Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Witam, postanowiłem wymienić pastę na grafice, poprzednia którą kupiłem okazała się być dziadostwem, zakupiłem Zelman STG-2, i przymierzam się powoli do montażu, niestety nie wiem dokładnie jak to zrobić, aby była maksymalna wydajność, słyszałem że lepiej nałożyć cienką warstwę, niż położyć pastę na środku rdzenia, i przycisnąć radiatorem by się rozprowadziła, proszę o jakieś wskazówki, z góry dziękuję karta: Gigabyte Nvidia GeForce GTS450 1GB GDDR5 v.OC2(930/4000) ponizej daję zdjęcie GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) słyszałem że lepiej nałożyć cienką warstwę, niż położyć pastę na środku rdzenia Gdzie tak słyszałeś? Jeżeli najpierw ją rozprowadzisz to po dociśnięciu chłodzenia zostanie ci tam powietrze. Daj pastę na środek, w objętości odpowiadającej mniej więcej 3 ziarenkom ryżu, dociśnij, dokręć i po sprawie. Edytowane 26 Marca 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Wielki test past termoprzewodzących. Odsłona druga. | Chłodzenie.net tutaj Sprawdziłem jak działają metody: cienkiej warstwy na procesorze i radiatorze, następnie metoda kropki na środku procesora, i metoda kreski przez całą długość procesora. Oto wyniki Jak widać jednak metoda cienkiej warstwy jest najlepsza, i dlatego ją zastosujemy w tym teście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 moim zdaniem najlepiej jest nałożyć cienką warstwę na odtłuszczoną powierzchnię ja stosuję ten preparat Arctic Silver ArcticClean Kit - Zestaw do czyszczenia procesorów 2x120ml którą nie rozcieramy gołym palcem tylko nałożonym na palec woreczkiem śniadaniowym ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Za 50zł? Równie dobrze nadają się waciki nasączone alkoholem izopropylowym, do kupienia w aptece za 10 groszy. A te różnice w tym teście ocierają się o błąd pomiaru, a wykres zrobili, jakby warstwa była 3x wydajniejsza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) Kropka na środku i dociśniecie to najgorszy sposób nakładania pasty! Lepszym sposobem jest cienki X lub rozsmarowanie za pomocą karty kredytowej cienkiej warstwy na CPU. U mnie na phenomie różnica wyniosła 3-4 stopnie w stresie. Tak samo zbyt gruba warstwa obniża wydajność odbierania ciepła przez radiator. @zaodrze244 z tym środkime żartujesz? 50zł !? Aceton (zmywacz do paznokci od mamy/dziewczyny) kosztuje 4zł i sprawuje się tak samo. Edytowane 26 Marca 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Tyle że ja nakładam na GPU, ciężko będzie to nałożyć i rozprowadzić na równą powierzchnię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 każdy używa czego sobie chce, ja to sobie kupiłem już dość dawno temu przy okazji. zresztą z rozpędu linka podałem do dużej wersji sam mam małą Arctic Silver ArcticClean Kit - Zestaw do czyszczenia procesorów 2x30ml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Nie ma znaczenia czy GPU czy CPU. Bierzesz kartę SIM albo ucięty kawałek karty telefonicznej/kredytowej. Robisz drobną kropkę i rozcierasz. STG2 jest gęsty i nie powstają żadne pęcherzyki powietrza. @zaodrze244 Tylko po co płacić za coś 20 czy 50zł jak to samo jest za 4zł (lub 10gr za waciki). Za pastę zapłacę 30zł i za środek czyszczący 50zł tyle prawie co za chłodzenie całej obudowy wentylami. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) @zaodrze244 Tylko po co płacić za coś 20 czy 50zł jak to samo jest za 4zł (lub 10gr za waciki). Za pastę zapłacę 30zł i za środek czyszczący 50zł tyle prawie co za chłodzenie całej obudowy wentylami. tak jak powiedziałem każdy używa sobie czego chce :wink: . alkohole, acetony, zmywacze itp pozostawiają po sobie "syf" na powierzchni czyszczonej oraz powodują korozję. kiedyś był test porównawczy na fachowej stronie takich roztworów i AS był polecany. ponadto ja ten płyn kupiłem hoho lekko z 5 lat temu (jak nie lepiej) i do dzisiaj mi pozostała połowa z haczykiem a używałem go swego czasu dość często i nie tylko ze swoim sprzętem oczywiście zgodzę się z Tobą że zakup takiego płynu oraz pasty dla "jednorazowego" użycia mija się celem ale jeżeli ktoś planuje często coś kombinować to będzie miał jak znalazł. Edytowane 26 Marca 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) Co Ty za bzdury opowiadasz? jaki syf? jaka korozje 0_o jak alkohol może pozostawiać za soba syf skoro sam wyparowuje a to co zetrzesz to ląduje na ścierce/husteczce ? Wcisnęli Ci "uber zmywacz do paznokci" za cene 10x i myślisz ze jest lepszy. Efekt placebo i tyle. Ja używam zwykłego alkoholu średnio raz w tygodniu i nigdy nie spotkałem się ze zjawiskami, które opisałeś. Edytowane 26 Marca 2012 przez kaijitsu 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Ale czy pastę nałożyć tylko na rdzeń, czy żeby na pcb też weszło? jakiej mniej więcej grubości ma być warstwa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 tylko na rdzeń. ziarenko ryżu rozcierasz na cala powierzchnie. ma byc cienkie i tyle. STG2 smaruje sie dosc ciezko i jak dasz za malo to bedzie się "rwać". W praktyce sam bedziesz wiedzial ile dac, po prostu nie przesadź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) Ok, rano się tym zajmę, lecz mam jeszcze jedno pytanie, na mojej karcie porobiły się takie plamki brudne, nic sam nie pobrudziłem, i raczej ciężko że mi się tam coś wlało, na zdjęciu jest pokazane jak to wygląda, próbowałem to wódką zmyć, lecz nie schodzi, wiecie co to może być?:/ http://imageshack.us/photo/my-images/714/20120326009.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/19/20120326010.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/822/20120326013.jpg/ Edytowane 26 Marca 2012 przez Ganjax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 Nie ładuja mi sie zdjecia wiec ciezko powiedziec. Czyscic najlepiej czystym alkoholem. Wódka jest słodka i lepiaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 zmieniam w linki, zamówiłem izopropanol kontakt IPA plus, wystarczy do czyszczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 (edytowane) wystarczy nawet spirytus. Cokolwiek z alkoholem co wyparowuje i nie zostawia śladu (nie wódka). izopropanol będzie w porzadku. Zresztą równie dobrze możesz to zetrzeć na sucho zwykłą ścierką (zależy od pasty). Ścieranie pasty to nie temat na forumowe eseje ;P ps. nie wiem czy tylko u mnie dalej linki nie działają :blink: Edytowane 26 Marca 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 26 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2012 zmieniłem na imageshack.us, mi nie chodzi o czyszczenie pasty, tylko całej płytki, takie dziwne plamy mi się porobiły;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Pasta nałożona, temp w stresie po 5 min. 62 stopnie, elegancko, w spoczynku 37-40 stopni, no, pasta spisała się na medal, lecz nałożenie jej to istna udręga, bardzo gęsta, ciężko się rozprowadza, lecz karta sim sobie podołała, daje foto, czy dobrze nałożyłem pastę? Fot 1 Fot 2 Edytowane 27 Marca 2012 przez Ganjax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Ile miałeś wcześniej? Foty nie działają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Troche grubo ale jak już złożyłeś to zostaw. Na przyszłość nie paćkaj tak dookoła pastą ;P A te plamy to nie są poprostu jakieś tłuste odciski + brud? ew. pozostałosci kleju po jakiejś najlejce? Edytowane 27 Marca 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Wcześniej w spoczynku 47, w stresie do ponad 80 teraz nawet w MSI Kombustor w Burn-in test temp nie wchodzi powyżej 69 stopni, no i żadne arty nie wyskakują, uff, całe szczęście, foty działają, tylko trzeba je kliknąć, są jako odnośniki, gdyż inaczej nie mogę wstawić, wyskakuje że nie można wstawiać zdjęć w tym formacie, w razie czego dodaje je do załącznika nie, napewno nie, praktycznie nie otwierałem obudowy od włożenia grafy, którą kupiłem nową, czekam aż dojdzie mi ten izopropanol, to spróbuję to wyczyścić, nie mam pojęcia od czego to się zrobiło;/ Edytowane 27 Marca 2012 przez Ganjax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Trochę za dużo nałożyłeś, po dociśnięciu chłodzenia pewnie połowa wyszła bokiem. Masz szczęście, że ta pasta nie przewodzi prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganjax Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Nie sądzę, na zdjęciu wygląda grubo, lecz w rzeczywistości jest naprawdę cieniutko nałożona, trudno wręcz było mi wypełnić cały rdzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...