Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, Trafił mi się mały, zgrabny IBM (desktop) na s478. Chciałbym go wykorzystać jako (kolejny) HTPC na XBMC, wystarczy aby odtwarzał Xvid/Divx oraz sporadycznie h264 480p/720p z niskim bitrate (~400MB/1h filmu) Mam w nim obecnie Celerona 2,4Ghz/128kB/400(Northwood-128) - moge go wymienić na Pentium 4 Costa Rica SL5UG 1,7Ghz/256/400/1,75V. Co będzie wydajniejsze do takiego zastosowania ? Niestety czasy socketu 478 przesiedziałem na K6-2 bez internetu więc nie są mi zbyt znane praktyczne zastosowania tych procesorów :> 2 teraz ciężko coś na ten temat znaleść. Pamiętam że kiedyś na takim pentiumie 1.7 u znajomego odpalałem filmy h264 720p i niby nic nie cięło mimo obciążenia procesora w 100% PS: będzie też w nim siedział GF4 MX440 bo mi sie poniewiera a ma TVout :> ale on to chyba żadnego wsparcia w dekodowaniu nie udzieli :> Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Szczerze powiedziawszy i jedno, i drugie to padaka (Northwood + 128kB L2 vs Willamette 256kB L2). Taki sprzęt płynnie odtwarzał 720p? Chyba faktycznie z niskim bitrate i niewybitne. Venice 3000+ miewał ściny przy 720p MKV (~250MB/~24min). Natomiast jeżeli chodzi o XviD/DivX, wspomniane procesory nie będą mieć żadnych problemów. Sam polowałbym raczej na jakiegoś P4 Northwooda (do 20 polskich złotówek ;)), nie licząc jednak na pozytywne zaskoczenie w postaci płynnego playbacku filmów o wyższej rozdzielczości i jakości, niż przeciętny dvdrip*. Pragnę dodać, że nie wiem, jak to się miewa na Linuxie, opisuję tylko wrażenia z systemów pana Gatesa :). *brzmię jak sadystyczny niszczyciel marzeń, przepraszam Edit: Przypomniałem sobie coś z autopsji - WinXP, CCCP + MPC, MKV 720p (1,5h/2GB); Celeron 2.8 Northwood - nie dało się oglądać, klatkowanie cały czas. Edit2: A więc tak sprawa się ma. Unikaj 720p (H264 400p powinno być bezproblemowe) i gitara :gitarzysta2:. Sam dawniej używałem zestawu w składzie TV CRT 21", GF3 Ti oraz P3 Coppermine 650MHz :D. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez AragornPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 stawiam właśnie system - zobacze jak to wygląda na tym celku ;p Filmów w h264 mam nie wiele - więc jak sobie nie da rady to tragedii nie będzie. i tak to będzie HTPC na Kineskopowym TV xD ale wygodniej będzie mieć dostęp po wifi niż targać je do odtwarzacza na pendrive/dvd :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Ja z własnego doświadczenia stawiałbym na pentiuma, celeron na northwoodzie to chyba najgorszy proc na świecie. Najlepiej było by dać p4 northwood ale skoro nie da rady to dałbym willamette. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 echh chyba nici z tego HTPC ;p Port AGP jest w tym IBM "zablokowany na poziomie chipsetu" ;/ no nic ;p za to odkryłem że ma CoA Windows XP PRO :> sama nalepka wystarczy do potwierdzenia legalności systemu ? (oczywiście zakładam że się aktywuje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Powinien się aktywować tylko to nie będzie zgodne z licencją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zawsze zostaje GF8400 na PCI(tak, stare poczciwe PCI). Na forum XBMC ludzie chwalą się, że ładnie wszystko śmiga ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) no to do bani ;/ pewnie nośnik/faktura/książeczka potrzebna ? niestety menu XBMC tnie jak głupie na tej integrze - więc odpada takie zastosowanie. @UP- taaa jasne :> karty na PCI kosztują majątek ;p taniej mi wyjdzie ITX z prockiem ;p Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Jak chodzi o samego proca to dobry z Northwoodów jest stary poczciwy P4-M i takiego radzę szukać. Izolowanie jednej nóżki w sockecie i wstaje bezproblemowo na szynie 200 więc z takiego 1.2 robisz tanio 2.4 i cieszysz się wydajnym sprzętem za około 10pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 27 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) dzisiaj pobawiłem się jeszcze troche tym sprzętem - po aktualizacji biosu do ver. z 2005 dostałem nawet bootup z USB !!! nie ma jak IBM :) Szkoda tylko że brak możliwości zmiany napięć, szyn i mnozników ;( co do procesorów - jestem zaskoczony wydajnością tego celerona 2.4 : Truecrypt szyfrowanie AES 62MB/s !!! mój dualcore T4200 w lapku wyciąga 65MB/s :D dla porównania P4 1.7 osiąga skromne 39MB/s ;/ 7zip domyślne celeron - 840MIPS pentium - 705MIPS T4200 - 1680MIPS (1200MIPS na 1 wątku) spodobała mi się ta platforma :) da rade zmienić napięcie/mnożnik izolując/łącząc jakieś piny w CPU jak za czasów P3 ? ile toto w praktyce pobiera prądu ? celeron na niższe TDP ale to nadal prawie 60W, robili wtedy jakieś testy poboru mocy ? Wstawiłbym sobie do niego kontroler Sata i zrobił główny NAS pracujący 24/7 ;> aa no i kwestia dysku ... były jakieś ograniczenia ? i czy tyczy się to też zewnętrznego kontrolera na PCI http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?LegacyDocID=MIGR-51741 nawet zasilacz AcBel nieźle trzyma napięcia - równiutko 12.0v 5.1v 3.35v jednak bym go wymienił na coś nowszego (w razie czego przyda sie do innego zestawu) jak ktoś ogarnia fortrony to prosze o pomoc http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f54/Zasilacze-Fortron-t154591.html&st=2070 Edytowane 27 Maja 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...