ɹǝıssɐuɹɐƆ Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Ostatnio z ciekawości zajrzałem na Dreamspark i okazało się, że student ma prawo do bezpłatnego, nie Windows 7 (normalna cena ~250zł), a Server 2008 R2 (~10k zł). Czy warto się w niego pakować dla zwykłych zastosowań? Powinien teoretycznie działać sprawniej i oferować więcej możliwości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2012 Co to znaczy sprawniej i o jakie możliwości Ci chodzi? Nawet po włączeniu wszystkich funkcji, które raczej chciałbyś na desktopowym kompie (akceleracja 3D, dźwięk) i tak: - nie zainstalujesz masy softu typu freeware, bo wykryją OS jako serwer i odmówią zainstalowania się w ramach licencji 'free of charge for non-commertial use' - część rzeczy wogóle się nie zainstaluje, bo komuś tworzącemu instalator nie przyjdzie do głowy, że ktoś będzie chciał to instalować na serwerze i dostaniesz komunikat 'not supported OS' lub coś w ten deseń. - będziesz czekał na część poprawek (zgodność aplikacji), bo na serwery wychodzą rzadziej, a większych pakietach. Części pewnie się nie doczekasz. A co do możliwości - file server resource manager Ci potrzebny? Quota na katalogi? AD chcesz w domu robić? DHCP, DNS potrzebujesz? Publiczne serwery certyfikatów za mało wiarygodne? Usługi terminalowe dla reszty domowników Ci potrzebne? (bez licencji CAL i tak nie poszalejesz) Chyba, że masz >192GB RAM, to przepraszam, tylko wtedy i tak potrzebujesz 2008R2 Datacenter, którego AFAIR nie ma w ramach MSDN. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ɹǝıssɐuɹɐƆ Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Na Dreamspark są wszystkie wersje z Datacenter włącznie. Z programów używam głównie kolosów (Visual Studio i Creative Suite), które chyba działają na wszystkim. Precyzując: czy Server 2008 R2 DC działa NIE-wolniej niż 7 HP? Czy spotkają mnie jakieś kłopotliwe upierdliwości? Moja paleta programów jest bardzo uboga, sterowniki do mojego sprzętu dostępne. O czymś zapomniałem? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Działa tak samo, jak W7, chyba, że powłączasz dodatkowe role i ficzery, wtedy będzie działał wolniej. Ficzerem, który na pewno musisz włączyć jest .net 3.5 - nie da się go inaczej zainstalować. W zaawansowanych właściwościach systemu - tam, gdzie swap się konfiguruje - przestaw priorytet CPU time z usług na aplikacje (na serwerze chyba domyślnie jest na usługach). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ponury Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 (edytowane) Sterowniki od radeonów trzeba wgrywać "na około". No i trzeba się pobawić żeby włączyć: - themes'y pulpitu - hibernację i standby - to oczym Dijkstra wspomniał czyli audio i 3d i pewnie coś jeszcze o czym już nie pamiętam. Poza tym w harmonogramie zadań jest chyba (nie mam za bardzo porównania do win7) sporo dodatkowych pierdół, które można spokojnie wywalić. Ogólnie trzeba trochę kombinować, a ja siedzę na 2008R2 tylko ze względu na natywną możliwość jednoczesnego logowania się na to samo konto - ot taki kaprys ;) Edytowane 12 Kwietnia 2012 przez Ponury 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...