logimen Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Szukalem w googlach, ale znalazlem tylko o naprawie MBR'a jednak u mnie to nie dziala. Mam taka sytuacje jak na obrazku. Juz tlumacze bo moze obrazek zle to ilustruje. Na dysku X mam win7 32bit (aktualnie juz nie uzywana, partycja ukryta czy cus i sie marnuje 45GB), na dysku Y mam aktualnie uzywany win7 64bit. Problem w tym, ze jak ustawie w BIOS'ie kolejnosc startu z dysku Y to mam komunikat "BOOTMGR is missing" Jak ustawie start z dysku X to odpala mi wlasciwego Win7 64bit. Czyli defacto, system stoi na dysku Y, a on najpierw odwoluje sie do dysku X po info skad ma startowac windowsa. Jak tu teraz zrobic bez utraty danych zeby caly ten MBR/bootsector byl na dysku Y i z niego startowal 64bit OS ? Stosowalem juz bootrec /fixboot /fixmbr /rebuildbcd, ale nic nie pomoglo. Nadal jest to samo. Jesli to ma znaczenie to wczesniej przed ta operacja odlaczylem dysk X zeby w razie co moc wystartowac windowsa w jakis sposob. Acronis disk director wykrywa mi partycje na dysku X jako Active,System,Boot. A faktycznego win764bit jako Active,Boot tylko. Edytowane 27 Marca 2012 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Stosowalem juz bootrec /fixboot /fixmbr /rebuildbcd, ale nic nie pomoglo. Nadal jest to samo. Jesli to ma znaczenie to wczesniej przed ta operacja odlaczylem dysk X zeby w razie co moc wystartowac windowsa w jakis sposob. Acronis disk director wykrywa mi partycje na dysku X jako Active,System,Boot. A faktycznego win764bit jako Active,Boot tylko. 1. Wyłączasz dysk X tak, żeby nie był widoczny przy POST - albo odpinasz zasilanie, albo wyłączasz go w biosie 2. Dopiero wtedy odpalasz recovery z płyty i robisz bootrec /fixboot /fixmbr /debuildbcd. Odpalając go tak, jak jest, robisz wszystko na dysku X, czyli naprawiasz sprawy bootsector, mbr i bootloadera. 3. Od tego momentu każdy dysk ma własny sektor rozruchowy z bootloaderem i żeby wystartować, musi być pierwszym dyskiem bootującym (w sensie musi być przed tym drugim). Czyli F12/Instert przy post. Jakkolwiek może być tak, że system z dysku Y dalej będzie możliwy do podniesienia przy bootowaniu z X - nie wiem, ja ile będzie się różnił bootsector. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 1. Wyłączasz dysk X tak, żeby nie był widoczny przy POST - albo odpinasz zasilanie, albo wyłączasz go w biosie 2. Dopiero wtedy odpalasz recovery z płyty i robisz bootrec /fixboot /fixmbr /debuildbcd. Odpalając go tak, jak jest, robisz wszystko na dysku X, czyli naprawiasz sprawy bootsector, mbr i bootloadera. 3. Od tego momentu każdy dysk ma własny sektor rozruchowy z bootloaderem i żeby wystartować, musi być pierwszym dyskiem bootującym (w sensie musi być przed tym drugim). Czyli F12/Instert przy post. Jakkolwiek może być tak, że system z dysku Y dalej będzie możliwy do podniesienia przy bootowaniu z X - nie wiem, ja ile będzie się różnił bootsector. No i tu jest klops. Po odpieciu fizycznym dysku X i wklepaniu komend wedlug takiej kolejnosci jaka podales, dodajac znaleziona instalke windowsa przy /rebuildBcd. Ustawiam start z dysku Y i [gluteus maximus] zbita... bootmgr is missing. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 A, no bo przecież na tym dysku nigdy nie było bootloadera :D Jeżeli po powyższym nie odpalałeś jeszcze opcji startup repair, to zrób to - powinno to zainstalować boot loadera. Następnie: bootsect /nt60 all Dysk X cały czas odpięty. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Niestety. Jedyne co moge zrobic to wejsc w command prompt i wklepac te 3 komendy /fixboot /fixmbr /rebuildbcd. Z tym,ze one nic nie daja. Odpalam z plytki/USB setup windowsa, ale tam nie ma zadnych opcji naprawy. Jedyne opcje naprawy widze, gdy odpalam z dysku X i wcisne F8, wtedy pojawia sie menu, safe mode,debuging etc. Wchodze w repair windows czy jakos tak i wybierajac Startup Repair wywala blad, ze wykryl jakies urzadzenie USB i zebym je odpial. Odpinam i dalej to samo. I niewiem czy w takim wypadku wejsc w wiersz polecen i wklepac bootsect /nt60 all ? Musi byc "all" czy wystarczy dla konkretnej partycji na dysku Y gdzie mam Win7 ? Ew. jak wejsc do takiej konsoli naprawczej majac odpiety dysk X ? DObra juz wiem jak wejsc do konsoli, problem w tym, ze w wersji MSDN jakos nie mam tej opcji. A boje sie wybierac partycji z win7 aktualnym do ponownje instalki bo niewiem czy zacznie sie instalacja czy naprawa jakas :S Dzizaz EDIT: Ha, wlasnie oprzytomnialem,ze walnalem sie w 1 poscie. Na dysku X jest WinXP Pro, a nie Win7 32bit. Nie mam dostepu do pliku boot.ini bo partycja jest ukryta. Moze uzyc EasyBCD ? Edytowane 27 Marca 2012 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Odpinasz dysk X, zostawiasz tylko Y i bootujesz z płyty instalacyjnej W7. Instalator powinien zobaczyć istniejącą instalacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
logimen Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Odpinasz dysk X, zostawiasz tylko Y i bootujesz z płyty instalacyjnej W7. Instalator powinien zobaczyć istniejącą instalacje. Ok. Ale jak odpinam X i odpalam z USB instalke windowsa to wyswietla sie tylko prawie na samym poczatku wybor partycji. Nie ma opcji repair czy cos takiego. Jak odpalam instalke i od razu klikam F8 to wyswietla sie nowe menu, ale nie ma tam opcji repair/recovery. EDIT: Juz naprawilem. Odpalilem z dysku recovery windowsa i naprawil mi bootmgr. Dzieki za pomoc. + leci P.S. czym odhide'owac partycje bez repartycjonowania calego dysku ? ... niewazne, juz ogarnalem wszystko :) Edytowane 28 Marca 2012 przez logimen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...