Skocz do zawartości
Aku_

karta graficzna lub procesor do filmow HD 1080p

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o poradę dotyczącą kupna karty graficznej lub procesora do mojego obecnego zestawu komputerowego w celu płynnego odtwarzania filmów HD 1080p.

Mój obecny zestaw:

- płyta wraz zintegrowaną grafiką: ABIT NF-M2 nView AM2 NVIDIA GeForce 6150 Micro ATX

- procesor AMD Athlon AM2 3800+

- 2GB Ram

Szczerze nie sądziłem, że do filmów HD będzie trzeba mocniejszego sprzętu, ale się myliłem - podczas odtwarzania filmów HD filmy się rozsynchronizują z dźwiękiem a sam obraz laguje/zwalnia.

Proszę Was o informację jaki element byłby do tego zestawu lepszy pod kątem filmów: czy karta graficzna, wspomagającą odtwarzanie filmów (jeżeli tak to jaką?) czy też lepszy procesor (5000+ powinien wystarczyć?)

Mam do wydania max 200zł, ale im mniej tym lepiej zwłaszcza, że komputera nie używam a najbardziej wymagającą rzeczą do której używam tego komputera to właśnie odtwarzanie filmów ;).

Serdeczenie pozdrawiam i z góry dzięki!

Aku_

====Edit====

W razie czego to mam zasiłkę Antec EarthWatts 380W :)

Edytowane przez Aku_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz system ?

Jeżeli Vista/7/8 to ok

XP - nie warto, akcelelacja GPU i tak w nim kuleje. Lepiej w tym wypadku sprzedać wsio i kupić G530+h61+2GB ram ~350zł, procek sam sobie da rade z fullHD z wysokim bitrate.

Linux - bierz coś od Nvidii :)

Ogólnie AMD nie sprawowało się za dobrze w dekodowaniu h264 - większość sterowników była/jest optymalizowana pod Intela.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję koledzy, za rady.

System operacyjny to XP.

Generalnie mój cel to zrobić tak, aby jak najmniejszym kosztem i cenowym i roboczym zapgrejdować komputer tak, aby odtwarzał mi płynnie filmy HD. Z tego powodu skłaniam się ku HD5450/6450.

Gdybym chciał zmienić wszystko to musiałbym sprzedać to co mam, kupić nowy sprzęt i zainstalować OSa - jeżeli to konieczne to już wolę samego OSa na 7 przeinstalować.

Pozdrawiam serdecznie,

Aku_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam przesadzacie, jakoś odpalałem filmy full hd z wysokim bitrate na XP w MPC-HC(wbudowane kodeki, VMR-9) na clawhammerze@2.6 + 8600GT (choć tu fakt h264 only) i wszystko działało jak należy, obciążenie proca ~10%. Na HD4870 też wszystko działa, choć szczerze to wolę lecieć na procu bo ciszej - karta potrafi od czasu do czasu zakręcić słyszalnie turbiną, a mugena takie coś zbytnio nie rusza.

Ja kupiłbym najniższym kosztem (zakładam że skoro integra starczała to nie grasz) coś cichego/pasywnego z UVD2+(czyli radki HD4XXX+), tu raczej lepiej omijać HD5XXX(z HD6XXX jest lepiej w tym temacie) ze względu na ewentualne problemy z kompatybilnością z pcie 1.0 w mobo.

Edytowane przez DJH83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście proponowałbym GF210, do dostania w okolicach 50-70zł na allegro. Mam taką kartę z x2 3800+ i daje radę, także z filmami 1080p na YT. Obciążenie cpu w okolicach 15%, WIN XP.

Raczej nie spotkałem się z problemem kompatybilności PCI-E dot. kart nvidi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może spróbuj najpierw sprawdzić sam system. Możesz ściągnąć jakieś liveCD Linuxa przygotowane stricte do multimediów np coś takiego:

XBMCbuntu - XBMC

i potestować jak to się na Twoim aktualnym sprzęcie spisuje. Oczywiście możesz sprawdzić też Windows 7 ale tutaj to nie wiem jakie kodeki, jaki odtwarzacz etc, bo nie używam tego OS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi