze jest szczescie. Jak chcecie mozecie strzelać ile pójdzie. Jutro mam nadzieje podam wyniki i zobaczymy czy ktoś zgadł :D

Potestowałem troche i musze powiedzieć że procek jest średni. Na domyślnym 1.5V chodzi na 2075MHz stabilnie a na 1.7V na 2300MHz i to jest narazie koniec jego możliwości. Podnoszenie napięcia nic nie dawało, tyle że szybciej się grzał. Może gdybyśmy użyli lepszego coolera poszedłby na 2400MHz. Narazie mieliśmy tylko do dyspozycji najzwyklejszego Titana. Procek w porownaniu do moich poprzednich DLT3C wytrzumuje wieksze vcore. Nawet po podniesieniu do 2V był bardzo stabilny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co procek to historia :) ,moj rokowal dobrze 1.55v @2200 1.66v @2342 .. a dalej kupa :] ,2400 niejest stabilny nawet przy 1.85v ,moze to wina mojego chlodzenia ale ogolnie trafiam na sciane z tytanu :P

DLT 1700+ ,0313 seria 1313 niebieskawy.Test=Prime kilka h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe jest zle powiedzialbym ze nawet dobrze. Ja dzisiaj kupuje 2000+ i zobaczymy czy sie nie natne.

Różnica w cenie między 1700 i 2000 nie jest duża i zapewne te nowe 2000+ lepiej sie będą kręcić niż słynne 1700DLT3C.

Nie byłbym tego taki pewien. Miałem ostatnio tego 2000+ stepping B i poszedł max 2250MHz stabilnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

t

Nie byłbym tego taki pewien. Miałem ostatnio tego 2000+ stepping B i poszedł max 2250MHz stabilnie...

Problem w tym, że słynna seria DLTC - niestety - jest już zakończona ..... i nie ma z czym porównywać.

Ja napiszę tylko tyle; - mam XP1700 XPMW 0310 JIUHB

i chodzi tak:

2250Mhz- Vcore =1,5V stable

2250Mhz- Vcore 1.6V - add. PRIME 95 całkierm stabilnie- żadnego erroru

2400 Mhz - 12*200Mhz - super stable - Vcore 1,65V

2530Mhz - 12,5*202Mhz - V core =1,85V.

Mam chłodzenie na Zalmanie 6000CU.

Mimo wszystko - planuję zmienić mojego XP'ka na Bartka...

Czy to dobry pomysł ???.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że słynna seria DLTC  - niestety - jest już zakończona ..... i nie ma z czym porównywać.

Ja napiszę tylko tyle;  - mam XP1700 XPMW 0310 JIUHB

i chodzi tak:

2400 Mhz -  12*200Mhz - super stable - Vcore 1,65V 

2530Mhz  - 12,5*202Mhz - V core =1,85V.

Czy to dobry pomysł ???.

Z tym że słynna seria DLT3C jest zakończona się nie zgadzam. Coraz więcej słyszy się o Athlonach 1800+ DLT3C i pewnie będą przez jakiś czas produkowane. Słynna seria DLT3C ma to do siebie że pojawiają się super proce i słyszy się o nich dużo a ich jest bardzo mało. Większość dobija ledwo do 2.3GHz. W dodatku jest mało procesorów które wytrzumują vcore 2V. W Twoim przypadku zmiana Tbreda na Bartona ma sens wtedy gdy wykombinujesz taki egzemplarz który pójdzie przynajmniej na 2.35GHz. Oczywiście słyszy się o takich procesorach ale Bartonów nie ma jeszcze dużo w sprzedaży i nie ma za wiele z czego wybierać. Chyba że masz jakiegoś znajomego w hurtowni. Jeżeli byś chciał sprzedać tego swojego to daj mi znać na priv, jestem chetny żeby go kupić. Napisz jeszcze dokładne oznaczenie tego proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym, że słynna seria DLTC  - niestety - jest już zakończona ..... i nie ma z czym porównywać.

Ja napiszę tylko tyle;  - mam XP1700 XPMW 0310 JIUHB

i chodzi tak:

2400 Mhz -  12*200Mhz - super stable - Vcore 1,65V  

2530Mhz  - 12,5*202Mhz - V core =1,85V.

Czy to dobry pomysł ???.

Z tym że słynna seria DLT3C jest zakończona się nie zgadzam. Coraz więcej słyszy się o Athlonach 1800+ DLT3C i pewnie będą przez jakiś czas produkowane. Słynna seria DLT3C ma to do siebie że pojawiają się super proce i słyszy się o nich dużo a ich jest bardzo mało. Większość dobija ledwo do 2.3GHz. W dodatku jest mało procesorów które wytrzumują vcore 2V. W Twoim przypadku zmiana Tbreda na Bartona ma sens wtedy gdy wykombinujesz taki egzemplarz który pójdzie przynajmniej na 2.35GHz. Oczywiście słyszy się o takich procesorach ale Bartonów nie ma jeszcze dużo w sprzedaży i nie ma za wiele z czego wybierać. Chyba że masz jakiegoś znajomego w hurtowni. Jeżeli byś chciał sprzedać tego swojego to daj mi znać na priv, jestem chetny żeby go kupić. Napisz jeszcze dokładne oznaczenie tego proca.

Tyle co pamiętam;

AXDA 1700 JIUHB 0310 XPMW DLT3C - laminat brązowy

tych cyferek z downgrade i batch nie pamiętam, bo jak kupowałem procka, to się jeszcze o tym nie mówiło.

Ale to jest mój 7 procek z XP1700 i oczywiście najlepszy.

Spróbuję jutro qpić Bartka XP2500+ za 435 zeta.

A co do sprzedaży - jak qmpel nie weźmie to mogę sprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tych cyferek z downgrade i batch nie pamiętam, bo jak kupowałem procka, to się jeszcze o tym nie mówiło.

Jak będziesz wymieniał na Bartka to popatrz na numerki na twoim DLT3C. A jeżeli twój kumpel nie weźmie to jak pisałem wcześniej chętnie go kupie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będziesz wymieniał na Bartka to popatrz na numerki na twoim DLT3C. A jeżeli twój kumpel nie weźmie to jak pisałem wcześniej chętnie go kupie.
bylem pierwszy co do kupna :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylem pierwszy co do kupna :D

Licytacja On Line ??

Ja też kcem ;) (tylko ciekawe do ilu cenka doleci ... do 300+ ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiedziałem, że take zainteresowanie wywoła ten procek.

Odgrzebałem stare zapski z @ tego procka.

Oto one.

===>>WYNIKI<<===

Potem męczyłem go jeszcze i poszedł 12,5*202 / 1,85V.

Prime 24h stable na 2250Mhz/1,6V.

Bartka jednak dzisiaj nie qpiłem, może za tydzień.

Update.

Zdjełem Zalmana i spisałem te numery procka:

9391267240204

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jeszcze zwróciłeś uwagę na kolor jądra?

Jądro jest bardzo jasne z delikatnym odcieniem, czerwonego i błękitu.

Jest ogólnie dużo bieli - to tak na moje oko.

A to ma też znaczenie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jeszcze zwróciłeś uwagę na kolor jądra?

Jądro jest bardzo jasne z delikatnym odcieniem, czerwonego i błękitu.

Jest ogólnie dużo bieli - to tak na moje oko.

A to ma też znaczenie ???

Podobno ma. Widocznie nie widziałeś tego słynnego przewodnika przy wybieraniu Athlonów XP 0.13 stepping B0. Wiele osób podawały do niego linki na forum. Ale żebyś nie musiał szukać podam go tutaj http://forum.lowyat.net/index.php?act=ST&f=5&t=612

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...