Skocz do zawartości
FeRu

GA-K8NS-939 F10c + athlon x2 3800 Manchester wielki problem :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam spory problem ze swoim komputerem (AMD64 x2 3800+ Manchester x939,Ga-K8NS-939,2x1GB RAM A-data Dual Channel,Power Color Radeon x1950Pro 512MB AGP, Zasilacz Modecom Feel 500W Windows XP SP3 [wczesniej win 7 ale NF3+ dual core + ATI AGP + win 7 nie rabotajet ;/ ] ). Otóż problem zaczął się kilka dni po włożeniu tego procesora (wcześniej AMD Athlon 64 3500+ Toledo). Wszystko było ok przez pierwsze kilka dni użytkowania nawet spoko OC wycisnąłem (250x10 Vcore z 1,35 na 1,375) i tak sobie chodził stabilnie do czasu gdy podczas gry w PES 2012 pojawił się pierwszy BSOD o znanej treści "irql_not_less_or_equal".

Po tym zdazeniu ten BSOD pojawiał się jeszcze 7mio krotnie w róznych odstępach czasu w różnych sytuacjach i za każdym razem powiązany był z nim inny plik .sys. Dodatkowo zaczęły się pojawiać freezy lub nagłe resety. Wcześniej ORTHOS katował sprzęt bez problemu przez kilka godzin a terz po kilku minutach wyskakuje komunikat " Hardware Failure Detected". W biosie ustawiłem wszystko na pozycje wyjściową i ten błąd ciągle się pojawia, tak samo freezy i resety podczas gry(dzisiaj miało to miejsce gdy grałem w NFS HP 2010). Czego to może być przyczyna...procesor jakby padł to raczej całkiem, temperatury zawsze były poniżej 50'C.Czyżby powodem mogła być pamięć RAM? a może płyta główna? Zasilacz na pewno nie bo napięcia są "Rock Solid" i elegancko trzymaja się w normie. Dziwne to jest bo gdyby błąd pojawiał się tylko pod obciążeniem to rozumiem, a tu w każdej sytuacji moze się przydażyć,kilka krotnie pojawiał się przy uruchomieniu systemu gdy wieszał się przy wykrywaniu IDE lub tuż przed właczeniem się ekranu logowania.

Jakieś wkazówki? Możliwe rozwiązania? Bardzo proszę o pomoc bo już zaczynam mieć serdecznie dość humorów tego kompa.

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom Feel 500 + "Zasilacz na pewno nie bo napięcia są "Rock Solid" i elegancko trzymaja się w normie" = To razem nigdy nie idzie w parze.

Jeśli chodzi o irql_not_less_or_equal - Proces lub sterownik trybu jądra próbował uzyskać dostęp do obszaru pamięci bez autoryzacji. Błąd może wyskakiwać poprzez niekompatybilne urządzenie albo oprogramowanie/sterowniki. Mówisz, że za każdym razem jest inna nazwa pliku *.sys

1. Ta płyta ma z automatu AGP/PCI lock, do ustawienia ręcznie czy wgl brak tej opcji?

2. Jeśli masz starego procka to sprawdź na nim czy jest wszystko ok

3. Przetestuj RAM osobno

4. Wrzuć SMART dysku

5. Sprawdź na innym zasilaczu

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AGP/PCI ustawione ręcznie na 66 i Pci na 33 także jest ok,Ram katowany memtestem,zrobione 10 przebiegów i jest ok. SMART nie wykazał żadnych będów odczytu czy zapisu, pusciłem dla pewności jeszcze CHKDSK i też zero błędów,kondensatory na płycie wszystkie ok.

Pozostał ten nieszczęsny zasilacz tylko nurtuje mnie 1 rzecz: przez pierwsze kilka dni komp chodzi stabilnie na podkręconych ustawieniach (przeszedłem w tym czasie Bad Company 2 który chodził na full detal 1280x1024 bardzo fajnie)...problemy zaczęły się kilka dni poźniej podczas gry w PES2012.Grałęm kariere bodaże 8 kolejke i nagle bum pierwszy BSOD. Teraz to zwiechy i BSOD pojawiają się na stock'owych ustawieniach przy przeglądaniu neta.....Nie mam już żadnego punktu zaczepienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zamieniłem przewody zasilające zasilacza i uruchomiłem ORTHOSa i znów po kilku minutach Hardware failure.No niestety w tej chwili nie mam jak sprawdzić na innym zasilaczu,ale tak juz pytałem na dwóch innych forach i szczegolnie na elektrodzie obwiniają mój niedorobiony zasilacz. Na poprzednim procesorze komp działał rewelacyjnie przez ponad rok bez najmniejszych problemów. Dopiero po zmianie procka na ten zaczeły sie problemy....no ale jego pobór mocy jest znacznie większy niż tamtego.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za post pod postem ale rozwiązałem problem:

Heh nigdy byście się nie domyślili w czym tkwił błąd....Chodziło o Timingi pamięci. Na poprzednim procku te ustawienia timingów jakie miałem (2,5-3-3-8 ) przy częstotliwości 416Mhz i napięciu 2,6V działały znakomicie,nie wiedzieć czemu na nowym procku nie działały stabilnie to raz. Defaultowe ustawienia timingow też nie chcą wspólpracować,dopiero gdy ustawiłem tryb auto (płyta posiada tryb inteligent overclocking czy jakos tak...swoja droga super płyta do OC) i gdy timingi zmieniły się na 2,5-4-4-9 przy 2,6V działa wszystko stabilnie. Zasilacz wyrabia bez problemu. Takze temat uważam za rozwiązany chociaż przyczyna jest dziwna

pozdro

Edytowane przez FeRu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi