Skocz do zawartości
Terminus

Catalyst Control Center - problem ze współczynnikiem proporcji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pierwszy raz tutaj jestem :)

Mam pewien mały problem, związany ze współczynnikiem proporcji. Mój monitor to NEC MultiSync LCD 175M, maksymalna rozdzielczość 1280x1024, 5:4 naturalnie. System - Win 7. Karta graficzna to Radeon 6770. Chciałbym wyświetlić na monitorze obraz o rozdzielczości 1280x720, w naturalnych proporcjach (czyli 16:9), w moim przypadku z czarnymi pasami na górze i na dole monitora. Niestety, przy zmianie rozdzielczości obraz zostaje pionowo rozciągnięty (do 5:4), co zupełnie mnie nie satysfakcjonuje, gdyż ja potrzebuję panoramy. Opcje od współczynnika proporcji, w programiku od AMD, mam niestety szare:

Dołączona grafika

I to niezależnie od włączonej opcji skalowania GPU. Wersja sterowników oraz programu najnowsza, dokładnie nie pamiętam jaka. Ale 10 minut temu zassałem i zainstalowałem. Na poprzedniej, starszej, problem był ten sam.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje?

Chciałbym uruchomić Skyrima w ładnej panoramce (w opcjach gry oczywiście ustawione na 16:9 i 1280x720 [letterbox]), żeby nagrać krótki filmik :) A tu pupa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym samym problemem się męczyłe :)

Zmień rozdzielczość w Windows na mniejszą, wtedy nieaktywne opcje uaktywnią się. Ustaw tak jak chcesz i wróć do rozdzielczości natywnej. Twój wybór zostanie zapamiętany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi