Keniger Opublikowano 28 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2012 Zakupiłem cooler w Proline i chciałbym przestrzec przed tą wersją a być może przed jakąś konkretną partią która z deczka nie przeszła testów jakości :) Już żem był gotów go zakładać kiedy pomyślałem sobie że go przymierzę jak będzie pasował w Maximus IV Gene-z, postawiłem go na proca i jakie było moje zdziwienie kiedy zaczął się bujać na czapce :( Swoje kosztował (337zł z przesyłką) więc takiego bubla bym się nie spodziewał. Nie chciało mi się wysyłać go z powrotem bo już miałem lustro na miedzi na poprzednim coolerze więc wziąłem się do roboty i... jak coś ma być dobrze to zrób to sam. Szkoda tylko było jechać po papierze takim pięknym lustrem bo spodu takiego pięknego to jeszcze nie widziałem, lustro jak się patrzy. Jaki spód jest równy wzdłuż to widać jedyne wytłumaczenie takiego dziwactwa jest takie że testy ktoś robił wzdłuż szerokości bo tam gdzie nie przyłożysz to jest równo. Jeśli ktoś chce wiedzieć jak cooler się sprawuje to na razie testuję 2500k@4600 MHZ 1.3V to na standardowych obrotach po 42 minutachw OCCT 56C, jak ustawię obroty na 600 to jest on niesłyszalny praktycznie a temperatura max 59C. Mógłbym jeszcze wypolerować proca i zapodać Coolrabolatory liquid pro to pewnie by zszedł poniżej 50C. Aha i OCCT pokazuje 54C ale jako wyznacznik podałem wynik Real Temp - 56 max dla rdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 Oj, faktycznie dziwna sprawa bo tutaj krzywa podstawa jest...bardziej niż widoczna :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 Czesto coolery cpu maja wlasnie lekkie wybrzuszenie w srodku, by lepiej przylegac do centralnej czesci procesora. Jednak w tym wypadku to bardziej blad fabryczny niz zamierzenie producenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 Miałeś okrutnego pecha. Ja brałem w coolingu i podstawa aż takiego "brzucha" nie ma. Super prosta też nie jest, ale do Twojego to mu bardzo daleko. Może kiedyś pokuszę się o szlif, tylko jak pisałeś podstawa to lustro i aż szkoda psuć, tzn w tym przypadku poprawiać wypadało by napisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) thermalright słynie z tego że nie umie spodu zrobić, szlifowałem ixf-14 szlifowałem hr-02, po prostu nie umieja i już, za to jak kupiłem noktua nh-d14 to podstawa była jak szyba, w ogóle jakość coolerów noktua to poezja Edytowane 22 Czerwca 2013 przez ptys 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Widziałem już kilka sztuk Thermalright HR-02 Macho i podstawa była w nich ok. Widać to np. tutaj i tutaj ;) Oczywiscie nie twierdzę, że problem nie istnieje skoro od czasu do czasu ktoś go zgłasza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Ja na swojego Silver Arrow też zresztą z Coolinga narzekać nie mogę, podstawa elegancka. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Caleb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 thermalright słynie z tego że nie umie spodu zrobić, szlifowałem ixf-14 szlifowałem hr-02, po prostu nie umieja i już, za to jak lupiłem noktua nh-d14 to podstawa była jak szyba, wogóle jakość coolerów noktua to poezja Fanboyowaniu mowimy nie. W podstawie mojego SA mogę się przeglądać bez żadnych przeszkód. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Fanboyowaniu mowimy nie. W podstawie mojego SA mogę się przeglądać bez żadnych przeszkód. Spokojnie. TR ma po prostu rozrzut jeśli chodzi o podstawki. I tyle. Przeglądanie się a odchyłka kilku setnych milimetra na całej powierzchni to dwie różne rzeczy. Szlifowałem HR i zastanawiam się czy poprawiać szlif na Ultrze. Ale poprawiając chłodzenie musiałbym też przejechać po IHSie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Miałem od Tr modele takie jak SLK-947u, SP-97, XP-120, HR-01 Plus, a także HR-03GT. Wszystkie miały idealną podstawę(czasem widoczne ślady szlifowania, ale zawsze było gladko). Wybrzuszenie niewątpliwie jest celowe (przeciwdziałanie wklęsłym IHS), ale tu rzeczywiście odrobinę przesadzili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
centy Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Fanboyowaniu mowimy nie. W podstawie mojego SA mogę się przeglądać bez żadnych przeszkód. Raczej o fanboyowanie tutaj nie chodzi. ptys ma rację. Miałem nh-d14, mam w domu megahalemsa rev.C i tam podstawki są proste. Noctua lustra nie ma, widać delikatne frezy, chyba że w następnych wersjach poprawili, bo ja miałem jedne z pierwszych. Prolimatech ma spód podobny do SA, tyle że bez wybrzuszenia. Może to celowy zabieg, ale jak widać na fotkach z 1 postu trochę przesadzili. Co do jakości wykonania moim zdaniem wszystkie stoją na tym samym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Fanboyowaniu mowimy nie. W podstawie mojego SA mogę się przeglądać bez żadnych przeszkód. o jakim fanboyowaniu piszesz, spójrz w mojego siga (hr-02) czyli produkt thermalright, (oprócz tego miałem spitfire dodatkowy na sekcje zasilania na gtx480) do tego ifx-14 z dodatkowym na plecki także mam co oceniać jęsli chodzi o jakość, miałem również noktua nh-d14 i Centy ma racje produkt idealny gdyby nie minimalne slady po frezowaniu, niestety zmieniłem go na rzecz hr-02 bo mi noktua nie pasowała z pamieciami o wysokich radiatorach, jak bys mial w łapach pudełko a nh-d14 zdanie bys zmienił, wszystko dopracowane w kazdym szczególe, 5 lat gwarancji i darmowe mocowania do przyszłych systemów do tego gratis wysokiej jakości wentylatory a w thermalright co masz, opakowanie z makulatury instrukcja wyglada jaki kiepskie ksero i do tego średnia jakość wykonania, tyle w temacie a o krzywych podstawach piszą na każdym overclockerskim forum i kto tu jest fanboyem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Nikt nie broni dopłacać do pudełka i instrukcji by były ładniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Lekki offtop Nikt nie broni dopłacać do pudełka i instrukcji by były ładniejsze. Po co? Pudełko spełnia swoją rolę - zabezpiecza. Instrukcja ma tylko pokazać jak zamontować aby czegoś nie spierdzielić. Oczywiście kolorowe jest ładniejsze na półce ale brązowy karton ( albo czarny w przypadku TRUE BLACK etc. ) zupełnie wystarczy [; Liczy się wydajność i wygląd produktu nie opakowania ( poszukaj na wykopie problemu na forum Apple'a o rozdartym kartoniku :lol2: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarnodziej Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Nawiązywałem do: jak bys mial w łapach pudełko a nh-d14 zdanie bys zmienił, wszystko dopracowane w kazdym szczególe, 5 lat gwarancji i darmowe mocowania do przyszłych systemów do tego gratis wysokiej jakości wentylatory a w thermalright co masz, opakowanie z makulatury instrukcja wyglada jaki kiepskie ksero i do tego średnia jakość wykonania Absurdalny argument oceny jakości produktu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 (edytowane) Już trochę go sobie po użytkowałem i do bardzo dużych minusów na niekorzyść trzeba zaliczyć dziadowskie mocowanie wentylatorów. Taki sam poziom był w 120 Extreme. A w NHD-14 mamy prosty i łatwy system. Jeśli chodzi o wygląd to klocek NHD-14 odpada na starcie :). Klocek z kolei podejrzewam że jednak by wszedł na płyty mATX nie zasłaniając 1 slotu PCIE co SB-E niestety robi. No ale najważniejsze są temperatury i tutaj proponowałbym zrobić ranking waszych temperatur. Prime 95 Blend test 1 godzina Keniger: Silver Arrow SB-E + Coollaboratory Liquid Ultra 2500K@5GHZ@1.472 Obudowa otwarta temp. pomieszczenia 24C (zrobię jeszcze update bo liquid na procu jest dopiero od wczorajszego wieczora). Aha... brak karty graficznej w PCIE, korzystam z integry. 1 - 67 2 - 73 3 - 74 4 - 71 Edytowane 11 Kwietnia 2012 przez Keniger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sedziwoj Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Tak mnie zastanawia, bo odnośnie tego wybrzuszenia, bo to co piszą tu wydaje mi się bardziej sensowne, niż założenie takiej wady produkcyjnej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arroyo Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2012 Mój Thermalright Ultra 120 Extreme też miał takie wybrzuszenie, ale oprócz tego miał straszne frezy. Zrobienie go na lustro zbiło temperatury o 5-6 stopni (na Q9550). Niestety po zmianie platformy na AMD (1055T), jego wyniki nie były zadowalające i w stresie temperatura potrafiła osiągnąć powyżej 60 stopni. Zeszlifowałem go ponownie starając sie jednak nadać podstawce lekką krzywiznę z uwypukleniem na środku. To pomogło i teraz mój 1055T nie przekracza 54 stopni. Nowe procesory często wymagają coolera o wypukłej podstawce z uwagi na wklęsły charakter IHS's. Nie przejmuj się tą wypukłością, tak ma być. Szlifuj go na lustro jeśli widzisz na podstawce jakieś ślady obróbki skrawaniem. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2012 Nie spodziewałbym się czegoś takiego po producencie, który jednak jakąś tam renomę wypracował - cooler za tyle kasy i taki bubel, wolałbym wziąć chyba w takim wypadku NH-D14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 26 Lipca 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2012 Cóż poradzić, w świecie IT wszystko jest widać możliwe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) miałem parę dni temu przyjemność obcowania z silverem sb-e - kupiłem go bo miałem nadzieję że będzie wydajniejszy na mojej platformie od noctuy d14. jednak po testach okazało się że różnicy nie ma praktycznie żadnej pomiędzy tym co mam w sygnaturze a silverem sb-e. ponadto w teście silvera na xbitlabs thermalright tłumaczył że wygięcie coolera jest zrobione specjalnie po to żeby zwiększyć nacisk na środek cpu w miejscu gdzie znajduje się krzem. dla wyjaśnienia dodam że zdejmowałem ihs z procka i wymieniłem pastę na clp. po moich osobistych testach stwierdzam że to się trzyma kupy i tak ma być. szkoda tylko że silver nie okazał się wydajniejszy od noctuy. silvera już sprzedałem koledze i pozostaje przy noctule. Edytowane 5 Sierpnia 2012 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2012 @ UP Możliwe, że różnica jest widoczna dopiero przy wyższym voltażu (tak jak to widać w tym teście coolerów CPU przy 1,38V). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Już trochę go sobie po użytkowałem i do bardzo dużych minusów na niekorzyść trzeba zaliczyć dziadowskie mocowanie wentylatorów. Taki sam poziom był w 120 Extreme. A w NHD-14 mamy prosty i łatwy system. Jeśli chodzi o wygląd to klocek NHD-14 odpada na starcie . Klocek z kolei podejrzewam że jednak by wszedł na płyty mATX nie zasłaniając 1 slotu PCIE co SB-E niestety robi. No ale najważniejsze są temperatury i tutaj proponowałbym zrobić ranking waszych temperatur. Prime 95 Blend test 1 godzina Keniger: Silver Arrow SB-E + Coollaboratory Liquid Ultra 2500K@5GHZ@1.472 Obudowa otwarta temp. pomieszczenia 24C (zrobię jeszcze update bo liquid na procu jest dopiero od wczorajszego wieczora). Aha... brak karty graficznej w PCIE, korzystam z integry. 1 - 67 2 - 73 3 - 74 4 - 71 Witam cię kolego. Tez użytkuję to chłodzenie, jednak nie szlifowałem swojego mimo wypukłości i teraz się zastanawiam czy tego nie zrobić. Chciałbym porównać temperatury z Twoimi , jednak póki co 5GHz jest dla mnie nie osiągalne. Aktualnie robię 4.5GHz przy napięciu realnym 1.34-1.36max, test oczywiście Prime 95 blend 1h, temperatury jakie osiągam maks to : 1-59 2-65 3-64 4-62 Pasta ta co dostajemy z Silver Arrow, buda zamknięta 6 wentyli 140mm. Może mógłbyś podać swoje tempy na innych zegarach , bardziej zbliżonych do moich? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Może mógłbyś podać swoje tempy na innych zegarach , bardziej zbliżonych do moich? No więc teraz sam korzystam z zegarów 4,5 bo wyżej miałem okazyjnie zwiechy (bardzo rzadko ale mnie to denerwowało). Napięcie to 1.320-1328 w stresie według cpuz. Pasta już dawno dobrze wygrzana Luiquid pro. No i co najważniejsze to mam ustawione obroty wentylatorów na chłodzeniu na 600rpm przez co chłodzenie jest bezgłośnie w porównaniu do standardowych obrotów. Moje obecne tempy po 30 minutach w prime 95 BLEND to: 55;59;58;57. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za szybka odpowiedź. To z łaski swojej zerknij na to i co o tym sądzisz, warto szlifować? U mnie fan chodził na maxa chyba Edytowane 28 Listopada 2012 przez worms1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keniger Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 Widać że u ciebie jedna strona jest nierówna ale u mnie było gorzej bo ja nie miałem go zamiaru szlifować ot tak sobie tylko jak już go zakładałem i położyłem na procesorze to zauważyłem że sobie lata na boki. Po prostu nie chciałem niczego uszkodzić albo zdeformować procesora Czy warto szlifować przy takich temperaturach to kwestia dyskusyjna. Gdybym miał dobre temp. to bym tego nie zrobił bo zawsze lepiej sprzedać coś co wygląda jak nowe. po za tym 4.5 ghz to nic dla tego chłodzenia. Gdybyś walczył o 5ghz i dałoby ci to kilka stopni to warta gra świeczki bo skoro płacisz tyle to wymagasz. A i powinieneś sobie odjąć ze 4 stopnie gdybyś miał coollabolatory liquid pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) No właśnie zeszlifowałem, może nie na lustro papier tylko 2000, poprawka niebawem. Pasta thermalright chill factor 3, zaraz po nałożeniu temperatury bez zmian, może nawet o1 stopień większe. Jednak poprzednio komputer pracował ponad tydzień więc trzeba poczekać by się wygrzała. Zamierzam kupić coolobolatory Ultra. Podobno jest do usunięcia izopropylenem, nawet są filmy, ale nie wiem czy tak w 100% po roku czasu się usunie i procek dalej będzie miał gwarancje, przeważnie ludzie mają wżery, chyba jednak sobie odpuszczę. Wkurzająmnie moje temperatury, ale to chyba juz jest kwestia IHS, miałem nadzieję że chociaż to się zmieni, ale jak widac kiepsko przyklejony. 4.5GHz 1.37v stress blend prime 95 Core 0 --63 stopnie Core 1 --71 stopnie Core 2 --70 stopnie Core 0 --67 stopnie Strasznie nierówne te temperatury. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez worms1414 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2012 Akurat takie wahania temperatur między rdzeniami to normalka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
worms1414 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2012 Szkoda że nic nie można z tym zrobić, bo niekiedy jest miedzy jednym a trzema rdzeniami 11 stopni różnicy, przy większym OC. Czytałem że jest to kwestia źle zamontowanego coolera. Jednak to chyba nie jest prwda bo chyba już z 8 razy montowałem i zawsze jest podobnie i raczej to kwestia źle sklejonego IHS-a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...