Skocz do zawartości
Polon013

Problem z matryca - obraz drży i znika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z matryca w lapku hp omnibook 6100.

Obraz na nim drży (niekiedy dość mocno, rzadko z niego korzystam, bo właściwie do niczego się nie nadaje) i po około 2-3 sekundach znika (matryca się po prostu wyłącza (chyba)).

Jeśli podłączę do niego monitor albo tv (ma wyjście s-video (chyba tak to się nazywa)) to wszystko jest ok.

Co to może być?

Liczyłbym na to, że to tylko taśma. Ale Wy coś doradźcie.

Tak w ogóle części do takiego starego lapka da się jeszcze dostać? Czy raczej trzeba szukać jakichś zamienników?

Z góry dzięki za odp.

Pozdr.

Edytowane przez Polon013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie są inne możliwości ?

EDIT:

A...

On tak gaśnie i już się nie oświeca. Dopiero jak się zamknie i otworzy klapę... <- jakby tak nie było to bym od razu wymieniał tą taśmę ;p

Edytowane przez Polon013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inne możliwości- podświetlanie matrycy.

Nie wnikam- nie chce mi się szukać- zakładam- piszesz "do takiego starego lapka"- wnioskuję podświetlanie bynajmniej nie led= świetlówka.

Może z nią jest problem. "Pookręcaj" lapkem pod żarówką- jeśli coś tam widać = świetlówka padła. Jeśli nie widać ni chu-chu- matryca.

Skoro za zewnętrznym wyświetlatorze obraz jest- uszkodzenie grafy można wykluczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod światłem nic nie widać.

Dodam jeszcze, że jak się ją uda włączyć (matryce) to jakoś tak syczy (ale cicho (trzeba przyłożyć ucho żeby słyszeć)).

A.. jeszcze teraz mam kawałek taśmy od lcd na wierzchu to jak ją ścisnę to bardziej miota obrazem.

Czyli chyba będzie taśma. No chyba, że mam mega pecha i to matryca...

Tylko mam problem z rozłożeniem górnej części lapka (mam już klapę oddzieloną i dalej nie wiem co robić).

Jak ktoś ma jakiś pomysł to niech pisze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się... Śrubki były schowane pod takimi nalepkami gumowymi (nie było tego w instrukcji). Do tego matryca była trochę do ramki przyklejona jakimś dziwnym klejem :P

Na oko zdaje mi się, że ktoś majstrował już przy tej taśmie (widać na niej kawałek taśmy przeźroczystej, a reszta jest taka materiałowa.

To inwerter jakoś tak syczy. Jak się go odłączy to obraz nie skacze (no, ale wiadomo, podświetlenia nie ma).

Teraz pytanie: czy to będzie raczej taśma czy może inwerter (albo jakaś dzika wada świetlówki).

Chociaż liczę na to, że będzie to taśma, bo jak się nie trochę porusza to ekran na to reaguje (miga, bardziej skacze).

Chyba trochę nieczytelnie mi to wyszło, ale inaczej nie umiem :P

Szukać nowej taśmy? :]

EDIT:

Na mojej taśmie są oznaczenia: Chi-Mei 14.1" N141X203 00101B (od strony płyty głównej) i DD0RT2LC803 (RT2)WENSHIH.

Na allegro są m. in. takie taśmy:

http://allegro.pl/omnibook-6100-tasma-matrycy-hitachi-15-i2216734173.html (Hitachi 15.0" SXGA+ TX38D95)

http://allegro.pl/omnibook-6000-tasma-matrycy-14-1-i2216734174.html (ADT 14.1" TFT L141X1)

W moim lapku jest matryca 14", więc chyba powinna pasować ta druga (tylko czy te różniące się oznaczenie dużo zmieni?)

Z góry dzięki za odp.

A tu zdjęcie mojej jakby ktoś chciał zobaczyć: http://img851.imageshack.us/img851/3192/img1256kv.jpg

Edytowane przez Polon013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi