Skocz do zawartości
piotto0

Zasilacz 750W~ modularny. Cichy Wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zasilacz OCZ 600W, ma on około pół roku, jednak chce zmienić go na jakiś zasilacz 750W z modularnymi kablami i cichym wentylatorem.

Co do kwoty to nie chciał bym przekroczyć 400 zł ( im mniej tym lepiej - ale rozumiem coś za coś ). Może uda mi się sprzedać mój 600W OCZ za 200 zł.

Dodatkowo zależy mi aby zasilacz posiadał cichy! wentylator, przerabiam PC'ta na "cichego" ( na powietrzu ).

( Platforma to: Phenom II 965 3,4ghz , GTX 470 etc. w planach i7 2600k oczywiście pożądne OC )

Co do firmy, to oczywiście "jak najlepszy", jak dla mnie mile widziane firmy to: OCZ , Corsair.

W skrócie: Zasilacz 750W~, Odpinane kable!, Cichy wentylator!, z możliwością SLI, kwota do 400zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie , podane wymagania spełnia tylko kilka konstrukcji - OCZ Fatal1ty 750W , OCZ ZT 750W .

Fatal1ty to dość stara i słaba konstrukcja , do tego certyfikat 80+ Standard; ZT trochę lepszy .

Zresztą po co ci taka moc - nie lepiej dopłacić do słabszego ale lepiej wykonanego zasilacza np . Thermaltake Toughpower Grand 650W 80+ Gold Modular za 456 zł ?

Poza tym że jego moc maksymalna to 650 W ( 624W na linii +12V - nie wiele mniej niż Fatal1ty 750W ) , reszta parametrów dużo lepsza niż u OCZ - certyfikat 80+ Gold , lepsza elektronika , lepsze okablowanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mówili i do jakich kart i OC jakiego procka ?

Bo dobrej klasy 650W jak podany TT poradzi sobie CF z hD79xx czy SLI z GTX680 , do tego OC I5 2500K czy Ivy Bridge 22 nm .

Niżej jak np. CF/SLI z GTX660/HD78xx to nie potrzeba aż takiej mocy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmowo cichy zasilacz w tej cenie ciężko, jeszcze modularny. OCZ ZT masz full modular, 750w, jest tani, ale nie jest cichy.

Ciche zasilacze to niektóre z certyfikatami gold, tylko że one są znacznie droższe.

Najlepiej zrobić sterowanie wentylatorem z zasilacza ręcznie (podpiąć go pod określone napięcie), wtedy masz stałe niskie obroty, i cichy zasilacz niezależnie od obciążenia. Zazwyczaj wiąże się to z utratą gwarancji, więc do takiej operacji dobrze nadają się używane zasilacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mówili i do jakich kart i OC jakiego procka ?Bo dobrej klasy 650W jak podany TT poradzi sobie CF z hD79xx czy SLI z GTX680 , do tego OC I5 2500K czy Ivy Bridge 22 nm . Niżej jak np. CF/SLI z GTX660/HD78xx to nie potrzeba aż takiej mocy .

Kieedyś na innym forum pytałem, wtedy chodziło mi o phenoma ii 965 i 2x gtx 470, ale teraz na pewno jeśli już kiedyś będzie SLI to z GTX 600+ serią oraz prawdopodobnie i7 2600k OC.

Jeśli do 400zł ciężko wybrać coś co by spełniało moim wymaganią, jaki / jakie zasilacze możecie polecić ponad 400 zł ? Tzn oczywiście w miare przyziemne kwoty ale ponad skale ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pozwolę sobie odświeżyć temat.

Posiadam zasilacz z sygnaturki Corsair TX750V2 750W, jednak cos mi się zdaje że to najgłośniejsza część w moim kompie i chciałbym go wymienić na coś zdecydowanie cichszego, oraz z odpinanymi kablami.

Oczywiście najlepiej jakby w przyszłości nie był dla mnie przeszkodą dla CF, SLI.

Co do kwoty to jeszcze nie wiem ile mógłbym przeznaczyć, jednak zdaję sobie sprawę że będzie trzeba dołożyć, więc proszę o jakieś propozycje do 500- 700zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrym wyborem będzie XFX Modular, z certyfikatem Silver.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__4553/__Zasilacze_XFX_XXX_750W_Modular_80_Silver_135mm/

Cena też jest do zaakceptowania.

Jeszce lepszy jest Corsair z serii HX:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__11/id_produktu__4263/__Zasilacze_Corsair_HX_750W_CP_9020031_EU_140mm_80_Gold/

Ale cena rośnie wraz z certyfikatem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z głośnością tej EVGA, BeQuiet mnie zaciekawił bo podobno max 14dba, ale jednak teraz znalazłem informacje w jakims sklepie że jednak przy 100% obciążeniu ma 22dba-750 i 850-24dba, mówię o wersji pro 10.

Nie che wtopić bo jak znowu będzie głośny to się pochlastam, szkoda że nie mam informacji jak głośny jest ten który w tej chwili posiadam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak się skupie na Corsair serii AX, tylko jeszcze nie wiem na jaki się zdecyduję i kiedy do wyboru 760, 860, oraz wersje nowsze 760i, 860i. Zbieram kasę chciałbym już przyszłościowo 860i, co by mocy nie zabrakło, zastanawiam się jeszcze kiedy jest najlepsza chwila na zakup, coś mi się zdaje ze po świętach styczeń luty będzie odpowiedni.

Gdy jest noc, nie ma ruchu ulicznego to powyżej 20dBA chyba juz można na spokojnie wychwycić z 2 metrów, ja swojego kompa słyszę.

Edytowane przez worms1414

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SXS na pewno można usłyszeć. Ale w przypadku gdy planujesz Core i7 i OC, to nie przejmowałbym się hałasem w okolicach 20-25 dBA bo chłodzenie procesora i tak będzie głośniejsze. Swoją drogą, przy mocy 700W+ zasilacz będzie obciążony w mniej niż 70% więc nie wiadomo, czy PWM puści więcej niż 7V na wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi