Skocz do zawartości
IceDrink

Jaki zasilacz na przyszłość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam stoję przed dylematem wyboru zasilacza w stylu "kupić raz a porządnie". Chciałem kupić na początku OCZ ZT 650W w cenie jakieś 320 - 350 zł ale nie wiem czy to dobry wybór bo np. nie ma warystora. Chodzi mi tu o to który zasilacz ma lepsze bebechy i utrzyma mocniejszą konfiguracje w przyszłości oraz bedzie miał więcej i lepsze różne zabezpieczenia. Moje propozycje to takie:

1.OCZ ZT 650w lub 750W Bronze - cena poand 300 zł

2.OCZ ZS 650W lub 750W Bronze za 650w - poniżej 300 zł za 750w - jakieś 300 zł +/-

3.Corsair TX 650 W v2 Bronze ponad 350 zł

3.Tacens RADIX V 750W Bronze - około 300 zł

4.Fortron Aurum Gold 600W lub 700W ponad 300 zł za 700w 400 zł

5.XFX Core 650 lub 750W Bronze - tutaj tanie bo okolice 300 zł i polecane

6.XFX Black Edition 750W Silver - tutaj już mega hardcore za 400 zł ale pewnie wszystko na full wypasie

I teraz tak mój zestaw jest powoli składany: i3 2100, MSI Z77A-Gd65 - mam nadzieje, że będzie offset, karta graficzna na razie 7300GT, ramy chyba corsair Vengeance 4G jedna kość.

Dlaczego tak dziwnie bo spalił mi się poprzedni komputer z zasilaczem więc muszę kupić nowy - najchętniej kupiłbym ocz zs 650w za 250 zł bo jest tani ale ja kwyżej pisałem chce raz kupić już zasilacz i nigdy więcej się ta częścią komputera nie martwić. Z czasem kupię nową kartę graficzną pewnie nie będzie to coś w stylu gtx 680 lub radeon z serii 79xx coś prędzej jak 560ti lub 6870 może 4770/5700/6700 itp. i oczywiście będę chciał robić sli lub crossfire. Potem kiedyś zmienić procesor na lepszy i bawić się w oc na takie ile całość pozwoli.

Więc proszę was o szczegółowe opinie, który z tych zasilaczy ma najlepsze bebechy, trzyma napięci bez OC i z OC, ma najwięcej różnych zabezpieczeń itp. Czy np. kupić tego XFX BE - mocarna ciężką krowę i mieć spokój już do końca czy np. lepiej ocz z serii zs i będzie dobre.

Chyba, że macie jakieś inne lepsze propozycje za max 400 zł - chociaż ciężko mi jest wydać tyle kasy ale jak am być coś porządne to lepiej wydać więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam stoję przed dylematem wyboru zasilacza w stylu "kupić raz a porządnie". Chciałem kupić na początku OCZ ZT 650W w cenie jakieś 320 - 350 zł ale nie wiem czy to dobry wybór bo np. nie ma warystora. Chodzi mi tu o to który zasilacz ma lepsze bebechy i utrzyma mocniejszą konfiguracje w przyszłości oraz bedzie miał więcej i lepsze różne zabezpieczenia. Moje propozycje to takie:

1.OCZ ZT 650w lub 750W Bronze - cena poand 300 zł

2.OCZ ZS 650W lub 750W Bronze za 650w - poniżej 300 zł za 750w - jakieś 300 zł +/-

3.Corsair TX 650 W v2 Bronze ponad 350 zł

3.Tacens RADIX V 750W Bronze - około 300 zł

4.Fortron Aurum Gold 600W lub 700W ponad 300 zł za 700w 400 zł

5.XFX Core 650 lub 750W Bronze - tutaj tanie bo okolice 300 zł i polecane

6.XFX Black Edition 750W Silver - tutaj już mega hardcore za 400 zł ale pewnie wszystko na full wypasie

I teraz tak mój zestaw jest powoli składany: i3 2100, MSI Z77A-Gd65 - mam nadzieje, że będzie offset, karta graficzna na razie 7300GT, ramy chyba corsair Vengeance 4G jedna kość.

Dlaczego tak dziwnie bo spalił mi się poprzedni komputer z zasilaczem więc muszę kupić nowy - najchętniej kupiłbym ocz zs 650w za 250 zł bo jest tani ale ja kwyżej pisałem chce raz kupić już zasilacz i nigdy więcej się ta częścią komputera nie martwić. Z czasem kupię nową kartę graficzną pewnie nie będzie to coś w stylu gtx 680 lub radeon z serii 79xx coś prędzej jak 560ti lub 6870 może 4770/5700/6700 itp. i oczywiście będę chciał robić sli lub crossfire. Potem kiedyś zmienić procesor na lepszy i bawić się w oc na takie ile całość pozwoli.

Więc proszę was o szczegółowe opinie, który z tych zasilaczy ma najlepsze bebechy, trzyma napięci bez OC i z OC, ma najwięcej różnych zabezpieczeń itp. Czy np. kupić tego XFX BE - mocarna ciężką krowę i mieć spokój już do końca czy np. lepiej ocz z serii zs i będzie dobre.

Chyba, że macie jakieś inne lepsze propozycje za max 400 zł - chociaż ciężko mi jest wydać tyle kasy ale jak am być coś porządne to lepiej wydać więcej.

do konca to nigdy nie bedziesz miał, zasilacz to jakies 5 lat pracy później kondzioły zaczynają wysiadac , oczywiscie są i takie co 10 lat przepracuja ale to raczej wkompach biurowych, jak bawisz sie overclockingiem to 5-7 lat i wymiana, ale generalnie z tego co tam masz brałbym xfx, pojedyńcza mocna linia, stabilny i z dobra opinia użytkowników na neci, komp jak mój ciagnie z gniazdka 540w podczas max obciazenia w occt power suply test, w grach aplikacjach jest około 320w-350w, takze nie bierz na styk tylko raczej z zapasem

Edytowane przez ptys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To różnie pewnie wyjdzie bo na pewno teraz nie dam ponad 1000 zł żeby mieć jedną mocną kartę bo i tak w jakieś gry typu crysis nie gram a już prędzej nfs world, fifa, fifa manager, lol, pewnie w assasina itp. Więc nie jest mi potrzebna karta pokroju gtx 680/radeon 7970. A być może uda się kupić coś w stylu gtx 295 może jakiegoś radeona 4870x2 itp. i kiedyś się doda kolejną więc będzie mi potrzebny zasilacz co to wszystko utrzyma w wysokiej formie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda wydawać obecnie kasę na karty ze starych generacji. Brak obsługi nowych bibliotek, mała sprawność (wydajność w stosunku do poboru prądu)... Radek 7870 i masz kartę na lata.

A z zasiłek brałbym XFX - zbudowane na seasonicu, więc naprawdę porządny sprzęt. Ewentualnie wziąć właśnie Seasonica (warto nawet dopłacić do serii X).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sli jest opłacalne wyłącznie z topowych kart, to zabawka dla ludzi przy kasie niestety.

Bywa że teoretycznie opłacalne jest jakieś sli/cf z kart mid-endowych bo akurat wychodzi nieco taniej niż 1 mocniejsza karta będąca odpowiednikiem danego sli, ale to są zazwyczaj chwilowe układy, w miarę jak spadają ceny, to przestaje się opłacać.

Zamiast dokładać staruszka do zestawu, zawsze bardziej się opłaca kupić nawet stosunkowo średnią kartę, ale nowszej generacji, wydajniejszą. Ciszej, energooszczędniej, i wydajniej. Układy z kilku kart nigdy nie były sposobem na przedłużenie życia naszego zestawu, wiele osób tak sobie planuje, ale w praktyce okazuje się to zwyczajnie nieopłacalne.

Co do zasilacza który ma potrzymać, sugerowałbym położyć na jakość kosztem mocy (seasonic).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi