Skocz do zawartości
Affliction

[AMD] Jaki procesor oraz pamięć dla płyty Gigabyte

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Planuje ulepszyć komputer wymieniając płytę główna, procesor oraz pamięć.

Obecnie to co posiadam to:

- Gigabyte GA-MA770-UD3

- Gigabyte GF GTX460

- AMD Phenom II x4 925 AM3

- Kingston 3GB 800 MHZ (w dwóch kościach)

- OCZ Modxstream Pro 600W Modular

Zdecydowałem się już na płytę główną: Gigabyte GA-970A-UD3

I teraz zastanawiam się nad dokupieniem:

- procesora (na pewno AMD, przedział cenowy +/- 300-500 zł - ale gorna granica w ostateczności)

- kości pamięci (min 8 GB DDR3, najlepiej w dwóch kościach, do 250 zł)

Zaznaczę, że NIE INTERESUJE MNIE OC, sprzęt przeznaczony głównie do grania oraz obrabiania grafiki 2D (bitmapa, wektor) z niewygórowanym poborem mocy. Nie interesują mnie dodatkowe chłodzenia i inne kosztowne zabawy z tym związane.

Z pamiecią jakos sobie jeszcze poradze (chodź tu drobna pomoc również się przyda), ale w przypadku procesora - nie ogarniam trochę tych informacji. Nie wiem, czy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> AM3, czy AM3+, ilu rdzeniowy (z tego co wiem, im więcej nie znaczy lepiej w moim przypadku - bo nie wszystko tyle rdzeni obsługuje), Athlon II Phenom II czy ten nowy FX itp. (i czym się one w ogole od siebie różnią?)

Proszę o poradę! Z góry dziekuję :)

Edytowane przez Affliction

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli zamierzasz zmieniać CPU+MOBO+RAM i komp ma być do grania dodatkowo bez OC to raczej sugeruję Ci coś od Intela bo tu on sprawdzi się lepiej.. Napisz ile chcesz przeznaczyć kasy na te trzy komponenty to coś pomyślimy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam jako takiego budżetu ograniczonego, ale nie chce też wydawać na to fortuny. Jeżeli coś będzie trochę droższe, ale będzie się opłacało to kase dołożyć tego mogę.

Standardowo planowałem tak do ok. 800-1000 zł (w tym płyte do 400, pamięci do 200 i procesor do 300-500 zł).

Płytę AMD wybrałem z sentymentu, przyzwyczajenia i tego że nie zmienia się u nich tak często socket jak w przypadku Intela, a nie chce ulepszać komputera przez przynajmniej kolejne 3-4 lata, (chodź karte przyjdzie mi na pewno wcześniej wymienić).

Jednak jeżeli Intel będzie tego warty to jestem otwarty na propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaznaczę, że NIE INTERESUJE MNIE OC, sprzęt przeznaczony głównie do grania oraz obrabiania grafiki 2D (bitmapa, wektor) z niewygórowanym poborem mocy. Nie interesują mnie dodatkowe chłodzenia i inne kosztowne zabawy z tym związane.

W takim razie TYLKO intel.

i5-2400 i obojętnie jaka płyta główna na h61 (wybierz w zależności od tego jakie wyposarzenie potrzebujesz). Może być nawet taka za 150zł.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.ne...ry/info/ZdhrtV/

ew. płytę http://www.morele.ne...r3-matx-434997/

Ten i5 jest wydajniejszy od najmocniejszego FX 8150 (kosztujacego 1000-1300zl), nie wymaga plyty z dobra sekcja, dobrego chlodzenia i mocnego zasilacza.

http://www.anandtech...duct/434?vs=363

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co podał kaijitsu będzie ok, płytkę możesz ewentualnie wziąć Gigabyte GA-H61M-D2H-USB3 ma lepszy dźwiękowy (Realtek ALC-889) niż tamten Asrock i RAM ewentualnie 2x ten Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)

PS

Płytę AMD wybrałem z sentymentu, przyzwyczajenia i tego że nie zmienia się u nich tak często socket jak w przypadku Intela

Z tą zamianą nie byłbym tego taki pewien, poczytaj sobie o podstawce FM1, FM2.. Edytowane przez xbora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche przeraża mnie ta MNOGOŚĆ płyt, procesorów, socketów itp pod Intela :o Chciałem by to był szybki temat z zakupem, ale wyglada że bede musiał przejżeć spora ilość materiałów by sie w tym wszystkim połapać :) A gdybyście mogli doradzić dla porównania coś z stajni AMD?

Odnośnie pamięci, czy to ma znacznie, czy będą to GoodRamy, Kingstony czy Patrioty? czym one się między sobą różnią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod Sandy Bridge nie ma duzej roznicy pomiedzy 1333 a 1600mhz. Najwazniejsze aby byly 1.5V (lub mniej), radiatorki i inne udziwienia jedynie jako dodatek nic więcej.

Tu masz porownanie intela ze sredniej polki do najmocniejszego amd'ka za 1300zl. wykresy mówią same za siebie.

http://www.anandtech...duct/434?vs=363

Nikt o zdrowych zmyslach nie poleci Ci amd w tym przedziale cenowym.

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie pamięci, czy to ma znacznie, czy będą to GoodRamy, Kingstony czy Patrioty? czym one się między sobą różnią?

Zwykle GoodRamy, Kingstony mają najmniejsze problemy z kompatybilnością z pytami głównymi, jeśli bierzesz pod i5 to bierz najtańsze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, więc przekalkulowłem sobie to wszystko i zdecyduje się jednak na ten procesor, który mi polecaliście.

Procesor:

Intel Core i5 2400 3.1 GHz - 701 zł

Pamięć:

Kingston DDR3 2x4096MB 1333MHz - 163 zł

LUB

2x Goodram DDR3 4096MB 1333MHz - 2x68 zł

* i tu pytanie, czym się to różni?, tylko Kingostony działają w DualChannel?

Płyta główna:

I tu jest problem, na pewno zakupie płytę od GigaByte, tylko którą? Czym się one różnia, i jak się ma to do moich wymagań? Poniżej lista:

Gigabyte - lista płyt

PS: czy to normalne dla płyt pod Intela, że płyty mają wyłącznie po 2 sloty na ram?

Proszę o poradę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak już brać płyte za ponad 200pln to coś w ten deseń:

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b75-d3v-458746/

płyty na H61 mają 2 sloty bo więcej nie są w stanie obsłużyć.

ram - 2x goodram też będzie pracował w dualu - tamte kingstony są parowane tak by miały zbliżone parametry.

Możesz też kupić używke i5 2400S za ~500zł na allegro

po premierze Ivy bedzie takich procków znacznie więcej na allegro ;p

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powieidz mi, czym się różni ta płyta od innych, skoro ją polecasz? :) W tym wypadku widzę 4 sloty na RAM (i obsługe do 1600). Wcześniej ktoś mi podawał, że pod intela dowolną płyte z chipsetem H61, więc skoro H61 nie obsluguja wiecej niz 2 sloty na ram, a ty tą która poleciłeś ma 4, to co to za chipset? :) i Czym się różnią płyty z tymi chipsetami?

Intel H61, Intel H67 ,Intel P67, Intel X58 , Intel Z68 itp?

EDIT: Zobaczyłem też, że ma ona zintegrowana karte graficzna, czy to będzie kolidowało w jakiś sposób z moją GF GTX460?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak łatwo wywnioskować z nazwy tej płyty - siedzi w niej nowy B75 a nie H61(który ma ograniczenie do 2xdwustronne kości)

żadna mobo pod SB nie ma zintegrowanej karty graficznej :) co najwyżej nie ma wyprowadzenia/nie obsługuje jej.

Karta graficzna jest zintegrowana w każdym procesorze na 1155. Nie przeszkodzi w niczym, jeżeli jest włożona inna karta graficzna a do integry nie jest podłączony monitor to bedzie ona wyłączona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się na:

Procesor: Intel Core i5 2400 za 701 zł

Płyta główna: Gigabyte GA-PH67-DS3-B3 za 299 zł

Pamięci: Kingston DDR3 2x4096MB 1333MHz CL9 za 163 zł

łącznie z przesyłka ok 1200 zł.

W płycie głównej zależało mi gł. na 4 slotach na pamięć, oraz wybrałem chip H67 (H bo nie zależy mi na OC, a 67 by mieć 4 sloty na RAM).

Zależało mi rónież na agito.pl bo tam jestem pewien gwarancji i dokonywałem sporo zakupów - niestety nie ma tam dostępnych płyt jakie polecaliście.

Co o tym myślicie?

PS: Czym się charakteryzuje B75 w stostunku do P/H67? Wiem, że 67 ma 4 sloty pamieci, lepiej niz 61. Wersja P to lepsze możliwości OC, od wersji H.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co sie pchasz w stary chipset ?

wyżej masz podaną płyte na B75 z natywną obsługą ivy bridge, USB3 i Sata3.

@up

zapytać ich kiedy wreszcie je wprowadzą, każdy większy sklep już jakies ma ...

Branie na siłe h67 nie ma sensu - nie w takiej cenie ...

B75 to taki nowszy H67 ze zintegrowanymi kontrolerami Sata3 i USB3

pozatym ta twoja płyta na H67 nie ma nawet wyprowadzenia na monitor ... beznadziejny model

już lepiej dołożyc pare zł

http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-se-79-462992.html?attr=264-488572

http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro-79-462990.html?attr=264-488572

http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-79-462991.html?attr=264-488572

albo zrezygnować z 4 slotów - zamierzasz montować ponad 8GB ?

BTW, biorąc 2x http://www.agito.pl/pamiec-goodram-ddr3-4096mb-1333mhz-cl9-0-box-96-387269.html?cid=707&attr=366-300060,361-47341 zaoszczędzisz nic nie tracąc :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi