Skocz do zawartości
BENITO

Procek na dużo mniejszym Vcore.

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio jak niektórzy zdążyli zuważyć ostro wygrzewałem proca przez kilka miechów. Chciałem też sprawdzić efekt burn in, a więc UDAŁO SIĘ.

Po 4 miechach wypalania mój antek wstaje przy nominalnych ustawieniach (1500+) i Vcore 1,425 volta zamiast 1,75 default. Testowałem Sandrą 2003 na arithmetic i mulimedia benchmark. Łaził tak całą noc i stabilny jak opoka :) . Polecam jeżeli chcecie mieć mniejsze rachunki za prąd, a niepotrzebna wam trochę większa moc obliczeniowa.

Pozdrówka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gratuluję. Jaka jest temperaturka proca spoczynek/stres ? Ciekawe ile musiałbym trzymać swojego T-breda w saunie żeby poszedł na 1,5V (mam DUT3C). Jak Ty ustawiłeś te 1,425V? Moja staruszka ma w biosie od 1,5 do 1,85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To gratuluję. Jaka jest temperaturka proca spoczynek/stres ? Ciekawe ile musiałbym trzymać swojego T-breda w saunie żeby poszedł na 1,5V (mam DUT3C). Jak Ty ustawiłeś te 1,425V? Moja staruszka ma w biosie od 1,5 do 1,85

Wiele płyt pozwala ustawiać mniej. U mnie abit umożliwia od 1,1 do 1,85 co 0,025V każde napięcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, ja poszedlem jeszcze dalej. Proc xp1700 z vcore 1,5V default wchodzi spoko na 2,3Ghz a u mnie 'marnuje sie' przy 8x100 i napieciu 1,4V - k...nizej nie mozna :( (epox 8rda+)- komp w wiekoszoci czasu sciaga cos z netu, a i pograc moge bez problemu :) - mysle, ze na calym kompie tak z 20-30W jest mniej (proc+plyta+pamieci).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ciekawe ile musiałbym trzymać swojego T-breda w saunie żeby poszedł na 1,5V (mam DUT3C) ...

:idea:

poczytaj posty Dexter'a w tym watku i sie zdziwisz http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30258 :P

hehe, ja poszedlem jeszcze dalej. Proc xp1700 z vcore 1,5V default wchodzi spoko na 2,3Ghz a u mnie 'marnuje sie' przy 8x100 i napieciu 1,4V - k...nizej nie mozna :( ...

:idea:

j.w. i dodatkowo - sprawdz jaki masz uklad odpowiedzialny za napiecia bo jest bardzo prawdopodobne ze nie udostepniono tylko mozliwosci obnizania napiecia - obecenie standardowe ukladziki odpowiedzilne za napieca dla prockow moga dac najnizsza wartosc 1.100V tyle ze czesto producent plyty nie udostepania takich opcji :(

potem juz tylko krok do nizszego napiecia - w poscie o mnoznikach jest ta fotka z "drutmodem"

http://bbs1.danawa.co.kr/ysy/market_free/d...tb10-76664-.jpg

zauwaz ze przy napieciu jest zaznaczony VID4 ale nie ma opisu B/R a to wlasnie ten VID odpowiada za napiecia ponizej 1.475V - standardowo jest na nim sygnal 0 trzeba tylko "rozlaczyc" zeby bylo 1 i beda dostepne wartosci od 1.100V do 1.450V - jak bede w tym tygodniu zmienial obudowe to sie pobawie tymi drucikami i mam nadzieje ze rozpracuje to dzadostwo :P

ale tak pobierznie studjujac ta fotke i specyfikacje AMD z rozpisem pinow widze jeden problem zeby uzyskac na VID4 sygnal 1 trzeba go polaczyc z Vcc czyli z ktoryms z punktem niebieskim a problem polega na tym ze w okolicy VID4 znajduje sie tylko pin Vss (czerwony) odpowiadajacy za sygnal 0 i dodatkowy problem ze nie mozna VID4 zmostkowac z VID3 gdy ten ma 1 bo wtedy zakres napiec bedzie tylko od 1.100V do 1.250V :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Jestem z powrotem. Podczas wygrzewania proca na 2000+ w stressie miałem 71 stopni, w przypadku wygrzewania na 1500+ (z zaniżonym napięciem) w stresie 53 stopnie. Wszystko przy temperaturze otoczenia około 28 stopni. Jeśli chodzi o spoczynek, to :

49 stopni ->1500+ (1,425v core)

63 stopnie ->200+ (2v core)

Aha ktoś pytał się o ustawienia napięcia.

A więc ja mam regulacje w biosie od 1.1 do 1.85 co 0,25v i potem od 1.85 do 2.4 co 0.5 volta.

Napięcie 1,425 to średnie napięcie zmierzone dobowo przez MBM-a ver. 5.3.2.0 (nominalnie ustawiłem 1.45, ale mój CODE>>>SZAJS 300W małych napięć nie trzyma).

Co ciekawe ta zasiłka jest stabilniejsza gdy zapodam 2 VOLTY na proca!!!

Dziwne co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ja sowjego chcialem wygrzeac ale moj to 61 lapal tylko na 1.9 v i to przez jeden tydzien a ty tyle czasu .. i takie napiecie wow tez tak chce

Zawsze możesz odłączyć wentylator od collera. Sam tak robiłem i przy nonstop włączonym cpuburnie mój duron @750 przy 1,6V miał ok. 65-70 stopni i oczywiście był 100 % stable.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ale czy to tak ma dzialac  

??  

mi sie zdawalo ze to nie o temp chodzi tylko o napiecie bardziej no a ona za soba niesie temp nie jest tak ??

NIe. Głównym czynnikiem jest tu temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh...

Miałem wczoraj problem mały. Wy....bało mi CODEGENA :evil: . Na tym zaniżonym napięciu. Rozłożyłem ten >tiiiiiiiiiiiiiiiii< i zobaczyłem przepalony lut przy diodzie. No i oczywiście przywróciłem stan poprzedni. Przy okazji przelutowałem inne elementy mocy. A co jak już lutować, to wszystko, co najważniejsze. No i trochę stabilniej trzyma napięcia teraz ten CODEGEN. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na nominalnych ustawieniach (oprocz napiecia, ma sie rozumiec :)) chodzi mi stabilnie na 1.15V 8)

Zapodalbym screeny, ale nie mam mozliwosci - wiec jesli ktos z Was bylby tak mily i je umieslil (podeslalbym mailem), bylbym dzwieczny :)

Screeny sa robione niestety tylko w 640x480 - ale popatrzcie w moj podpis - jest to max jaki moge dac na tym monitorze pod winXP. W wyzszych rozdzielczosciach mam mniej niz 60Hz, a pod xp to se ne da... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe sprawdzilem mojego chodzi stabilnie na 1.2 v mnieni nie moge dac jzu plyta nie pozwala i chodzi stabilnie jako no 1700xp .. zaraz sprawdze ile go podkrece hehe a i chyba wentyl juz nie potrzebny sam radiator starczy i wentylkowana buda :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe sprawdzilem mojego chodzi stabilnie na 1.2 v mnieni nie moge dac jzu plyta nie pozwala i chodzi stabilnie jako no 1700xp .. zaraz sprawdze ile go podkrece hehe a i chyba wentyl juz nie potrzebny sam radiator starczy i wentylkowana buda :-)

A ja mysle ze nawet bez radiatora by nie umarl :) U mnie w budzie normalnie siedzi 5 wiatrakow (bez zasilacza) - nawet jakbym zostawil tylko 2 zalmany F1 puszczone na 5V, vcore na 1.1V i 9x133 to bez radiatora by chodzil :) Testu jednak nie zrobie - tchorz jestem i tyle... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heheh 9X133 = to tylko 1200 mhz

ja mysle ze na takim 1470 bedzie chodzi zlapie te 60 c ale bedzie smigal ... moja buda jest niezbyt dobrze wentylkowana bo jest stara i ma miejscie tylko na jeden i tyle tez ich jest ale zaraz sprubuje ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jzu 30 min bez wentyla .. normalna praca kompa czyli winamp net itp .. i co temp 36 c <wow> to ja juz wiem jak bede zostawial kompa na noc ... a i buda wentylkowanan jednym starym wentylem od zasilacza w sciance bocznej no podoba mi sie ta cisz hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...