Skocz do zawartości
Gość

Windows 7, regulacja liczby używanych rdzeni a CPU throttling

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mój problem przedstawia sie nastepująco:

Mam laptopa z procesorem Intel core i7 740QM (4 rdzenie/8 wątków). Ostatnio zacząłem bawić się ustawianiem liczby procesorów używanych przez system (msconfig i bcdedit). Wszystko byłoby ładnie, gdyby nie to, że jeśli ustawię wartość inną niż maksymalna, to zażądzanie energią procesora wariuje.

W normalnych warunkach, kiedy pracuję na wszystkich rdzeniach i mam ustawiony tryb oszczędzania energii - procesor chodzi z prędkością ~900MHz. Jego zakres pracy w innych trybach to 900-1700MHz + turbo.

W momencie kiedy używam np tylko 1 rdzenia, w ustawieniach zasilania w ogóle znika możliwość ograniczania prędkości procesora (Zarządzanie energią procesora -> Min/Max stan CPU). Procesor natomiast chodzi cały czas w zakresie 900-1800 (1800 to częstotliwośc turbo dla obciążonych 4 rdzeni).

Czy ktoś spotkał się wcześniej z takim problemem? I czy macie jakies rady co z tym zrobić/jak to ugryźć w ogóle?

P.S.:

Jeśli wyłączę Intel SpeedStep w biosie, to procesor - nieważne jak ustawię system - działa cały czas z częstotliwościa 1733MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie po co chcesz to robić - AFAIK Windows 7 i tak parkuje automatycznie nieużywane rdzenie Twojego procesora... Natomiast flagi bootcfg to w sumie tryb diagnostyczny i nie zdziwiłbym się, gdyby zarządzanie energią procesora było automatycznie wyłączane przy ustawianiu tej flagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o kompletne wyłączenie shedulingu watków na 'wyłączonych' rdzeniach. Napisałem sobie do tego program, który teoretycznie konfigurował to przez ustawianie koligacji procesów - aczkolwiek ma on tę wadę, że jądra systemowego z zadanych rdzeni nie wyrzuci :) (łącznie 3 procesy zostają, 2 nie licząc procesu idlującego)

Co do trybu diagnostycznego - fakt, rzeczywiście może być tak jak mówisz. Ale w takim razie, może da się to gdzieś przestawić? Tylko kurcze pewnie nikomu nigdy aż tak się nie chciało bawić... :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi