Skocz do zawartości
haker2000

Komputer do 4000zł (do gier i domowego użytku)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Mój temat dotyczy samego komputera bez dysku i monitora

Posiadam

Dysk - Samsung HD502HI

Monitor - BenQ XL2410T

Chcę złożyć taki zestaw:

Płyta- http://www.ceneo.pl/;01512281682-10.htm

Procesor- Procesor Intel Core i7 960 3,2GHz S-1366 BOX (BX80601960) - opis, informacje, dane techniczne produktu

Grafika- http://www.komputronik.pl/product/120384/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/GeForce_with_CUDA_GTX_560Ti_Asus_1GB_2xDVI_HDMI_PCI_E_DirectCU_II_TOP.html?utm_source=MEDIA_Retargeting_1&utm_medium=banner&utm_campaign=retargeting

Zasilacz- Zasilacz OCZ ZS-Series 750W Modular SLI BOX (OCZ-ZS750W-EU) - Ceneo.pl

Ram- http://www.ceneo.pl/10661058s

Za ten części wyszło około 3600zł

Obudowa - co polecacie?

Chodzi mi o taki zestaw który wystarczy mi na 4-5 lat i który pozwoli mi później

na sensowny upgrade (Niekoniecznie Overclocking)

Edytowane przez haker2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, zapomniałbym - nie ma sensu, upgrade'ować, co 5 lat, tylko drobne zmiany, co 1-2 lata.

Dołączona grafika

Szybki, czterordzeniowy procesor z odblokowanym mnożnikiem, mobo z dobrymi możliwościami OC i rozbudowy, mocny i dobry zasilacz, 8GB ram'u, nagrywarka, przewiewna, fabrycznie wyciszana i duża obudowa, szybka karta graficzna (z nie najlepszym chłodzeniem, ale da ono rade, a poza tym obudowa wytłumi większość dźwięków).

Edytowane przez t0msto100
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw dobry, tylko przydałoby się dołożyć do karty z lepszym chłodzeniem (troszeczkę drożej powinno być coś od Gigabyte / Sapphire). Ja bym jednak zrezygnował z drogich pamięci (bodajże za 153 zł są GoodRamy 2x4GB 1333MHz CL9), płyty i obudowy na rzecz dysku SSD. Nie zaszkodziłoby też dołożyć jakieś chłodzenie na procesor. Kartę za chwilę i tak się będzie zmieniać, resztę podzespołów - nie tak prędko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Bez przesady, aż tak wielkiej różnicy te 30zł nie robi, a Corsairy są bardziej przyszłościowe... jeśli autorowi się zachce LC, to łattwiej blok zamontować.

A Vertex'a, dałem ze względu na i tak wyciszaną obudowę.

Ale fakt, można wziąć zwykłą R3 i jakieś chłodzenie, ale, Silver Arror jest ciężko dostepny (w yooki powinien być).

A SSD... raczej niezbyt dobry pomysł, kosztem obudowy/zasilacza. Zawsze można go dokupić, a przy np. sprzedaży budy jest więcej zamieszania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra, co mu da ta płyta główna i obudowa? To, że jest wyciszona nie zagłuszy wyjącej grafy i boxowego chłodzenia, przez które i tak nie podkręci procesora.

Obudowa Fractal Design Core 3000

Płyta główna Asrock P67 Pro3 B3

Karta graficzna Gigabyte HD 7950

Dysk SSD Samsung 830 64GB

Thermalrght HR-02 z proline.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@up

Czytaj posty...

Cytat

, można wziąć zwykłą R3 i jakieś chłodzenie

Które od HR-02 będzie dużo lepsze.

Primo - ta grafa nie wyje.

Secundo - polecasz awaryjnego Windforce'a, czy referenta? Jeśli to drugie, to gratuluje toku myslenia.

Edytowane przez t0msto100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem podstawkę na taką jaką poradziliście. Może taki zestaw będzie już lepszy oceńcie

Procesor - Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX (800zł)

Płyta - Płyta główna ASRock Z68 Professional Gen3 (520zł)

Zasilacz - OCz ModXstream PRO 700W (300zł)

RAM - CORSAIR PC XMS3 8GB (2x4GB) DDR3-1600 PC3-12800 CL9 (180zł)

Obudowa - Fractal Design Core 3000 Black (300zł)

Grafika - Gigabyte Radeon HD 7950 3GB DDR5 PCI-E BOX (1800)

Edytowane przez haker2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi