Skocz do zawartości
dumpmuzgu

Kamera do auta / wideorejestrator

Rekomendowane odpowiedzi

Rubtacochceta, nie moj samochod. Ja widzialem jak samochod zaczął sie palic od profesjonalnie zrobionej instalacji do zasilania cb radia wlasnie z lampki pdsufitowej. Jeszcze polecam sprawdzic czy w tym mitsu lub lexusie prad na ta lampeczke nie jest podawany ze sterownika bo one nie lubia przepięć i dodatkowych odbiorów i są dosuc drogie, ot zaleta instalacji mulitiplexowych w samochodach.

@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.05.2012 o 09:44, slavOK napisał(a):

Rubtacochceta, nie moj samochod. Ja widzialem jak samochod zaczął sie palic od profesjonalnie zrobionej instalacji do zasilania cb radia wlasnie z lampki pdsufitowej.

Przyjacielu mojej kozy, CB-radio bierze kilkadziesiąt W, chińska zabaweczka niewiele ponad 10 W. Zaiste, niezła profeska musiała być :>

W dniu 30.05.2012 o 09:44, slavOK napisał(a):

Jeszcze polecam sprawdzic czy w tym mitsu lub lexusie prad na ta lampeczke nie jest podawany ze sterownika bo one nie lubia przepięć i dodatkowych odbiorów i są dosuc drogie, ot zaleta instalacji mulitiplexowych w samochodach.

+1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.05.2012 o 12:51, piotreek napisał(a):

Ja jako totalny amator, który w wolnym czasie coś lubi pogrzebać przy aucie podpiąłem cb prosto pod akumulator przez bezpiecznik

I ja zrobię tak samo z kamerą. Bez ryzyka. Dzięki za odpowiedzi, teraz jeszcze muszę wynaleźć jakąś sensowną kamerę, albo kupić najmniejszego androida. Pewnie są gotowe apki a jak nie, to sam sobie napiszę, tyle, że może to się głupie grzać przez 4-5h. My own Construction. :lol: Jak niczego nie znajdę to za ~2tyg się zabiorę do pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najmniejszy android? Rzuć okiem w ofertę tesco- są "tablety" 7" z wieloma ciekawymi funkcjami za 400zł, chyba mają nawet kamerki. :wink: I mogło by robić za nawigację czy jakikolwiek inny stuff.

Tylko telefony mają jedną podstawową wadę- wąskie obiektywy, gdzieś ekwiwalentowo 35mm+, co nie da pełnego poglądu na sprawę...

Edytowane przez KWS89

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Państwa, witam gorąco. Oto kolejna debata polityczna, Prestigio RoadRunner 300- to kamera nie-fantastyczna.

Do rzeczy. Omega zdechła po roku użytkowania, to też popędziłem do lokalnego MediaMarktu w celu zakupienia czegoś, co nie zrujnuje mojej kieszeni a zapewni w teorii troszę dłuższą żywotność...

...myliłem się.

Po wydaniu na ten cel 249zł, okazało się że ustrojstwo nie dogaduje się z szybkimi kartami pamięci- ok. To nie jest aż taka wielka cena, kupiłem Class 4 i problem się rozwiązał.

Za to po niecałym miesiącu użytkowania, kamera zaczęła się zawieszać, mieszać daty, tracić widok na ekraniku poglądowym (robił się biały lub czarny- wedle uznania i fazy księżyca), obraz rejestrowany był skokowo i losowo, do tego jakość dźwięku rejestrowanego przez mikrofon zaczęła przypominać próbę kłótni z gibonem czy też innym małpoludem przez taki oto dynks:

Dołączona grafika

Który jednocześnie był owinięty folią aluminiową i dwiema przesuwającymi się względem siebie warstwami styropianu.

Nawet nie mam sampli, żeby pokazać tą kałozę, bo nie jest warte tracenia czasu na wgranie tego na serwer youtube i zaśmiecenia cyberprzestrzeni.

Podsumowanie będzie niestety wulgarne i zamknę je w ten oto sposób.

Mocowanie do szyby i koszyczek- to jest fajny pomysł- gorzej, jeżeli ktoś zrobi to po najmniejszym nakładzie kosztów i z tworzywa, które śmiało mógł bym nazwać [ciach!]olitem- odróżnia je tylko kolor, do tego zamiast dać jeszcze jedną śrubkę z zawiasikiem- daje coś na kształt ślizgowego bajeru, którym możemy kręcić w lewo i w prawo- zamiast ustawić to raz a dobrze śrubką. Warto nadmienić iż skoro nasza ręka potrafi zmienić położenie tej "kamerki"- to samo mogą zrobić dziury, zakręty i szeroko pojęta grawitacja jak również siły działające na "koszyczek".

Kabel zasilajacy- z całą pewnością mógł by starczyć do... Nie wiem- wsadzenia go sobie w oczy, bo powiesić na tym się nie da- jest krótki i z trudem wystarczył do podłączenia od gniazda zapalniczki, do prawej krawędzi szyby, ciągnąc go w przerwie pomiędzy schowkiem a poduchą.

Kąt widzenia- ot, 120*, nic szczególnego.

Jedynym plusem jest to, że kamerka jest wykonana z czegoś na kształt blachy i sprawia wrażenie bycia solidną. Do tego zamienia się po krótkiej chwili stania na słońcu w "gorącego ziemniaka"- którym z powodzeniem możemy po podjechaniu do siedziby przedstawiciela na kraj- cisnąć w okno. Albo korzystając z "oczka" na smycz- podłączyć do jakiegoś sznurka i bić nim przypadkowych pracowników biura.

Moja ocena: poczatkowa- 6/10. Koncowa- 1/10.

Ogólny komentarz i podsumowanie: Nie kupować tego szajsu. Lepiej dołożyć kilka złotówek i kupić MIO 3xx, albo zaoszczędzić trochę złota kupując chinola marki ping-pong, a resztę pieniędzy przeznaczyć na alkohol- w końcu żadna pokręcona historia nie zaczyna się od "pijąc mleko...".

Pozdrawiam.

Edytowane przez KWS89
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sobie zakupiłem na dealextreme taki o uchwyt do telefonu za cenę ok. 20 PLN: http://dx.com/p/universal-plastic-car-swivel-mount-holder-with-suction-cup-for-cell-phone-gps-black-81246

Do tego uchwytu wsadziłem swojego smarkfona (xperia sola) i chyba nie jest źle: 

HD sobie można odpalić, rejestracje widać, tylko mały kąt widzenia, ale na okazyjne filmowanie drogi się nada. 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 12.05.2013 o 10:44, Kacimiierz napisał(a):

Myślałem, że masz jakąś aplikacje, która tak jak w kamerach pokładowych nadpisuje stare nagrania. Dołączona grafika

Daily Roads Voyager, dawałem próbkę w "codziennym":

- oglądać w 1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nieużywany telefon z androidem (Motorola Defy) i przyszło mi do głowy, żeby zrobić sobie taki "rejestrator" do auta. Oprócz zwykłego rejestrowania obrazu, położenia, prędkości (z GPS) chciałem dorzucić rejestrację parametrów auta.

Może ktoś korzystał z takiego urządzenia i podzieli się wrażeniami jak to się sprawuje? Widziałem filmy, gdzie ludzie dawali te parametry (chociażby obroty, bieg) jako overlay na obrazie z kamery - wygląda to nie powiem, ciekawie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja szukam uchwytu do galaxy s advance i9070 (jak SII)

Chodzi o to że szukam czegoś co mógł bym trzymać normalnie (ekranem do kierwcy żeby sobie janosik latał ) i nie zasłaniało obiektywu .

Już miałem 2 uchwyty oba zasłaniały obiektyw 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyżej podawałem link do uchwytu który posiadam, a tak się składa, ze też mam s advance i mogę sprawdzić, jak to wygląda. Zaraz skoczę do auta i obcykam jak sprawa wygląda. A jak miałem solę, to wystarczyło lekko wysunąć telefon i było git, trzymał się stabilnie, czego efekt można zobaczyć na filmiku wyżej. 

Jeśli chodzi o zasłanianie obiektywu, to masz na myśli przyssawkę, czy element, w który wkłada się telefon?

post-102456-0-45544400-1375971630_thumb.jpg

post-102456-0-56782900-1375971640_thumb.jpg

z tą przyssawką to można inaczej pokombinować w samochodzie, bo foty robiłem na oknie, w filmiku widać przy chyba najlepszym ustawieniu jakie udało mi się osiągnąć. 

Edytowane przez piotreek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamerki samochodowe są coraz modniejsz i też chciałbym zamontować sobie coś podbnego. Czy możeci mi podpowiedzieć, czy na jakiej podstawie się ona uruchamia? Czyli czy jest aktywna po przekręceniu kluczyka w stacyjce?

Druga sprawa to czy np taki model będzie odpowiedni http://www.skapiec.pl/site/cat/3337/comp/8582449 ??

Czy ma funkcję nadpisywania tych starych nagrań?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakies zestawienie kamerek w przedzialach cenowych? Internet jest strasznie zasyfiony informacjami na ich temat.
Co do 150-250-350zl.

Edytowane przez Aurora001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mogę się pochwalić swoim. Mam rejestrator z 2 kamerami. Przód i tył. Nagrywa jednocześnie z 2 kamer. Idealne rozwiązanie choć super by było gdyby kamera była ukryta w zderzaku lub tablicy rejestracyjnej, no ale za te pieniądze nie wymagam, a po drugie nie mam az tyle zdolnośći manualnych by wiercić, ciągnąc kable robic zasilanie.

Co ciekawe kamera tylna jest zasilana bezpośrednio z rejestratora więc idzie tylko 1 kabel. Rejestrator zowie się Xblitz Dual i nie kosztował majątku.

Edytowane przez poz
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki lekki offtop grafika: niektóre telefony (zerknijcie film z SGN7000), mają niesamowicie wąski gamut (na światłach czerwony bardzo mało nasycony, praktycznie czasami nie do odróżnienia od pomarańczowego) w porównaniu do prawdziwych kamer (teraz zerknijcie na film z Ferguson SHD100)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc odwzorowanie kolorów moim zdaniem w rejestratorach jest drugorzędne. Liczy się głównie to by nagrywały to co się dzieje przed i ewentualnie za samochodem i aby te sytuacje były czytelne. Kolory to zawsze można poprawić w posrprodukcji, ale policja nie ocenia przecież kolorów itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi