tomaszkogut Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam, mój obecny sprzęt to: PSU: ModeCom MC-500ATX 2.0 PFC MoBo: Gigabyte EP45-DS3 CPU: Intel Xeon E3110 (podkręcony na 3,42GHz) + Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum RAM: Dwa zestawy A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition, czyli 8GB GPU: Asus EAH4870/HTDI/512M + Aectic Cooling Accelero S1 rev2 + cooler Inne: 3x HDD, DVD Chciałbym się was poradzić odnośnie jego modernizacji. Z tego co do tej pory znalazłem w Internecie wnioskuję, że średnio opłaca się (dla takiej płyty głównej) inwestować w inny procesor czy pamięć RAM, ale najlepiej zmienić grafikę. Tutaj pojawiają się moje pytania: - jaką najlepszą grafikę do takiego zestawu jest sens kupić, aby można było wykorzystać jej możliwości (nie była ograniczana w grach przez wydajność procesora) - czy po zakupie nowej karty jest sens podłączyć starą w CrossFire? Czytałem, że wydajności kart się sumują, a nie są ograniczane do wolniejszej. Dobrze mówię? :) - czy powinienem w przypadku modernizacji zmienić zasilacz? Obecnie nie mam z nim problemów. Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) -crossfire - gdzie tam sie sumują ... poprzeglądaj testy takich parringów, zwykle z 20-30% zysku, a to i tak tylko w grach które wspierają użycie więcej niż 1 GPU. Do tego masa problemów. Ogólnie nie opłaca sie, lepiej wymienić karte na mocniejszą. Takie łącznie ma zwykle zastosowanie w extra-drogich zestawach gdzie nie da się juz wsadzić "mocniejszej" karty - wkłada się więc dwie/trzy/cztery najwydajniejsze na rynku ;p -zasilacz da rade, chociaż jego sprawność to jakies 56% ;> pomierz mu profilaktycznie napięcia idle/stress miernikiem. Z tego co widze ma 15A/16A na 12v, czyli na twoim zestawie pracuje praktycznie na MAX swoich możliwości. Na pewno było mu dość gorąco więc warto by go też było rozebrać i sprawdzić czy wszystko OK, przy okazji wyczyścic z kurzu ;p co do grafiki - w jakiej grasz rozdzielczości ? jeżeli nie fullHD to raczej nie ma sensu jakakolwiek zmiana, nie odczujesz specjalniej różnicy. no i przede wszystkim podaj ile możesz przeznaczyć na to pieniędzy :) można pomyśleć nad zmianą platformy na 1155, dopóki to co masz jest jeszcze coś warte :) Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Xeon 3110 to zdajsie serwerowy odpowiednik E8400 . Nie ma sensu pakowania się w CF , jak chcesz koniecznie lepszą kartę to kup HD6850/HD7770 choć procek je będzie trochę ograniczał . Lepszym wyjściem jest wymiana platformy - zależy ile masz kasy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszkogut Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Z tego co widze ma 15A/16A na 12v, czyli na twoim zestawie pracuje praktycznie na MAX swoich możliwości. Na pewno było mu dość gorąco więc warto by go też było rozebrać i sprawdzić czy wszystko OK, przy okazji wyczyścic z kurzu ;p Dzięki za to info. Gdybym w przyszłości miał problemy będę wiedział, że może być to wina zasilacza. :) Co do czyszczenia to robiłem to jakiś czas temu przy okazji wymiany wbudowanego wiatraka na bardziej cichy (i chyba bardziej wydajny). :) co do grafiki - w jakiej grasz rozdzielczości ? jeżeli nie fullHD to raczej nie ma sensu jakakolwiek zmiana, nie odczujesz specjalniej różnicy. Planuję właśnie w najbliższym czasie zmienić monitor z 1280x1024 na 1920x1080. :) no i przede wszystkim podaj ile możesz przeznaczyć na to pieniędzy :) można pomyśleć nad zmianą platformy na 1155, dopóki to co masz jest jeszcze coś warte :) Lepszym wyjściem jest wymiana platformy - zależy ile masz kasy . Pieniądze nie są większym problemem, ale jak wiadomo - zawsze szkoda je wydawać. :) Pytałem o wymianę karty, ponieważ pomyślałem, że trochę zmodernizowanego niedużym kosztem kompa poużywał bym jeszcze przez jakiś czas (według mnie optymalne rozwiązanie). W najbliższym czasie raczej nie planuję zmieniać całej platformy. jak chcesz koniecznie lepszą kartę to kup HD6850/HD7770 choć procek je będzie trochę ograniczał. Dzięki za radę. Może jeszcze poczekam troszkę, aż stanieją lub poszukam używanych. Tak jak pisałem - chodzi mi o jakąś drobną modernizację do czasu wymiany w przyszłości platformy. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez tomaszkogut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Nie ma sensu. Twój aktualny sprzęt to dobrze dobrany zestaw. Jak potrzebujesz więcej wydajności to najlepiej sprzedaj wszystko razem z monitorem. Za 2500 można złożyć już coś ciekawego z monitorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Czasem dobrym rozwiązaniem jest trzymanie się starszego monitora (niższa rozdzielczość), mamy automatycznie znacznie wydajniejszy setup, bo taka rozdzielczość sporo mniej wymaga od sprzętu. Jak przesiadamy się na full hd, to już często nawet poważna inwestycja może nie wystarczać, bo konieczna jest zmiana całej platformy. Niższa rozdzielczość ma tą jedną zaletę, dużo mniej wymaga od sprzętu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Sprzęt bardzo przypomina ten, jaki jeszcze miałem w grudniu (e8400, 4GB ramu, radek 4890). Obecnie zmieniłem płytę główną, ram oraz procka, a kartę zostawiłem i to samo proponuję Tobie. 4870 to nadal niezła karta, na której odpalisz większość gier na full detalach, zwłaszcza w rozdziałce 1280x1024 (dla porównania, ja katuję mojego 4890 na 1920x1200 i nie narzekam na nic). Zmień platformę na 2500K+mobo+8GB (ew. 16GB) i będziesz zadowolony, albo poczekaj miesiąc na Ivy. A jak stanieją grafiki nowej generacji (sam na to czekam) to wtedy zmienić na radka 7xxx lub GF 6xx. Tylko przy wymianie sprzętu zasiłka przydałaby się nowa - modecom MC, pomimo że dobre, to jednak dość przestarzałe już konstrukcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszkogut Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym temacie. Dużo się z niego dowiedziałem. Doszedłem do wniosku, że chyba najlepiej będzie tak jak proponujecie - wymienić całą platformę (chociaż wstrzymam się z tym jeszcze jakiś czas - na razie poużywam to co mam). :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...