siriand Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Witajcie, jakiś czas temu szukałem porady jaką przesiadkę sprzętową zrobić aby cieszyć się nowymi grami i nie wydać na to kroci. Otóż doszedłem do wniosku, że zostaję z moim laptopem i składam stacjonarkę - dysponuję budżetem ok. 3000 na cały komputer (bez peryferiów, sama buda) i mam tutaj pytanie odnośnie monitora - otóż przy zmianie musiałby się on zawierać w tym budżecie, ale mam monitor 19 cali 1440x900 i zastanawiam się czy on nie wystarczy - był to dość drogi model samsunga z reakcja matrycy 2ms więc raczej nada się do moich potrzeb, a zaoszczędzone pieniądze lepiej wydać na podzespoły kompa lub zachować na ew. telewizor HD. Byłoby miło jakby ktoś z doświadczeniem z takimi przejściami dał znać jak bardzo wzrastają odczucia przy zmianie rozdzielczości. Więc przyjmując, że zostanę przy starym monitorze to muszę złożyć komputer od zera - chciałbym głównie grać w SC2 i D3 + nowe gry które będą wychodzić przez kolejne 2/3 lata - chciałbym na 3 lata mieć spokój i się nie martwić o to czy "komputer to pociągnie". Czytałem sporo o dyskach SSD oraz o ich przydatności do gier - nie zależy mi na tym aby włączał się w 5 sekund, może to robić i minutę, byle w grach nie było problemów i czytałem że lepiej zamiast pakować się w SSD zrobić build z 8gb ramu zamiast 4 i wtedy zysk jest większy, proszę aby ktoś się do tego odniósł, bo mogę być w błędzie. Do komputera tak naprawdę mam jedynie Windowsa(7) więc wszystko inne trzeba kupić, nie jestem fanem OC, jednakże mogłoby to wchodzić w grę ew. po przykładowo 2 latach kiedy blaszak mógłby skorzystać z owego przysłowiowego "kopa" aby jeszcze trochę pociągnąć. Chciałbym aby zasilacz był stabilną jednostką z zapasem mocy pozwalającym na ulepszenia za parę lat. To samo z obudową, chciałbym aby była solidna i schludna i posłużyła do kolejnego komputera za jakiś czas. To chyba tyle, wybaczcie, że się mocno rozpisałem, ale chciałbym dopasować wszystko w 100% do mojej sytuacji. Jest założony temat o komputerze do 3 tysięcy, przeczytałem go, ale dopóki nie uzyskam odpowiedzi na moje pytania nie mogę się tam z czystym sumieniem udać :) Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez siriand Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Mając 3k na zestaw brałbym monitor full HD. Różnica jest znaczna. Przy twojej starej rozdzielczości komp za 3000 będzie się marnował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Mając 3k na zestaw brałbym monitor full HD. Różnica jest znaczna. Przy twojej starej rozdzielczości komp za 3000 będzie się marnował. W porządku, to w takim razie update do powyższego byłby że muszę wcisnąć tam też monitor i mam dodatkowe 250 zł, pod warunkiem że monitor kupię w jakimś saturnie albo media markt, jak w necie to zostaje budżet 3000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Polecam: Płytę główną MSI na chipsecie B75 i5-2400 Gigabyte HD 7850 XFX Core 550W 4GB DDR3 Goodram WD Caviar Blue 500gb SilentiumPC Brutus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Tylko po co "K" skoro nie będzie podkręcać? Lepiej dołożyć do lepszej obudowy/karty/wiekszego dysku A warto poczekać trochę na Ivy bridge? Czy jakby kupić teraz kompa z Sandy to nie ma większego znaczenia? Bo też chcę kupić w identycznym budżecie 3tys. i nie wiem czy poczekać czy nie warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 IB to raptem + 10-15% jeżeli chodzi o wydajność , procki będą też chłodniejsze ( 22 nm ) i nic poza tym . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 IB to raptem + 10-15% jeżeli chodzi o wydajność , procki będą też chłodniejsze ( 22 nm ) i nic poza tym . No to 10-15% to chyba sporo, a kiedy będzie można zaopatrzyć się już w IB zamiast SB? i jeszcze procki będą musiały jakieś testy na rynku przejść pewnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 10% to nie jest sporo. 10% to jest kwestia 400MHz na rdzeniu, po dużym OC różnice się zacieraja. Tym bardziej, że nie wiadomo jak IB będzie się kręcić. Dla przecietnego kowalskiego 10% nie będzie zauważalne w pracy. Na na prawde duży boost przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Póki co to tylko kosmetyka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoko Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Warto poczekac chyba na oficjalne testy a nie przecieki. Do premiery pozostalo juz naprawde niewiele-no chyba ze ceny beda zaporowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Warto poczekac chyba na oficjalne testy a nie przecieki. Do premiery pozostalo juz naprawde niewiele-no chyba ze ceny beda zaporowe Dziękuję moderatorowi za przeniesienie. A powiedzcie, przy 2500k, podkręcenie tak jak w testach, powiedzmy o 1 ghz jak się odbije na żywotności? bo ja z chęcią bym mu wrzucił OC i kupił kompa od razu, nawet nie ma co brac plyty z IB bo jak bede zmienial bebechy (gdzies ze 3 lata) to juz dawno będzie coś nowego, wie ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 jeszcze nie trafiłem na procesor który by umarł ze starości :) jeżeli zapewnisz mu odpowiednie warunki termiczne to będzie pracował wiele, wiele lat i jeszcze troche. nie mają chyba nawet podanych mtbf :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2012 jeszcze nie trafiłem na procesor który by umarł ze starości :) jeżeli zapewnisz mu odpowiednie warunki termiczne to będzie pracował wiele, wiele lat i jeszcze troche. nie mają chyba nawet podanych mtbf :> Dobra, dziękuję za sugestie, jutro zapożyczę z innego tematu specyfikacje, posprawdzam ceny i poustawiam wszystko tak żeby mi pasowało i wrzucę tutaj gotowy build a wy zerkniecie czy ma to ręce i nogi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Trochę mi to zajęło, pewne wydatki zaistniały no i poczekałem na IB, co wiele nie przyniosło, bo patrząc na testy, to skoku wydajności nie ma, a ceny też jakoś nie poleciały w dół. Złożyłem zestaw, wydaje mi się że można coś na nim przyciąć, a bazując na ostatnich tematach to chyba wybrałem dość dobre podzespoły, ale zaraz to zweryfikujemy: Lp ID Nazwa Ilość Cena Łącznie 1 84900 Dysk Western Digital CAVIAR 500GB SATA II 16MB (WD5000AAKS) OEM 1 315,00 315,00 2 464156 Karta graficzna MSI R7850 Twin Frozr 2GD5/OC 1 971,01 971,01 3 294462 Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) 1 68,90 68,90 4 358735 Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX (BX80623I52500K) 1 839,00 839,00 5 378217 Płyta główna ASRock P67 EXTREME6 (B3) 1 565,44 565,44 6 397103 Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410) 1 145,00 145,00 7 379507 Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ ( P1-550S-XXB9 ) 1 239,00 239,00 Do zapłaty: 3143,35 Powinno dojść jeszcze chłodzenie na procka, podkręciłbym go do 4 ghz, nie mam pojęcia jak to się robi więc byłoby to pierwsze w życiu kręcenie (wiem że w biosie przestawia się progowo i kilkadziesiąt mhz i patrzy czy działa stabilnie aż do wartości granicznej, ale nic poza tym - nigdy tego nie robiłem). Chciałbym abyście napisali na czym można ewentualnie przyoszczędzić i gdzie dołożyć, chciałbym zamknąć się w 2,6-3 tysiącach złotych, bez drastyczne ten zestaw trochę poza to wykracza ale zależy mi przede wszystkim na opłacalności - tak jak pisałem, chce mieć na jakies 2,5-3 lata spokój i grać we wszystko co mi wpadnie w oko. Jeśli jest coś na co warto poczekać to też uwzględnijcie, terminem jest tak naprawdę 15/20 maj, czyli ogólnie około premiery diablo3. Chciałbym jeszcze aby ktoś zaproponował monitor w rozsądnej cenie pod ten zestaw :) mam starego samsunga syncmaster931 BW, ale sugerowaliście zmianę na full hd :) Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez siriand Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 nie wystarczy ci http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga-1155-360678 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2012 nie wystarczy ci http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-p67-pro3-b3-intel-p67-lga-1155-360678 ? Chipset ten sam, więc raczej tak, umknęła mi widocznie przy poszukiwaniach:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Podbijam, jutro chcę zamówić komputer, rzućcie okiem czy jest wszystko ok z grafiką i płytą główną + niech ktoś zaproponuje jakieś chłodzenie na i5 2500K. http://www.morele.net/inventory/info/PBlbhu/ Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 SilentiumPC Fortis HE1225 / Zalman CNPS10X Performa / Thermalright HR-02 Macho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siriand Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 SilentiumPC Fortis HE1225 / Zalman CNPS10X Performa / Thermalright HR-02 Macho. Dzięki, wybrałem tego SilentiumPC, kierując się rpm i dB, reszta jak rozumiem w porządku, to wieczorem zamawiam :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Nie kieruj się danymi podawanymi przez producenta, bo mają się one nijak do rzeczywistości. Chłodzenia podawałem w kolejności od najtańszego (najsłabszego) do najdroższego (najwydajniejszego). Z wszystkich trzech najcichszy jest prawdopodobnie Thermalright, potem jest SilentiumPC, a na końcu Zalman. Jeśli możesz, to bierz Thermalright. Co do zestawu, to ewentualnie możesz wziąć HD7850 od Gigabyte, jest trochę bardziej fabrycznie podkręcony. Poza tym wszystko wydaje się być w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...