akslow Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Dziekuje wszystkim za rady. Juz mowie co kupilem: Orbital na szybkozlaczkach Pojemnik 1,4 od mate na szybkozlaczkach 2 m eheim waz 9/12 pompka Mj1000 I teraz mam prosbe abyscie mi dali pare rad przed montazem. Mile widziane wlasne spostrzezenia. Poprostu nie chce zalac calego kompa. Mam jeszcze pytanie co do montarzu orbiala poprzez dziury w plycie czy do tego celu musze wykrecac plyte. A takze czy wc wkladam do kompa skrecone czy montyje dopiero w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Innego wyjścia niż odkręcenie płyty nie ma :( Pamiętaj żeby na wszystko dać zaciski!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 A nagrzewnica? Nic o niej nie wspomniałeś. Bez niej będzie raczej słabiutko z wydajnością. Poskładaj cały zestaw na zewnątrz kompa i włącz na conajmniej 24 godziny- sprawdzenie szczelności. Warto powtórzyć taki test po włożeniu zestawu do kompa (i zamocowaniu bloku na procesorze)- BEZ WŁĄCZANIA KOMPA. Warto jeszcze zaopatrzyć się w przekaźniczek włączający pompkę wraz ze startem komputera- wprawdzie skleroza nie choroba, ale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Nagrzewnice mam cala miedziana.( od skody) Kwiecien po co zaciski przeciez kupuje na szybkozlaczkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Chlodnice tez masz na szybkozlaczkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 a sorry zapomnialem, ale ja narazie zamierzam umiescic poza obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 a sorry zapomnialem, ale ja narazie zamierzam umiescic poza obudowa. Ale jak Ci waz spadnie to komp sie nie zaleje, ale procek sie spali :D Wychodzi na jedno. Kup zaciski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 to wczesniej nie miales WC to gdzie ty zalatwiales swoje potrzeby nieszczesniku? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akslow Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 na pewno kupie. Moze jeszcze macie jakies rady przed montarzem. WC montowac w calosci czy w czesciach i pozniej skrecac weze. A takze czy sa jakies problemy z zamontowaniem bloku w tych czterech otworach naokolo socketu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 Jesli zdolasz zmontowac i napelnic WC poza buda, a potem je tylko zamontowac to do it, ale przy wiekszej niz 2-3 ilosci blokow ci sie nie uda :wink: Nie ma problemow, jesli srubki gladko przechodza prze dziury w bloku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 rady? jak zestaw przyjdzie, to spokojnie, bez nerwow go sobie zloz. Glowny wrog wc to pospiech i niedokladnosc monatazu. Ja swoje wc najpierw zlozylem calkiem poza kompem, zeby sprawdzic czy wszystko dziala jak nalezy, co z zapowietrzaniem itd. Potem rozmontowalem, zlozylem w kompie, proba generalna przy wylaczonym kompie.... i jazda ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
birdman Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 -nie uzywaj kilometrów węży -nie stwarzaj dużych różnic poziomów -nie zaginaj węży -wszytsko sprawdź 34 ray zanim włączysz -koniecznie załóż CS na procka -równomiernie dokręcaj śróby przy mocowaniu bloku -nie uszkodź węży -nie panikuj przy pierwszym włączeniu!! -odpoiwetrz układ -myj zęby po każdym posiłku ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
storm Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 A nagrzewnica? Nic o niej nie wspomniałeś. Bez niej będzie raczej słabiutko z wydajnością. Poskładaj cały zestaw na zewnątrz kompa i włącz na conajmniej 24 godziny- sprawdzenie szczelności. Warto powtórzyć taki test po włożeniu zestawu do kompa (i zamocowaniu bloku na procesorze)- BEZ WŁĄCZANIA KOMPA. Warto jeszcze zaopatrzyć się w przekaźniczek włączający pompkę wraz ze startem komputera- wprawdzie skleroza nie choroba, ale... mechl!n--> hmmm moglbys powiedziec cos wiecej na temat tego przekazniczka jak to wyglada , czy mozna cos takiego samemu sobie zrobic czy moze mozna to gdzies kupic wlasnie skladam wc i zastanawialem sie wlasnie jak to rozwiazac :P :P pozdr :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EZ_lo Opublikowano 16 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2003 wielki i straszny szeryf pisal o tym TU :D przekaznik bez problemu kupisz w elektroniku (ok 5 zyli) jak tylko wytlumaczysz gosciowi o jaki ci chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 A nagrzewnica? Nic o niej nie wspomniałeś. Bez niej będzie raczej słabiutko z wydajnością. Poskładaj cały zestaw na zewnątrz kompa i włącz na conajmniej 24 godziny- sprawdzenie szczelności. Warto powtórzyć taki test po włożeniu zestawu do kompa (i zamocowaniu bloku na procesorze)- BEZ WŁĄCZANIA KOMPA. Warto jeszcze zaopatrzyć się w przekaźniczek włączający pompkę wraz ze startem komputera- wprawdzie skleroza nie choroba, ale... mechl!n--> hmmm moglbys powiedziec cos wiecej na temat tego przekazniczka jak to wyglada , czy mozna cos takiego samemu sobie zrobic czy moze mozna to gdzies kupic wlasnie skladam wc i zastanawialem sie wlasnie jak to rozwiazac :P :P pozdr :P U mnie wyglada tak: dlugi na jakies 40cm kawalek plastiku a w nim 6 dziur a w kazdej z nich 2 kolejne dziury. Do jednej z 6 dziur wkladam wtyczke od pompki a do innej od zasilacza. Nastepnie jak chce wlaczyc komputer naciskam guzik i wlacza sie pompka i komputer :D W skrocie - listwa. Mi wystarcza. Ale przekaznik chyba jednak pewniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 a sorry zapomnialem, ale ja narazie zamierzam umiescic poza obudowa. Ale jak Ci waz spadnie to komp sie nie zaleje, ale procek sie spali :D Wychodzi na jedno. Kup zaciski. No bez jaj... Wystarczy sobie ustawić wyłączenie przy jakieś temp i po kłopocie. Nauralnie najpierw trzeba sprawdzić czy ono wogóle działa :wink: Nawet jak woda będzie wylewać sie z układu sam blok przez jakis czas będzie odbierał temp. i zabezpieczenie zadziała... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Tylko że nie wszystkie płyty to mają lub na niektórych nie działa (Epox 8RDA+). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Tylko że nie wszystkie płyty to mają lub na niektórych nie działa (Epox 8RDA+). Jak to nie dziala ????? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 No tak to nie działa. Wyłączyłem na chwile pompke, temp. doszła do 65C a w biosie ustawione było wyłączanie na 60C. No i co?? Nie wyłączył się :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 kurcze co za topik - ja sie nie pytalem jak to montowac tylko uzylem do tego wlasnej inteligencji i logicznie chwile pomyslalem... ehhhhh chyba ludzkosc juz powoli glupieje bez urazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 No tak to nie działa. Wyłączyłem na chwile pompke, temp. doszła do 65C a w biosie ustawione było wyłączanie na 60C. No i co?? Nie wyłączył się :/hmmm A te epoxy tak stranie dobre sa, nieprawdaz???? - co za ironia losu :? :?: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 kurcze co za topik - ja sie nie pytalem jak to montowac tylko uzylem do tego wlasnej inteligencji i logicznie chwile pomyslalem... ehhhhh chyba ludzkosc juz powoli glupieje bez urazy nie wszyscy sa tacy inteligentni, madrzy i piekni jak Ty. Koles woli sie zapytac i chwala mu za to, bo pozniejby by temat "WC jest do [ciach], zalalo mi kompa" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 kurcze co za topik - ja sie nie pytalem jak to montowac tylko uzylem do tego wlasnej inteligencji i logicznie chwile pomyslalem... ehhhhh chyba ludzkosc juz powoli glupieje bez urazy nie wszyscy sa tacy inteligentni, madrzy i piekni jak Ty. Koles woli sie zapytac i chwala mu za to, bo pozniejby by temat "WC jest do [ciach], zalalo mi kompa" a to juz nie moja wina ze coraz wiecej ludzi cierpi na niedofaldowanie mozgu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 a sorry zapomnialem, ale ja narazie zamierzam umiescic poza obudowa. Ale jak Ci waz spadnie to komp sie nie zaleje, ale procek sie spali :D Wychodzi na jedno. Kup zaciski. No bez jaj... Wystarczy sobie ustawić wyłączenie przy jakieś temp i po kłopocie. Nauralnie najpierw trzeba sprawdzić czy ono wogóle działa :wink: Nawet jak woda będzie wylewać sie z układu sam blok przez jakis czas będzie odbierał temp. i zabezpieczenie zadziała... No wlasnie :D Dlatego lepiej uwazac na wszelkie mozliwosci. PS. Przez jakis czas bedzie odbieral, ale nie wiadomo rzez jaki. A ja jak komp pracuje nie zawsze przy nim jestem. Wiec warto sie zabezpoieczyc na wiele sposobow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Kwiecień, z temp sprawdzałeś w biosie, bo to zabezpieczenie działa dopiero po załadowaniu wszstkiego na płycie, czyli do momentu pokazania się "FF" Tak mi się zdaje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 smiejecie sie z tego topicu ale mi np . jeszcze nei mam wc kompletuje elementy pomugl po CS na liscie nie mialem a tu piszecie ze konieczny co do zabezpieczen w biosie u mnie tylko syrena wyje lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sinus Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 Fest dużo da ci ta syrena, szczególnie jak nie będzie Cie przy kompie ;-) :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 no przeciez sie smieje z tego ... ale zaraz sprawdze moze jednak si ewylaczy tylko zeby sie potem wlaczyl ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 no przeciez sie smieje z tego ... ale zaraz sprawdze moze jednak si ewylaczy tylko zeby sie potem wlaczyl ;D Ejj ejejejej a przestawiels zworke na mobo ? z teog co pamietam to jak przestawialem te zworke to malo mnie szlak nie trafil (bo doczytalem o niej jak juz wszystko zmontowalem) ... wlasnie zworka od wylanczania w momencie przegrzania ... defaultowo jest disabled .. to jest jakies automatyczne ... :) (OT: gadajaca plyta rzadzi :))) zwlaszcza jak zrobilem drut moda i ustawialem mnozniki chyba 15 bios grafiki sie zglosil po czym glosnik zaatakowal memory problem ?!? i sie plyta przywrocila do wczesniej dzialajacych wartosci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuChyY Opublikowano 17 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2003 smiejecie sie z tego topicu ale mi np . jeszcze nei mam wc kompletuje elementy pomugl po CS na liscie nie mialem a tu piszecie ze konieczny co do zabezpieczen w biosie u mnie tylko syrena wyje lol E tam konieczny, konieczny jest tak samo jak przy zakladaniu coolerka. Moze tutaj bardziej jesli masz mocowanie do dziur w plycie, wtedy w sumie CS moze pomoc, uchronic przed uszkodzeniem procka, ja tam wole byc zawsze ubezpieczony i mam CS'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...