Skocz do zawartości
Endymion

Potrzebuję rady w doborze gratów za ok 1500-1800zł

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję pomocy w doborze podzespołów z racji tego że staremu komputerowi było się popsuło w towarzystwie fajerwerków i dymu. Muszę szybko coś złożyć a że lubię sobie pograć chciałbym mieć porządne bebechy. Budżet na chwilę obecną jest dość spięty a oczekiwania duże dlatego wyszedłem z założenia że narazie złożę zestaw bez karty graficznej i na jakimś słabszym procesorze a jak już będę miał możliwość to rozbuduję go o mocniejsze podzespoły. Planuję docelowo i5-2500k lub coś z Ivy Bridge więc zestaw obecny musiałby mieć solidne podstawy pod przyszłą rozbudowę tak aby dało się zaoszczędzić na niej jak najwięcej.

Plan jest taki że potrzebuję:

-procesora

-płyty głównej (na której nie będzie problemu z podkręcaniem mocniejszego procesora)

-ramu (tak w okolicach 4-6GB)

-dysku twardego

-zasilacza (który pociągnie przyszły zestaw rozbudowany o procesor i kartę graficzną, coś z przedziału 500-650W powinno wystarczyć chyba)

-obudowy (zależy mi na grubych blachach, dużej funkcjonalności i pojemności oraz na wyglądzie, na oku mam cm 692 dominator lite)Proszę o sugestie i rady. Dzięki z góry za pomoc.

No i przepraszam jeśli tekst dziwnie wygląda ale piszę to z telefonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie ocalało ze starego PC ?

Procesor wystarczy na razie G530 - 150zł - nic lepszego cena/jakość nie ma

ASRock Z68 Pro3 Gen3 - 345zł

RAM - jakieś tanie 1600 4GB - ~80zł

HDD - dowolne 500GB/1TB - bierz tego kto daje dłuższą gwarancje :) ~300zł

zasilacz - coś za 200zł sie znajdzie

zostaje <800zł na reszte, gdybyś ocalił dysk to właściwie możesz już zlożyć na i5 albo dokupić lepszą grafike ;)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brutus do mnie nie trafia, jakość jak i wygląd nie należą do dobrych, wiem bo widziałem i macałem. Wolę teraz dać więcej za lepszą skrzynię niż potem się szarpać z wymianą. Jeśli jest jakaś alternatywa która nie wygląda jak transformer to chętnie się jej przyjrzę. Mam 40GB od seagate'a i 500GB od WD służący jako magazyn. Oba na ata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tych dysków nie podłączysz do tej płyty. Sprzedaj je i kup 500GB na sata. Zastanawiales sie nad SilentiumPC regnum lub gladiusem? ew. masz jeszcze corsair 400R. więcej nie ma sensu dawać przy takim budżecie. Choć i te obudowy są drogie względem podzespołów. Osobiście wziąłbym coś do 200zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem, teraz wolę wyłożyć więcej na skrzynię, a ten zestaw ma być podstawą pod rozbudowę, więc prędzej czy później droższe podzespoły tam trafią. Przyjrzę się tym obudowom dzięki. Ten jeden dysk muszę podpiąć, jakaś przejściówka powinna dać radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam, mam na tym DVD i szaleje jak głupi ... rozpędza się do jakiś 150% swoich możliwości i gwałtownie hamuje podczas odczytu ..

na mobo masz sporo luzu, kup kontroler IDE na PCI, z tym że z niej juz pewnie nie zbootujesz systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Składałem kompa dla znajomego i kupiłem ten kontroler : 4world PCI => ATA133 (4x) [05330] - 35zł : Esc.pl

Nawet działa i nawet bootuje normalnie pod W7HEx64. Nie działa jednak z napędami optycznym ,co jednak nie jest tu priorytetem z tego co czytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-obudowy (zależy mi na grubych blachach, dużej funkcjonalności i pojemności oraz na wyglądzie, na oku mam cm 692 dominator lite)Proszę o sugestie i rady. Dzięki z góry za pomoc.

Rozważ w taklim razie jeszcze Fractal Design Arc Midi Tower :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi