Eladril Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Hej. Mam następujący problem z kompem: po wciśnięciu 'Power' jedyne co się dzieje to że wiatraczki wszystkich komponentów troche się pokręcą, potem przestają. Jeśli powciskam przycisk startu parę razy to za którymś same po zatrzymaniu po chwili znów się pokręcą, czasem kilkukrotnie zanim przestaną całkowicie. Nie ma żadnych 'biipów', tudzież innych dźwięków. To sie stało (prawdopodobnie, nie jestem pewien) jak komputer kilka razy z rzędu został "na chama" pozbawiony zasilania. Chcąc zdiagnozować problem uciekłem się do Standardowych Wytycznych: całkowite czyszczenie, nałożenie nowych past, pomiara temperatury (ale tylko w biosie), wyjęcie/zamienienie bankami ramów. Płyta piszczy ostro jeśli wyjmę grafikę, w przeciwnym razie (np po wyjęciu ramów) nic ją to nie rusza, kręci tylko wiatraczkami. Sprzęt: foxconn p35a (s775), GF 8800GTS, patriot 2x2gb 800mhz, WD 3200AAKS, BeQuiet 450W (Straightpower?). Stawiam na to że do wymiany jest płyta. To stary komputer ale potrzebuje żeby działał, mam nadzieje że to nic innego. Radiatory nie są spuchnięte, ogólnie wszystko wygląda raczej zdrowo, coś ewidentnie jest jednak nie tak.. Jedna istotna rzecz: grafika była już kilkukrotnie traktowana smażeniem w piekarniku, z typowego dla niej powodu. Jednak wydaje mi się to za mało prawdopodobne że zepsuta grafika by powodowałaby taki efekt jak opisałem, + komp odmówił współpracy chyba niestety z własnej winy (akurat nie mojej a brata, ale mniejsza z tym). Która część myślicie jest winna? (żadna nie chce przyznać się sama =.=). Mam krucho z kasą i właściwie muszę strzelić, zamówić daną część i mieć nadzieje że odpali. Nie chce/nie moge płacić serwisantowi za ocene, nie mam też dostępu do innych komputerów/podzespółów które mógłbym wymienić na miejsce tych co mam i sprawdzić. DZIĘKI i sry za przydługawy post. Edytowane 29 Marca 2012 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ancient Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 Nie napisałeś dosyć istotnej rzeczy, czy jakikolwiek obraz/komunikat po uruchomieniu się wyświetla, skoro udało Ci się wejść do BIOSu? Osobiście stawiał bym mimo wszystko na kartę graficzną, gdyż jeżeli jak sam napisałeś płyta piszczy po wyjęciu grafy to jest to jak najbardziej zdrowy objaw. Co prawda bez RAMu też powinna narzekać, ale bardzo możliwe że to właśnie kartą sporo jej przeszkadza. Jako drugi argument, przeczytaj sobie: Zepsuty laptop lub karta graficzna? Uważaj na reballing BGA! | PurePC.pl ew. dobrze by było(o ile masz możliwość) sprawdzić miernikiem napięcia z zasilacza, skoro faktycznie nie był oszczędzany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Hmmmm... właśnie miałem napisać, że zapomniałem dodać pewien ważny szczegół: komp z początku tak robił jak opisałem z wiatraczkami, ale za 3 lub 4 razem zaczynał już normalnie pracować, dlatego byłem w stanie wejść do biosu etc. Teraz jednak przyszło mi do głowy żeby sprawdzić bo będzie jeśli wyjmę ramy i grafike, czy będzie wydawać jakieś dźwięki.. i ruszył. Przez "ruszył" mam na myśli że wiaraczki już zaczęły się kręcić nieustannie, obrazu oczywiście nie mam bo wyjąłem kartę. Jednakże: nie piszczy wcale jeśli wyjmę grafikę. Piszczy jedynie gdy jest włożona, ale odłączony jest kabelek od zasilania. Wtedy wręcz wyje. Sprobuje poddać grafike jeszcze raz smażeniu, jeśli to nic nie da to już raczej wiadomo co muszę zrobić. Dzięki Edytowane 29 Marca 2012 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 A masz podłączony "speaker system"? Wtedy wręcz wyje. Dźwięk może pochodzić z głośniczka na karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 29 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Chyba jest wbudowany na stałe. Taki czarny okrągły elemencik to musi być pc speaker. Edytowane 29 Marca 2012 przez Eladril Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...