Skocz do zawartości
eszwu

Parę nowych części do komputera grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

proszę o poradę w wyborze płyty, procesora, ramu, karty graficznej i zasilacza - budżet nie jest imponujący, 1300-1350 zł. Dysk i obudowę mam ze starego komputera.

Wymagania:

- korzystam z roszerzonego pulpitu na dwóch monitorach, z czego jeden FullHD

- rzadko gram, a jeśli już to nie w nowości

- korzystam z 3ds maxa, photoshopa, illustratora, indesigna, 3ds maxa itd. - lubią dużo rdzeni i ramu

Moja propozycja jest taka:

- mobo: Gigabyte GA-B75-D3V ~270 zł

- cpu: Intel Core i3-2120 ~460 zł

- ram: Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 ~70 zł

- jaka karta graf?

- jaki zasilacz?

Co daje 800 zł, więc zostaje 500 zł na grafikę i zasilacz. W przyszłości rozszerzyłbym ram.

Drugą propozycją, od innej osoby, było:

- mobo: coś na z68

- cpu: Core i5

- ram: 8-16 gb ramu

- karta graficzna zintegrowana

- zasilacz: xfx 450

Co daje ok 1350 zł, czyli budżet wyczerpany. Z jednej strony 3ds max doceniłby i5, ale obawiam się o kartę zintegrowaną na dwóch monitorach, do tego jakaś złożona scena na viewporcie...

Doradzacie którąś z tych propozycji, czy jeszcze coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- mobo: Gigabyte GA-B75-D3V ~270 zł albo http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b75a-g43-459601

- cpu: http://www.morele.net/procesor-intel-bx80623i52380p-450335/ 675zł

- ram: 2x Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 ~140 zł

- zasilacz OCZ Zs 550W 200zł

i jakąś karte graficzną by chyba trzeba było dodać, nie wiem czy integra umożliwia rozszerzanie pulpitu.

z68 ci nie potrzebne do i5 bez K.

można jeszcze przyoszczędzić na zasilaczu

http://www.morele.net/zasilacz-tacens-radix-v-450w-85-plus-10db-tac450rv-oem-446132/

420W na 12V

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zintegrowana na pewno pozwala na rozszerzenie pulpitu - o to możesz być spokojny. Ale w przypadku GPGPU to jednak bym się zastanowił nad jakimś GeForce - mój brat jest architektem i bardzo sobie chwali przesiadkę na GTX560. Obliczenia świateł, podgląd na żywo zdecydowanie obciążają kartę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mocna autosugestia brata - pewnie spowodowana dobrym fpsem w grze ;) karty nie są wykorzystywane przy RENDERINGU w ogóle (przynajmniej nie w 3d studio, inventorze i tym podobnym), tylko podczas manipulacji obiektem 3d (tak jak mówiłeś podgląd live) i do tego wystarczająca będzie zintegrowana o ile nie będziesz budował scen z 15k elementów ;) jeśli tak to wtedy coś pokroju np. 6670 lub mocniej 6770 w zależności od budżetu.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie korzystałem jeszcze, ale widzę że do 3dsmaxa jest silnik iray, który renderuje na nvidiach z CUDA. Ciekawe, jak to wygląda w praktyce. A sceny mam i po 200k poligonów, więc sądzę, że nie obędzie się bez jakiejś niezintegrowanej karty. Na razie nie podjąłem jeszcze decyzji w którą stronę iść, ale dzięki za wszelkie wskazówki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w Autodesk Inventorze wielkość/ciężar modelu określa się na podstawie liczby elementów - zerknij na Inventor 2013 - System Requirements - Autodesk tam masz np. More than 1,000 Parts.

Edytowane przez elomelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 3ds (jeśli rzeczywiście sporo mielisz) koniecznie i5, karta graficzna nie gra aż tak dużej roli, zintegrowana wystarczy spokojnie i do autocada i do 3ds, skończyły się już czasy quadro i firegl ;)

E no nie wiem. Viewport przy renderowaniu korzysta z karty graficznej. Wiec jeśli ktoś ma w nim np. 27mln tris, to uwierz widać różnice pomiędzy słabą a dobrą kartą graficzną. Pomiedzy duza i małą iloscia ramu zresztą też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi