Aku_ Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam! Proszę o poradę dotyczącą kupna karty graficznej lub procesora do mojego obecnego zestawu komputerowego w celu płynnego odtwarzania filmów HD 1080p. Mój obecny zestaw: - płyta wraz zintegrowaną grafiką: ABIT NF-M2 nView AM2 NVIDIA GeForce 6150 Micro ATX - procesor AMD Athlon AM2 3800+ - 2GB Ram Szczerze nie sądziłem, że do filmów HD będzie trzeba mocniejszego sprzętu, ale się myliłem - podczas odtwarzania filmów HD filmy się rozsynchronizują z dźwiękiem a sam obraz laguje/zwalnia. Proszę Was o informację jaki element byłby do tego zestawu lepszy pod kątem filmów: czy karta graficzna, wspomagającą odtwarzanie filmów (jeżeli tak to jaką?) czy też lepszy procesor (5000+ powinien wystarczyć?) Mam do wydania max 200zł, ale im mniej tym lepiej zwłaszcza, że komputera nie używam a najbardziej wymagającą rzeczą do której używam tego komputera to właśnie odtwarzanie filmów ;). Serdeczenie pozdrawiam i z góry dzięki! Aku_ ====Edit==== W razie czego to mam zasiłkę Antec EarthWatts 380W :) Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Aku_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Animaes Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Asus Radeon HD 6450 SILENT za 138zł moim zdaniem będzie najlepszym wyborem. Ewentualnie 20zł tańszy HD 5450. http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-hd-6450-silent-512mb-eah6450-silent-di-512md3-400699 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Jaki masz system ? Jeżeli Vista/7/8 to ok XP - nie warto, akcelelacja GPU i tak w nim kuleje. Lepiej w tym wypadku sprzedać wsio i kupić G530+h61+2GB ram ~350zł, procek sam sobie da rade z fullHD z wysokim bitrate. Linux - bierz coś od Nvidii :) Ogólnie AMD nie sprawowało się za dobrze w dekodowaniu h264 - większość sterowników była/jest optymalizowana pod Intela. Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aku_ Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Dziękuję koledzy, za rady. System operacyjny to XP. Generalnie mój cel to zrobić tak, aby jak najmniejszym kosztem i cenowym i roboczym zapgrejdować komputer tak, aby odtwarzał mi płynnie filmy HD. Z tego powodu skłaniam się ku HD5450/6450. Gdybym chciał zmienić wszystko to musiałbym sprzedać to co mam, kupić nowy sprzęt i zainstalować OSa - jeżeli to konieczne to już wolę samego OSa na 7 przeinstalować. Pozdrawiam serdecznie, Aku_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
t0msto100 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Kup Geforce 450 i zainstaluj Linux'a - tańsze to, niż nowa platforma. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Oj tam przesadzacie, jakoś odpalałem filmy full hd z wysokim bitrate na XP w MPC-HC(wbudowane kodeki, VMR-9) na clawhammerze@2.6 + 8600GT (choć tu fakt h264 only) i wszystko działało jak należy, obciążenie proca ~10%. Na HD4870 też wszystko działa, choć szczerze to wolę lecieć na procu bo ciszej - karta potrafi od czasu do czasu zakręcić słyszalnie turbiną, a mugena takie coś zbytnio nie rusza. Ja kupiłbym najniższym kosztem (zakładam że skoro integra starczała to nie grasz) coś cichego/pasywnego z UVD2+(czyli radki HD4XXX+), tu raczej lepiej omijać HD5XXX(z HD6XXX jest lepiej w tym temacie) ze względu na ewentualne problemy z kompatybilnością z pcie 1.0 w mobo. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez DJH83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Osobiście proponowałbym GF210, do dostania w okolicach 50-70zł na allegro. Mam taką kartę z x2 3800+ i daje radę, także z filmami 1080p na YT. Obciążenie cpu w okolicach 15%, WIN XP. Raczej nie spotkałem się z problemem kompatybilności PCI-E dot. kart nvidi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xbartx Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Może spróbuj najpierw sprawdzić sam system. Możesz ściągnąć jakieś liveCD Linuxa przygotowane stricte do multimediów np coś takiego: XBMCbuntu - XBMC i potestować jak to się na Twoim aktualnym sprzęcie spisuje. Oczywiście możesz sprawdzić też Windows 7 ale tutaj to nie wiem jakie kodeki, jaki odtwarzacz etc, bo nie używam tego OS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...