Fajrant Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Witam posiadam wyżej wymieniony laptop i problem który polega na tym że laptop się włącza (wentylator się kręci, cd-rom obróci się parę razy) ale na tym koniec ponieważ nie mam obrazu na matrycy oraz z tego co zauważyłem po braku dźwięku logowania nie ładuje się Windows czy mogła ulec uszkodzeniu karta graficzna? niestety nie mam możliwości podpięcia monitora ze względu na brak kabla DVI Wygląda to tak jak na tym filmie tylko u mnie nie świeci się ikonka wentylatora Edytowane 27 Marca 2012 przez Fajrant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 Na 90% problem z grafiką o ile się nie mylę jest tam GF 7600, jeżeli tak to nie baw się nawet w reballing bo to jest krótko terminowa naprawa. Jeżeli chcesz żeby laptop podziałał dłużej niż 3 miesiące to tylko i wyłącznie wymiana układu na nowy wchodzi w grę. Koszt naprawy reballing od 200zł do 400zł, wymiana układu graficznego od 400zł do 600zł. Okres gwarancyjny jakie oferują serwisy reballing do 3 miesięcy, wymiana układu gwarancja do 12 miesięcy. Tu masz artykuł o reballingu: Zepsuty laptop lub karta graficzna? Uważaj na reballing BGA! | PurePC.pl Jeżeli nie chcesz inwestować w naprawę tego sprzętu to pozostaje Ci z domowych sposobów tylko i wyłącznie piekarnik: W sumie to nawet bardziej zalecał bym Ci piekarnik niż wydawanie kasy na reballing (bez wymiany układu) bo efekt będzie podobny a kasa zostanie Ci w kieszeni. Oczywiście sprawdź wcześniej laptopa czy daje obraz na zewnętrznym ekranie. Koszt przejściówki DVI- D-Sub (VGA) to max kilka zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 (edytowane) Piekarnik to profanacja.... Nowy nieużywany GPU do tego sprzęta kosztuje ~200zł, trzeba doliczyc dugie 200 za lutowanie w serwisie. Opis usterki, co to rebaling, dlaczego i kiedy się go wykonuje masz pięknie opisany tu: http://www.expressit.pl/porady-komputerowe/naprawa-laptopow-kiedy-reballing-a-kiedy-wymiana-ukladu/ Jeli nie amsz zamiaru go naprawiać to sprzedaj na allegro jako uszkodzony. Nie piekarnikuj, bo mnie krew zalewa jak takie coś widzę. Edytowane 27 Marca 2012 przez pix3l 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajrant Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Na Allegro znalazłem tylko kartę dla modelu Xi 1526 (NOWE ! Go7600 / 7600 Fujitsu Xi1526 Xi1546 Xi1547 (2222686288) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.) a ja posiadam Xa 1526 czy w takim razie karta by pasowała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Nie. Twój laptop ma kartę zintegrowana z płytą główną. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajrant Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 (edytowane) Więc zostaje tylko serwis w każdym razie dzięki za pomoc a co do piekarnika to nie odważyłbym się włożyć całej płyty głównej do niego Edytowane 28 Marca 2012 przez Fajrant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Moge się podjąc naprawy, 80zł lutowanie + cena chipu + przesyłka. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajrant Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Laptop po reballingu (Wiem co o nim mówiliście) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...