Skocz do zawartości
pawel054

i7 920 D0/C0 Czy opłaca się dokładać i jakiej ceny się trzymać.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio postanowiłem zmienić swojego wysłużonego Pentium D 945 wraz z płytą Gigabyte'a jak najtańszym kosztem.

LGA1366 wydawało mi się najrozsądniejszą propozycją.

Płytę mam kupioną - Asus Rampage II Extreme

RAM i chłodzenie ( TR Ultra 120 Extreme ) również.

Został procesor... Jeszcze kilka dni temu było ich kilka na allegro, obecnie jest tylko jeden C0 i to na aukcji.

Znalazłem jeszcze CPU na tablicy.pl, ale koleś chce aż 666zł za D0... Czy to nie przegięcie ?

Na allegro były po 550zł, ale ktoś wykupił mi dosłownie sprzed nosa... Wydaje mi się, że 600zł to max cena za ten procesor, czyż nie ?

A może ktoś z Was ma ten procesor na sprzedaż ( z chęcią kupię - może być przez allegro, ale nie musi ) ?

Czy różnica w OC między C0 a D0 jest faktycznie taka duża ? ( biorąc pod uwagę ceny tych procków kilka dni temu to D0 jest średnio 100zł droższy ).

Dzięki za odpowiedzi.

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ile kupiłeś tego Asusa ?

Pakowanie się w LGA1366 to nie najlepszy wybór , o wiele lepszym by był S1155 .

Taki tandem I5 2400 + płyta na H61 jest o wiele lepszym wyborem niż Asus II Extreme + I7 920 , jak dałeś za płytę więcej niż 300 zł to przepłaciłeś .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@reyden

Płyta pod LGA1155 to koszt ~400zł ( mowa tu o dobrych P67 - na pewno bym podkręcał ) do tego i5 2500k - 800zł. Razem 1200zł do tego DVD na SATA ( bo mam tylko na IDE ) ~75zł. Razem 1275zł

Mobo pod LGA1366 - Dałem za niego 400zł ( a więc tyle samo co dobra nówka na P67/Z68 ), proc i7 D0 - ~550zł ( a przynajmniej po takiej cenie szły ) Razem 950zł

Mówiłem, że składałem jak najmniejszym kosztem.

Przykładowy test CPU w grach jaki oglądałem ostatnio -

Mass Effect 3 GPU & CPU Performance Test > CPU Performance - TechSpot Reviews

I powiedz mi teraz gdzie tu sens kupowania LGA1155 jak za rok i tak nowe podstawki ( a ivy ma być i tak max 5% lepsza od Sandy, podejrzewam, że będzie ze 3% ), a różnica między i5 2500k, a i7 920 jest znikoma ( sięga co najwyżej kilka % ). Jedyna wyraźna przewaga to OC, pobór mocy i temperatury.

Edytowane przez pawel054

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@humanoidal

No i co z tego, jakbym tego i5 nie podkręcił, a i7 920 z wyższym zegarem o te ~200MHz w grach już by mógł go przegonić.

Dodatkowo nie doliczyłeś DVD na Satę.

Zresztą decyzja zapadła na LGA1366 i już. Chcę tylko wiedzieć, czy warto dokładać te ~100zł do rewizji D0 w przypadku i7 920. Czy faktycznie różnica w OC jest tak duża ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta podstawka co będzie za rok też jest martwa, bo za 3 lata będzie kolejna. Kto to kupi?

Myślę, że bez problemu kupiłbyś używanego 2500K z płytą na p67 za 900, za parę dni premiera nowych prockow to ludzie będą wyprzedawać.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@humanoidal

Taniej niż 700zł za i5 nie będzie raczej. Płyta dobra 300zł. Do tego DVD na satę - ~1070zł... Już pisałem, że wezmę LGA1366 bo raz że mam płytę i nie mam zamiaru jej sprzedawać, a dwa wyjdzie taniej.

Prosiłem o odpowiedź czy warto dopłacić 100zł do wersji D0 i jakiej sumy nie przekraczać za i7 9xx ( rozumiem, że ~600zł ? ). Proszę o odpowiedzi na te pytania, bez komentarzy typu 'bierz LGA1155' - chcę tylko znać odpowiedź na postawione pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi